Wall of fame

Filmen Wall of fame visar nu levande personer med anknytning till Linköping, som genom sin gärning inom näringsliv, forskning, kultur, idrott eller media gjort Linköping känt i Sverige.

Urvalet görs av en jury som består av Linköpings borgmästare, kommundirektör, kultur- och fritidsdirektör, kommunikationsdirektör, VD Arenabolaget samt näringslivschef. Wall of fame uppdateras en gång om året. På så vis hålls filmen levande med nya och gamla kändisar från flera olika områden.

 

I juni 2016 finns följande personer med på Linköpings Wall of fame:

Maria Albertsson *NY*

Cancerläkare och professor vid Linköpings universitet

Maria Albertsson är professor och överläkare i onkologi. 2016 emottog hon tarmcancerpriset för sina insatser inom forskning om tjock- och ändtarmscancer. Hon är verksam vid Linköpings universitet och arbetar bland annat för att äldre patienter med spridd tarmcancer ska få den vård de behöver.

Kajsa Andersson *NY*

Rektor Skäggetorpsskolan

Kajsa Andersson är rektor i Linköpings kommun och prisbelönt för sitt ledarskap och engagemang.

Nygårds Anna Bengtsson *NY*

Designer

Nygårds Anna Bengtsson (f 1966), är kläddesigner som bor och verkar i Linköping. Nygårds Anna Bengtsson startade sitt klädmärke Nygårdsanna 1993, efter att hon avslutat utbildning på Textilhögskolan i Borås samt på Beckmans Designskola i Stockholm.

Michael Cocozza *NY*

Byggherre/ entreprenör

Michael Cocozza (f 1959) är grundare av byggföretaget Botrygg AB som har sitt säte i Linköping. Bolaget har ca 300 anställda, omsätter ca 1 000 Mkr och drivs av VD Adam Cocozza, med Michael Cocozza som styrelseordförande.

Helene Dannetun

Rektor Linköpings universitet och forskare

Helen Dannetun (f. 1957) är professor och rektor vid Linköpings universitet.

Lennart Ekdal *NY*

Programledare/ journalist

Lennart Ekdahl (f 1953 i Linköping), arbetade en tid som ekonomijournalist på 1980-talet. Han var programledare för flera av TV4:s samhällsprogram Kalla fakta, Halvtid för Reinfeldt, Hetluft och flera av TV4:s valdebatter och har också arbetat med Fuskbyggarna och Kvällsöppet med Ekdal. Han var tidigare reporter på bland annat Dagens Nyheter och Veckans Affärer. Innan Lennart Ekdal kom till TV4 arbetade han på Sveriges Television.

Cecilia Frode  

Skådespelerska

Cecilia Frode (f. 1970 i Linköping) studerade på teaterlinjen på gymnasiet (Olympiaskolan) i Helsingborg (1986–1988) och efter det på Skara Skolscen (1989–1990). 1991 kom hon in på Teaterhögskolan i Malmö och tog examen därifrån 1994. Inom teatern fick hon sitt genombrott i Ronny Danielssons uppsättning av Shakespeares Som ni vill ha det 1996. Filmgenombrottet kom år 2000, som Tina i Måns Herngrens och Hannes Holms Det blir aldrig som man tänkt sig. 2001 belönades hon med en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i Klassfesten.

Viiveke Fåk *NY*

Forskare inom IT-säkerhet och biträdande professor på Linköpings universitet

Viiveke Fåk (f 1948), är en känd akademiker inom it-säkerhet och hon arbetar också deltid på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI. Viiveke Fåk är en av grundarna av Linköpingsföretaget Sectra, specialiserat på säker digital kommunikation. Hon doktorerade 1978 med en avhandling om kryptografi som ett medel för dator- och nätverks¬säkerhet. Viiveke Fåk var ordförande för den internationella organisationen Ifips arbetsgrupp WG 11:4 om kryptografi 1985–1989. För närvarande arbetar hon med undervisning, deltar i utredningar och forskar.

Ghost  

Rockgrupp

Hårdrockgruppen Ghost bildades i Linköping år 2008 och slog igenom internationellt år 2010. Bandet är känt för att bandet uppträder maskerat och sina kontroversiella texter. Bilder från Linköping förekommer ofta i bandets videos och skivomslag. Bland Ghost fans finns bland annat Metallicas sångare James Hetfield och Dave Grohl från Foo Fighters.

