Smedstad ridsportcenter invigt – en satsning på tjejidrott och tillgänglighet

Med storsatsningen Smedstad ridsportcenter främjar Linköpings kommun såväl tjejers idrottande som tillgänglighet och rehabilitering. Det sade Linköpings borgmästare Helena Balthammar och kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth vid invigningen av den nya anläggningen på fredagseftermiddagen.

Helgen 19 -21 augusti firar ryttare, hästälskare, entreprenören Haga Stall & Omsorg AB, Linköpings Fältrittklubb, ridskolechefen Ulrika Eriksson och övrig personal, Linköpings kommun, Lejonfastigheter och många fler att drömmen nu blivit verklighet: en modern anläggning i unik miljö i Tinnerö eklandskap.

– Jag är glad över att vara med och inviga Smedstads ridsportcenter som kommer att främja ridsporten i Linköping. Ridning är den näst största sporten bland tjejer och att Linköping satsar på tjejers idrottade gör mig stolt. Här kommer vi kunna se både bredd- och elitidrott, och vi får nu chansen att på några års sikt arrangera SM-tävlingar inom ridsport, vilket stärker Linköping som eventstad, säger borgmästare Helena Balthammar.

Tillgänglighet

– Det finns många fantastiska aspekter kring Smedstad ridsportcenter och jag är extra glad över det fokus som finns på tillgänglighet och rehabilitering. Det bidrar till att personer med fysiska eller neuropsykiatriska funktionsvariationer får en meningsfull fritid och vi kan också utveckla det området genom forskningssamarbetet med Linköpings universitet. Jag är dessutom övertygad om att Smedstad blir en viktig plats för parasportryttare, vilket är ett av målen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Forskning

Smedstad ridsportcenter kommer att bli Sveriges första forskningsanknutna ridskola. Vinnova har gett klartecken för ett tvåårigt samverkansprojekt med Linköpings universitet, LiU. Ridcentret med lektionsverksamhet för uppåt 600 ryttare i veckan, med social verksamhet, medicinsk rehab/habilitering samt en i sammanhanget ovanligt stor och samlad personalgrupp med pedagogisk kompetens kommer att vara en utgångspunkt för en rad medicinska och tvärvetenskapliga studier.

Anläggningen inrymmer 60 boxar och ett sjuk- och gäststall med tio platser. Här finns två ridhus, dressyr- och hoppbanor samt hagar. Solenergi värmer byggnaden och allt material är miljöklassat. Smedstad är byggt i ett Natura 2000-område och stor hänsyn har tagits till den unika miljön.

Mer information om Smedstad ridsportcenter:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 19 augusti 2016