Nytt utegym invigt vid Vidingsjö motionscentrum

Torsdagen den 18 augusti invigdes den nya lekplatsen, grillplatsen och det nya utegymmet vid Vidingsjö motionscentrum. Den nya anläggningen är betydligt fräschare och större än tidigare. Dessutom finns en ny cykelväg till Tinnerö eklandskap.

Linköpings kommun har byggt nytt utegym, ny lekplats och ny grillplats i Vidingsjö. Ny cykelväg till Tinnerö eklandskap finns också.
Foto: Sigrid Gustafsson, Linköpings kommun

Efter att motionscentrum återuppbyggdes efter branden våren 2012, blev det tydligt att även utemiljön behövde rustas upp.

På lekplatsen finns hinderbana och linbana för de större barnen, en svampkarusell och en balansorm. Besökarna kan upptäcka en hel del trädjur ur den svenska faunan. Djuren är tillverkade av motorsågsskulptören Bert Davidsson. Tipikojor, kompisgunga, rutschkana och en hel del annat smått och gott finns också att leka med för barn i olika åldrar och med olika behov.

Gröna oaser

– I en snabbt växande stad som Linköping är det viktigt att det också finns gröna oaser. Vidingsjö motionscentrum har fördelen att det ligger nära staden och är kommunens största motionsområde, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och samhällsbyggnadsnämndens ordförande. Vi vill att detta ska bli en utflyktslekplats som samspelar med det fina naturområdet som den ligger i. Att leka i gröna miljöer gör barnen friskare och sänker stressen så detta är verkligen en folkhälsosatsning.

Utegymmet är betydligt mer omfattande än det gamla och innehåller en bredd av träningsredskap.

Rikare fritid

– Vi strävar efter att alla som bor i Linköping ska ha tillgång till en mångfald av friluftsliv, idrott och motion, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Eftersom utegymmet är öppet dygnet om, året om och är gratis kan det användas av alla och anpassas efter förmåga. Det är min förhoppning att det ska ge fler människor en rikare fritid.

Grillplatsen är lättillgänglig för alla och vid dåligt väder kan man grilla under tak i den nya grillkåtan. Lekplatsen är placerad mellan utegym och grillplats.

Den nya cykelvägen är ett resultat av två medborgarförslag. De föreslog båda att kommunen skulle bygga en kort cykelväg genom Vidingsjöskogen. Cyklar man från Vidingsjötrakten sparar man nu en kilometer och slipper samsas med tyngre trafik.

Biologisk mångfald

– Att göra våra naturreservat mer tillgängliga är en viktig del i kommunens arbete för rekreation och biologisk mångfald och att underlätta cyklandet främjar miljö, hälsa och ekonomi, avslutar Elias Aguirre.

Kultur- och fritidsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden har samarbetat om satsningen. Kultur- och fritidsnämnden har finansierat utegym och grillplats, cirka 500 000 kronor. Samhällsbyggnadsnämnden har betalat lekplatsen för 1,8 miljoner och cykelvägen för cirka 400 000 kronor.

Senast uppdaterad den 18 augusti 2016