Linköping är Sveriges tredje bästa elbilskommun

Linköpings kommun kom trea när priset Laddguldet 2018 delades ut i Stockholm i idag. Det är energibolaget Fortum som delar ut utmärkelsen till den kommun och det företag har gjort mest för omställningen till laddbara fordon.

Hållbarhetschef Linda Malmén tog emot diplomet för bronsplaceringen i tävlingen Laddguldet 2018. Bredvid henne står Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott.

– Jag är stolt över att vi kom trea i tävlingen Laddguldet 2018. Linköping har med sin ambitiösa biogassatsning under många år jobbat för att minska andelen fossila bränslen inom transportsektorn i nära samverkan med de kommunala bolagen. På senare år har det arbetet kompletterats med en stor satsning på publika elbilsladdare, säger miljökommunalråd Rebecka Hovenberg (MP).

Tekniska verken har tillsammans med Sankt Kors Fastigheter installerat 115 laddplatser runt om i Linköping. Satsningen har delfinansieras av Klimatklivet, som är Naturvårdsverkets program för stöd till lokala klimatinvesteringar. Utöver detta kommer Sankt Kors att investera i ytterligare cirka 100 laddplatser för förhyrda platser, vilket förstärker den totala laddkapaciteten i Linköping ytterligare.

Linköping har även som mål att andelen av kommunens personbilar som drivs med gas eller el ska öka från 28 procent år 2012 till minst 95 procent år 2020. Andelen lätta lastbilar som drivs med gas eller el ska öka från 15 procent år 2012 till minst 50 procent år 2020.

Rebecka Hovenberg

Kommunalråd (MP)