Hoppa till huvudinnehåll

Så hjälper Linköping företagen ut i världen


Hur kan ett land som Sverige med så få medborgare vara så framgångsrikt på innovationsutveckling? Den frågan får vi ofta vid utländska besök, säger Kerstin Reimstad som arbetar med internationalisering i Linköpings kommun.

De internationella kontakterna hanteras av enheten Näringsliv och tillväxt inom Kommunledningsförvaltningen. Många besökare önskar lära sig mer om den infrastruktur som finns för innovationsutveckling i Linköping och i regionen, från idé till affär. Intresset är stort att besöka Linköpings olika innovationsmiljöer som exempelvis Linköping Science Park, Vreta Kluster och Aerospace Cluster Sweden.

– Annat som man vill veta mer om är det starka samarbetet mellan företag, Linköpings universitet, Linköpings kommun och flera organisationer, berättar Kerstin.

Kerstin Reimstad
När detta skrivs var det senaste besöket Storbritanniens ambassadör David Cairns med åtta medarbetare, bland dem handelsfrämjare. Ambassadören höll bland annat ett seminarium där han träffade flera av de största företagen i Östergötland för att informera om Brexit. Beskedet var att Storbritannien är angeläget om fortsatt goda handelsförbindelser, oavsett vad som händer.

Programmet innehöll även företagsbesök och en föreläsning på Linköpings universitet som var öppen för alla intresserade att höra om vad ett utträde betyder för arbetsmarknaden och den öppna rörligheten i Europa.

På senare tid har Linköping fått fler besök av ambassadörer med personal. Litauens ambassadör Algimantas Rimkunas kom för att inviga landets honorärkonsulat i Linköping.

Foto: Janne Näsström

– Det här är en intressant stad och vi finns i samma europeiska ekosystem, förklarade han etableringen och besöket.

Näst i tur stod Italiens ambassadör Mario Cospito. Han lockades av Linköpings satsning på att bli koldioxidneutralt 2025.

– Ni är som Italien, med stort jordbruk och mycket industri, var ambassadörens förklaring till intresset.

Vid båda besöken fick lokala företag chansen att presentera sig och ingångar skapades för samarbeten över gränserna och affärer.

– Ambassadörsbesöken är bara en del av hur Linköping stödjer företag som vill etablera sig utomlands. Mycket handlar också om att företagen kan ta hjälp av kommunens internationella kontakter när de vill undersöka sina möjligheter på den internationella marknaden, säger Kerstin.

Utöver kommunens eget nätverk finns ett samarbete med bland andra utrikesdepartementet, Länsstyrelsen, Business Sweden och Östsvenska Handelskammaren. Som en av få städer i världen med förmåga att utveckla och tillverka spetsteknik i världsklass, som exempelvis stridsflygplanet Gripen, har Linköping ett gott rykte genom att många företag är framgångsrika på den internationella marknaden.

– Enskilda företag är välkomna att kontakta oss för att använda de olika ingångar och etablerade samarbeten som kommunen har med ett stort antal länder, säger Kerstin Reimstad. Vårt internationella arbete handlar inte bara om att ta emot besök i Linköping, utan även om att skapa förutsättningar och bygga relationer som näringslivet kan använda sig av för att etablera sig utomlands.

Från kommunledningens sida prioriteras samarbeten med EU-länderna, Norge, Schweiz, Island och Storbritannien, men i Linköpings kommuns internationella nätverk finns ingångar över hela jordklotet.
 
Text: Janne Näsström