Vår mat

Närproducerat, ekologiskt och mat lagad från grunden. Vi har som mål att vår mat inom skola och äldreomsorg ska vara lagad av råvaror med hög kvalitet och med så få tillsatser som möjligt.

Händer med potatis

 

Hög kvalitet innebär exempelvis att vi väljer bort livsmedel med den smakförstärkande tillsatsen natriumglutamat (E621), att vi lagar stora delar av vår mat från grunden och försöker erbjuda ekologiskt och närproducerat i den mån vi har möjlighet. Vi använder MSC märkt fisk och när vi köper in livsmedel av kött och fågel, följer vi Miljöstyrningsrådets baskrav för animaliska livsmedel.

Ekologiskt och etiskt

Vi serverar ekologisk lättmjölk och mellanmjölk i våra restauranger varje dag. Därutöver använder vi ekologiska livsmedel för minst 15 % av den totala livsmedelskostnaden. Sammanlagt blir detta ca 25 % ekologiskt. Vi serverar även etiskt märkta bananer och apelsiner.

Närproducerad Östgötamat

Vi får använda Östgötamats logotyp i våra skolrestauranger eftersom vi bland annat köper närodlad potatis från Leanders i Motala, grönsaker från Östgöta Trädgårdshall när det är säsong, samt färskt bröd från Gyllenbagaren i Linköping.

Mat lagad från grunden

Vi har under många år valt att satsa på att laga mat från grunden. Vi har duktiga kockar med ett stort engagemang som vill bjuda sina gäster på så mycket hemlagat som möjligt. Ungefär 75 % av allt vi tillagar är lagat från grunden. Det innebär att vi lagar alla grytor, gratänger, såser, pastasåser och potatismos från grunden. Vi har märkt ut dessa rätter med fetstil i menyn.

Vi jobbar även på att försöka utöka andelen hemlagat. Vi har exempelvis köpt in köttbullemaskiner till fem av våra kök. Färsformarna, som de egentligen heter, blandar en köttbullesmet av t ex. nötfärs, kokt potatis, lök och kryddor samt formar köttbullarna som vi sedan tillagar i ugn.

MSC certifierad fisk

Kost & Restaurang är, som en av de första offentliga restaurangverksamheterna i Sverige, sedan några år tillbaka MSC certifierad. Det innebär att vi serverar MSC märkt fisk. Märkningen är en garanti på att fisken är fångad på ett sätt som inte skadar havets ekosystem eller kommer från ett överfiskat bestånd, enligt MSC:s kontrollsystem. Som certifierade förbinder vi oss att arbeta efter deras kontrollprogram och i gengäld får vi använda den blå MSC logotypen på menyer och i våra restauranger.

Animaliska livsmedel

Vi följer Miljöstyrningsrådets baskrav för animaliska livsmedel:

  • Information om ursprung: innebär bland annat att producenten ska kunna lämna skriftlig information om vilket land köttet är fött, slaktat och förädlat och i vilket land mjölken och äggen är producerade.

  • Salmonellafrihet: Produkterna ska vara fria från salmonella.

  • Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat.

  • Djuret har transporterats max åtta timmar till slakt eller max tolv timmar nattetid för fjäderfä.

  • Vid slakt ska djuret vara helt bedövat när avblodning sker.

Skolmåltiden 70 år

Nyfiken på hur vi lagar mat?

I filmerna kan du se hur det går till när vi använder våra köttbullemaskiner och när vi panerar fisk.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 4 augusti 2016