Marie Göranzon

Skådespelerska

Marie Göranzon (f. 1942 i Linköping) är skådespelerska och hon gick på Dramatens elevskola 1964–1967. Sedan dess har hon tillhört Dramatens ensemble. Bland hennes över fyrtio rolltolkningar kan nämnas Eleonora i Strindbergs Påsk, Nina i Tjechovs Måsen, titelrollen i Fröken Julie, Alice i Strindbergs Dödsdansen, Mary Tyrone i O’Neills Lång dags färd mot natt som gav henne O'Neill-stipendiet. Bland TV-produktioner kan nämnas Strindbergs Spöksonaten, samt Lars Noréns Löven i Vallombrosa och Ett sorts Hades. Utanför Dramaten har hon spelat bland annat på Scalateatern, Maxim och Vasan. På Vasan spelade hon i Albees Vem är rädd för Virginia Woolf? och Lars Noréns Så enkel är kärleken.

Pernille Harder *NY*

Fotbollsspelare

LFC Pernille Harder (f 1992) tillhör en av Linköpings nyckelspelare. Hon debuterade i Danmarks landslag redan vid 16 års ålder och har sedan dess spelat ett stort antal landskamper samt ett mästerskap.

Sofia Helin

Skådespelerska

Sofia Helin, (f. 1972) är skådespelerska. Hon växte upp i Linghem utanför Linköping. 1994–1996 gick Sofia Helin på Calle Flygare Teaterskola. Filmer och TV-serier (urval): Bron, Arn, Masdjävlar.

Louise Hoffsten

Musiker

Louise Hoffsten (f. 1965 i Linköping) är sångerska, kompositör, sångtextförfattare, munspelare och filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Anders Ankan Johansson 

Komiker

Anders Johansson, ibland kallad "Ankan" (f. 1974 i Linköping) är musiker, komiker och programledare med karakteristisk östgötsk dialekt som kännetecken. TV-program (urval): Anders & Måns, Parlamentet.

Magnus Johansson

Back LHC

Magnus Johansson, (f. 1973 i Linköping) är professionell ishockeyspelare, som spelade större delen av sin karriär i moderklubben Linköpings HC. Han är känd som en offensiv back med en lugn spelstil, och har ett bra skott kompletterat med en underbar skridskoåkning. Johansson är den back som gjort flest poäng i Svenska hockeyligans historia, och han har vunnit såväl Guldpucken som Guldhjälmen. Johansson har också vunnit ett SM-guld med Frölunda HC 2003, och ett SM-silver med Linköping 2007. Han är med i Tre Kronors 200-klubb och har representerat landslaget under 8 VM-turneringar. Han har vid VM vunnit 1 guld, 1 silver och 3 brons. Johansson är den första och enda backen som nått över 400 poäng i SHL. Utanför Sverige spelade han för Chicago Blackhawks och Florida Panthers i NHL, SCL Tigers i Nationalliga A, samt Atlant Mytisjtji i KHL.

Thomas Johansson 

Tennisspelare

Thomas Johansson (f. 1975 i Linköping) är professionell tennisspelare, mest känd för att år 2002 ha vunnit Australian Open; detta som ende svenske Grand Slam-vinnare under 2000-talets första decennium.

Mons Kallentoft

Författare

Mons Kallentoft (f. 1968 i Linköping) är journalist och författare, mest känd för sina nio kriminalromaner om mordutredaren Malin Fors, som utspelar sig i Linköping. Han har också skrivit böcker och reportage om mat och gastronomi. Titlar (urval): Midvinterblod, Sommardöden.

Johnny Ludvigsson *NY*

Barndiabetesläkare och forskare vid Linköpings universitet

Johnny Ludvigsson (f 1943) har sedan börjat av 1970-talet bedrivit diabetesforskning och är verksam vid Universitetssjukhuset och Linköpings universitet. Forskningen bedrevs till en början i den forskargrupp som leddes av förre professorn i pediatrik i Linköping, Yngve Larsson, och sedan dennes pensionering forskar Johnny Ludvigsson 1983 med egen forskargrupp.

Fredrik Löfgren *NY*

Robotexpert

Fredrik Löfgren (f 1992) vann SVTs Genikampen 2014 och har sedan dess profilerat sig som robotexpert i olika sammanhang. Han är student på Linköpings universitet inom civilingenjörsprogrammet teknisk fysik och elektronik.

