Program och inriktningar

På Folkungaskolan finns tre program/inriktningar:

• Ekonomiprogrammet
• Musikgymnasiet (Estetiska programmet, inriktning musik)
• Samhällsvetenskapsprogrammet

Du kan få mer information om de olika programmen genom vår Studie- och Yrkesvägledare.

Nedan finns mer information om de olika programmen och dess eventuella inriktningar. De finns som utfällbara menyer.

Äntligen är ekonomiprogrammet ett eget program och nu med två inriktningar:

  • ekonomi
  • juridik.

Vill du ha en bred, högskoleförberedande utbildning med fördjupning i företagsekonomi, juridik och psykologi? Då är Ekonomiprogrammet rätt för dig.

Du får dessutom möjlighet att på skoltid utveckla dina egna entreprenörsegenskaper med hjälp av kunniga lärare. Att få prova sina egna vingar gör studierna roligare och dina kunskaper mer bestående.

Ekonomiprogrammet ger dig behörighet till högskolestudier. Tänkbara framtida yrken är civilekonom, marknadsförare, advokat, affärsjurist, polis, mäklare, banktjänsteman, reklamare, socionom, personalvetare … eller varför inte ta steget och starta ett eget företag?

En extra finess med Ekonomiprogrammet är att om du väljer att inrikta dig på ekonomi så är du också anställningsbar direkt efter gymnasiet. Möjliga arbeten kan vara redovisningsassistent, butikssäljare, marknadsassistent eller ekonomiassistent.

Det slutgiltiga valet mellan ekonomi och juridik gör du under årskurs ett.

Programplan Ekonomi

Programplan Juridik

På Folkungaskolan finns Musikgymnasiet – det estetiska programmet med musikinriktning.

Programmet är studieförberedande men med tonvikt på musik där ämnen som körsång, ensemble, musikhistoria, ljudteknik, gehörs- och musiklära samt instrument och sång ingår.

Under din gymnasietid får du, med hjälp av skickliga pedagoger och professionella musiker, lära dig spela ett eller flera instrument och att utveckla din röst.

Arbetet och studierna sker ofta i projektform och vi jobbar aktivt för att samtliga elever ska kunna få en så musikaliskt bred utbildning som möjligt.

Viktigt är också att du som elev ska få känna glädjen i att musicera - och samhörigheten i att musicera tillsammans med andra.
Detta sker bland annat vid de många offentliga framträdanden som du under studietiden kommer att medverka vid.

Några av Musikgymnasiets kurser
  • Instrument och sång
  • Gehörs- och musiklära
  • Musikproduktion 
  • Ensemble med körsång
  • Estetisk kommunikation

 

Alla elever som söker till Musikgymnasiet genomför ett antagningstest och en intervju, där resultatet (max 200 poäng) läggs samman med betygspoängen från slutbetyget i årskurs 9. Detta gör att dina personliga färdigheter och egenskaper är lika viktiga som dina studieresultat från grundskolan.

Programplan Estetiska programmet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Programmet ger dig en bred och stabil plattform att stå på och ändå med många valmöjligheter. Med gedigna kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och övriga världen får du en god förståelse för hur samhället och individen samspelar samt hur människans livsvillkor varierar över tid och rum. Kommunikation är centralt inom programmet.

Du kommer att arbeta med att förbättra dina färdigheter i att kommunicera och presentera dina kunskaper. Du utvecklar din förmåga att tänka vetenskapligt, kritiskt, analyserande och att se samband. Vi erbjuder dig också möjligheten att läsa flera språk.

Vi erbjuder tre inriktningar på Samhällsvetenskapsprogrammet:

  • Samhällsvetenskap
  • Beteendevetenskap
  • Medier, Information och Kommunikation 

Samhällsvetenskapsprogrammet erbjuder en stor variation i programfördjupningen, där du får möjlighet att skräddarsy din utbildning.

Programplan Beteendevetenskap

Programplan Medier, Information och Kommunikation

Programplan Samhällsvetenskap

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 28 september 2016