”Cykling utan ålder” ökar livskvaliteten inom omsorgerna

Ökad livskvalitet för personer inom omsorgsverksamheten och en del i kommunens arbete för koldioxidneutralitet. Som tredje svenska kommun ansluter sig Linköping till konceptet ”Cykling utan ålder.”

I konceptet Cykling utan ålder kan alla njuta av en cykeltur.
Foto: Niclas Alsö, Linköpings kommun

”Cykling utan ålder” är en dansk förening och ett koncept, som innebär att personer inom kommunens äldre- och funktionshinderomsorg får möjlighet att komma ut på cykelutflykter, för att få frisk luft, se nya vyer och uppleva andra miljöer än de vardagliga.

– Det är viktigt att våra äldre känner att de har en meningsfull vardag. Människor i alla åldrar mår bra av att vara utomhus. Vi ser ”Cykling utan ålder” som ett sätt att öka livskvaliteten hos de äldre, genom att de får möjlighet att komma ut, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd och ordförande för äldrenämnden.

Sufflett och benskydd

Cyklarna är rickshawliknande elcyklar med sufflett och benskydd. Varje cykel har plats för två passagerare.

– ”Cykling utan ålder” är ett hälsofrämjande koncept där de boende får möjlighet till naturupplevelser på ett nytt sätt. Det är ett gott exempel på hur kommunen tillsammans med frivilligorganisationer kan öka kvaliteten i äldreomsorgen och samtidigt bidra till ett hållbart resande, säger Nils Hillerbrand (MP), miljökommunalråd.

Linköpings kommun har köpt tre cyklar. En cykel placeras på Åleryds, Hagalunds respektive Stiglötsgatans vårdbostäder. Övriga enheter som ligger i närheten kan använda cyklarna. Volontärer kommer att följa med på cykelutflykterna. Innan dessa är rekryterade och utbildade kan personal eller anhöriga fungera som förare.

Workshop

Några medarbetare får utbildning i höst, men projektet startar i full skala våren 2017. Då genomför kommunen en workshop med volontärer, personal och organisationer.

Vid äldredagen som genomförs på Konsert & Kongress i morgon, tisdag 13 september, deltar konceptets grundare Ole Kassow som föreläsare och utställare. Cyklarna finns på plats.

Kommunen beräknar kostnaden för ”Cykling utan ålder” till 300 000 kronor för inköp av elcyklar, utbildning av volontärer och personal, införandet av ett digitalt bokningssystem för varje cykel, informationsinsatser med mera.

Senast uppdaterad den 12 september 2016