Ny studentstrategi ska stärka Linköping som studentstad

Nu fylls återigen Linköpings stadsbild av studenter. Samtidigt startar arbetet för att genomföra Linköpings nya studentstrategi. Bättre mottagande, fler bostäder, lättare att cykla året runt och mer inflytande är några av de punkter som ska göra att Linköping behåller positionen som Sveriges bästa studentstad.

Kommunfullmäktige antog i juni en ny studentstrategi vars syfte är att stärka och utveckla Linköping som studentstad och öka studenternas inflytande. Strategins övergripande mål är att i samarbete med studentkårerna och universitetet:

• Skapa bästa möjliga förutsättningar för ett gott studentliv i Linköping.
• Bidra till att studenterna blir en naturlig och påtaglig del i Linköpings stadsliv och därmed en värdefull tillgång i Linköpings utveckling.
• Ta tillvara studenternas kompetens och engagemang under och efter studietiden för att främja Linköpings tillväxt.

Tio områden

Strategin är uppdelad på tio områden: mottagande av nya studenter, tillgång till bostad, möjlighet att cykla året runt, examensarbete, praktik och arbete under utbildningen, studentinflytande, näringslivskontakter, fritidsaktiviteter, event och upplevelser, trygg miljö, barnomsorg samt studenterna i stadsmiljön.

Tillgång till bostad är en av de viktigaste frågorna för nya studenter. I Linköping har det under de senaste två åren byggts cirka 400 nya studentbostäder. Samtidigt planeras 350 nya studentbostäder i anslutning till campus Valla 2018-2020.

Tillgång till bostäder

– För att Linköping ska kunna vara fortsätta vara Sveriges bästa studentstad krävs det att studenterna har tillgång till bostäder. Ett av våra viktigaste mål är att bygga bort bostadsbristen, och det arbetet börjar ge resultat. Men vi behöver fortsätta bygga studentbostäder kommande år, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Studentinflytande och ett gott mottagande av nya studenter är också viktigt och Linköpings kommun har redan idag ett gott samarbete med universitetet och studentkårerna. Kommunen träffar studentkårerna regelbundet och medverkar aktivt i mottagningsperioden, bland annat genom att vara med och arrangera Kalasmottagningen.

– Vi hälsar alla nya studenter välkommen till vår myllrande stad där spjutspetsteknik och humanism går hand i hand, säger Kristina Edlund. 

 

 

 

 

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 22 augusti 2017