Klara dig i 72 timmar vid kris

Alla invånare har ett eget personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Om du ser till att klara dig i 72 timmar vid en kris, så kan samhällets resurser användas till att hjälpa de mest nödställda.

En kris kan uppstå till följd av extremt väder med kraftigt regn och stormar eller el- och telefonistörningar som leder till stora konsekvenser för samhället och för enskilda individer. Som invånare har du ett eget ansvar att klara 72 timmar utan el, vatten eller mat. Om de flesta av oss klarar de första akuta dygnen så kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.

I Linköpings kommuns krisberedskapsbroschyr hittar du information om hur du klarar dig i 72 timmar.

Det här behöver du ha hemma

Förbered dig genom att fundera på vad du kan behöva ha hemma vid händelse av en kris. En och samma händelse kan drabba oss olika. Det betyder att vi behöver ha olika saker hemma.

Här har vi samlat tips på hur du kan förbereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma.

Vatten och mat

• Vattendunkar, att hämta vatten med
  • Mat som klarar rumstemperatur
  • Campingkök med bränsle
  • Utomhus kan du använda en grill

Värme och ljus

• Alternativ värmekälla, om möjligt
  • Ficklampa med extra batterier
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor
  • Varma kläder och filtar

• Radio med batteri
  • Telefonlista på papper med viktiga nummer

• Husapotek med det viktigaste för dig
  • Hygienartiklar
  • Kontanter

Om krisen kommer

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har tagit fram en film som visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.

Viktig samhällsinformation

På Dinsäkerhet.se finns tips, råd och stöd kring hur det går att förbereda sig för eller förebygga allvarliga händelser.

Krisinformation.se ger samlad information om samhällets krishantering. Du får hjälp att hitta vidare till ansvariga myndigheter. Här finns en särskild sida som sammanställer olika driftstörningar i landet.

Hos Energimyndigheten får du tips och råd kring konsekvenserna av ett elavbrott och hur du kan hantera det.

Hos Räddningstjänsten Östra Götaland hittar du information om hur du skyddar dig mot skador och olyckor.

En kris som kan uppstå i vardagen är inbrott och dataintrång. Hos Stöldskyddsföreningen hittar du information om hur du surfar säkert och skyddar dig mot inbrott.

Senast uppdaterad den 5 maj 2017