Fortsatt eldningsförbud i Linköping och hela Östergötland: Eldningsförbud, mer information

Fristad Linköping

Sedan april 2015 är Linköping redo att bli fristad för en författare som är förföljd på grund av sitt arbete. Fristadsarbetet går ut på att erbjuda skydd för en individ samt säkra yttrandefriheten och allas globala rätt att få sina åsikter framförda i offentliga sammanhang.

Linköpings fristadsförfattare på plats

Den 25 februari 2016 kom Linköpings kommuns första fristadsförfattare, Housam Al-Mosilli, 29 år, författare från Syrien. Han lämnade Syrien 2012 efter att ha blivit fängslad och torterad i tre omgångar. Han har de senaste tre åren bott i Istanbul, Turkiet, på flykt undan den syriska regimens säkerhetsstyrkor på grund av sitt författarskap.

Foto: Mikael Svensson, Corren

Housam Al-Mosilli är författare, journalist, översättare (engelska/arabiska) och forskare. Han kommer att stanna i Linköping i två år om allt går som det ska. Han är här ensam och bor i en lägenhet i Linköping. Han skriver på en roman, en faktabok om film och politik och skriver också artiklar i flera utländska media om vad som händer i Syrien på den politiska arenan .

Han vill vara en offentlig person och vill gärna framträda i olika sammanhang.

För ytterligare information kontakta projektansvarig Elisabeth Asp. 

Elisabeth Asp

Sakkunnig internationell samordnare Kultur- och fritidskontoret

Skicka e-post till Elisabeth

E-post: Elisabeth.Asp@linkoping.se

Telefon: 013-26 35 75

Vad innebär det att Linköping blir fristad?

Att vara fristad innebär att Linköpings kommun under två år erbjuder en person ett stipendium, ett tryggt boende samt kontakt med nätverk i staden och regionens kulturliv. Syftet är att personen fritt ska kunna utvecklas inom sitt konstområde. 

Stipendiet ska gå till en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland.

Städer runt om i världen har sedan 1990-talet erbjudit författare/konstnärer en fristad. Det finns fristäder på ett 40-tal platser i världen, de flesta i Europa, ett 10-tal i Sverige och fler städer är på gång. Städerna finns samlade i det internationella nätverket ICORN – International Cities Of Refuge Network. På ICORNS hemsida finns en förteckning över anslutna fristäder.

Hur väljs författaren ut?

ICORN – International Cities of Refuge Network och Linköpings kommun väljer tillsammans vilken författare som ska få erbjudande om en fristad i Linköping. ICRON med säte i Stavanger, Norge, är en sammanslutning av städer som erbjuder författare och journalister en fristad. Organisationen utgör navet i arbetet med att bli fristad, i Sverige har ICORN även tätt samarbete med Svenska PEN och PEN International. 

 

Statens kulturråd

Statens kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige. För mer information, läs kulturrådets handbok för fristäder.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 1 november 2016