Linköpings och Norrköpings kommunledningar besöker Aalborg

Aalborg i Danmark är en inspirerande stad, som har genomgått en spännande förändring de senaste årtiondena. Därför gör nu kommunledningarna i Linköping och Norrköping ett gemensamt besök där. Det är också upptakten till ett fördjupat samarbete mellan Linköping och Norrköping.

– Linköping och Norrköping har förutsättningar som liknar Aalborgs. Vi gör denna resa för att lära av Aalborgs framgångsrika arbete och ta med oss nya idéer och tankar hem i den fortsatta utvecklingen av vår region. Vår region stärks av samarbetet mellan Linköping och Norrköping, ett samarbete jag hoppas kommer att utvecklas ytterligare av denna resa, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Aalborg har genomgått en stark förändring och utveckling under de senaste 25-30 åren då framförallt den gamla cementindustrin gått i graven. Nyckeln till framgång har varit ett utvecklat samarbete mellan politik, näringsliv och universitet.

Bra samarbete

– Aalborg är en stad som likt våra växer och utvecklas i snabb takt. Framförallt är de kända för ett bra samarbete med universitetet, något vi kan lära oss av. Därför ska det bli spännande att under ett par dagar ta del av och få diskutera deras arbete och hur vi kan utveckla vårt samarbete, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Det tidigare industriella hamnområdet har fått en ny utveckling för boende och verksamheter relaterade till den teknologiska industrin, universitetsrelaterade verksamheter, kultur, nöje och upplevelser.

Hållbar tillväxt

Aalborg har genom kommunal planering och regional samverkan framgångsrikt verkat för ökad attraktivitet och hållbar tillväxt. Det finns idag flera intressanta förslag och konkreta framtidsplaner att ta del av.

På resan deltar politikerna i planeringsutskotten i Linköping och Norrköping. Resan är ett led i den fördjupade samverkan emellan kommunerna, samt den fortsatta samverkan i det europeiska nätverket EUniverCities där Linköping och Norrköping samt Linköpings universitet ingår som trepart. Aalborgs kommun och Aalborgs universitet är i tandemmedlemmar EUniverCities.

Senast uppdaterad den 1 september 2016