Populär premiär för bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017

På lördagen öppnade bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 i Linköping och nyanlagda gator och torg fylldes av folk och liv. Många passade på att bli de första att besöka stadsdelen och ställde sig glatt i kö för att se de många hemutställningarna.

Vy över Vallastaden

Broparken under invigningsdagen. Foto: Ida Gyulai

– Vallastaden är en blick in i framtiden och vi kommer att använda lärdomarna från de fem år det tagit att bygga stadsdelen för att fortsatta utveckla Linköping. Det meddelade en stolt Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande (S) i Linköping från scenen under lördagens invigning av Sveriges största bo- och samhällsexpo.

Kieran Long, överintendent för ArkDes, Arkitektur- och designcentrum underströk den viktiga särart Vallastaden har i Europa, en grön stadsdel byggd med mångfald och sociala relationer i centrum. Det som finns i Vallastaden är inget man ser i andra delar av Europa, betonade Kieran Long.

Nytänkande

Helen Dannetun, rektor för Linköpings universitet, förklarade hur viktig Vallastaden är för att koppla samman universitetet och staden.

Expot pågår fram till söndagen den 24 september och ger en möjlighet att komma nytänkandet i stadsdelen in på djupet. Besökare kan välja mellan ett 70-tal utställningar och 200 programpunkter. Förutom störst blir Vallastaden 2017 också först med att visa privata hem, där ett flertal Vallastadsbor öppnar sina dörrar i ett rullande schema.

Försäljningssiffrorna visar redan nu att expot kommer bli mycket välbesökt under sina tre veckor.

– Vi har redan nått målet 10 000 branschbiljetter, vilket gör att Vallastaden 2017 kommer att sätta avtryck bland samhällsbyggare över hela Sverige, berättar Simon Helmér, VD för Linköpingsexpo.

Kommande temahelger:
Framtid och innovation,9–10 september
Stadsodlingsfestival,16–17 september
Boende och inredning, 23–24 september

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 4 september 2017