Lena Micko

Ordförande SKL

Lena Micko (f.1955) är en socialdemokratisk politiker från Linköping som sen 2015 är ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Lena Micko har haft kommunpolitiska uppdrag sen 1977 och var tidigare Kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Stina Opitz

Konstnär

Stina Opitz (f. 1944) är skulptör och med i konstnärsföreningen Alka i Linköping. Hon är framför allt känd som skapare av Linköpings rondellhund i rondellen intill Ikea.

Helen Rasmusen *NY*

Illustratör

Helen Rasmusen ”La Raz” är illustratör i Expressen och skapar framför allt bilder av sportpersonligheter.

Björn Sandlund *NY*

Entreprenör och Näringslivsdiamant 2015

Björn Sandlund (f 1945), är grundare av Dataton som är ett Linköpingsbaserat företag. Näringslivsdiamant 2015.

Fredrik Strage

Journalist DN, Nyhetsmorgon

Fredrik Strage, (f. 1972 i Linköping) är musikjournalist och författare. Strage debuterade som skribent i början av 1990-talet då han medverkade i New Life, ett svenskt synthmusikfanzine Böcker (urval): Mikrofonkåt (2001), Fans (2005), Strage text (2009).

Naim Terbunja *NY*

Boxare

Naim Terbunja (f 1984), är boxare med kosovo-albanska rötter som boxades i Olympiska sommarspelen 2008 i Peking i Kina. Han bor i Linköping och tävlar till vardags för IFK Linköping BK, tidigare i Djurgårdens IF. Naim Terbunja vann första Europeiska OS-kvalet där både OS-guldmedaljören och OS-bronsmedaljören var med. I april 2012 beslutade sig Naim Terbunja för att debutera som proffs i Sverige, där han inför en stor publik slog Vladimir Spacojevic med eniga domarröster (40-36). Meriter: VM-brons Junior-VM 2002, SM-guld 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010.

Camilla Tilling *NY*

Operasångerska

Camilla Tilling (f 1961 i Linköping) genomgick efter sina studier på Musikgymnasiet De Geer en sångpedagogutbildning på Musikhögskolan vid Örebro universitet. Hon var senare Jenny Lind-stipendiat och fick sin solistutbildning vid Operahögskolan i Göteborg (1997–1998) samt vid Royal College of Music i London. Sin debut gjorde hon som Olympia i Hoffmanns äventyr på Göteborgsoperan 1997. Camilla Tilling har bland annat framträtt på Covent Garden i London och Metropolitan Opera i New York. I december 2005 gjorde hon sin debut på La Scala i Milano som Ilia i Mozarts Idomeneo. Priser och utmärkelser: 1995 – Jenny Lind-stipendiet, 2001 – Sten A Olssons kulturstipendium.

Mattias Täck *NY*

Idrottsman

Mattias Täck (f 1973) har varit landslagsaktiv spelare samt ledare inom handikapp-bordtennis. Han har deltagit i tre paralympics och tagit medalj i samtliga.

Martin Widmark

Barnboksförfattare

Martin Widmark (f.1961 i Linköping) är barn- och ungdomsförfattare som bland annat har skrivit böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Vid sidan av sitt författarskap arbetar Martin Widmark som lärare i svenska för invandrare. Widmark tilldelades hedersmedaljen "Illis quorum meruere labores" av regeringen år 2014 för sina insatser för att främja läsning i skolan.

Lars Winnerbäck

Musiker, producent

Lars Winnerbäck (f.1975) är uppvuxen i Linköping och idag verksam som musiker och musikproducent. Han debuterade med skivan ”Dans med svåra steg” 1996 och har släppt tio studioalbum. Lars Winnerbäck har också producerat artister som Elin Sigvardsson och Lisa Ekdahl samt arbetat som fotograf och illustratör.

Bruno K Öijer

Poet, författare

Bruno K Öijer (f.1951) är poet och debuterade 1973. Öijer har hyllats för sina skarpa texter och karismatiska framträdanden. Bruno K Öijer har i dagsläget gett ut 16 diktsamlingar samt en roman. Han har tilldelats en mängd utmärkelser för sitt arbete, senast Övralidpriset på 300 000 kronor.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 11 juli 2016