Vår mat

Vi har som mål att vår mat inom skola och äldreomsorg ska vara lagad av råvaror med hög kvalitet och med så få tillsatser som möjligt

Händer med potatis

 

Hög kvalitet innebär exempelvis att vi väljer bort livsmedel med den smakförstärkande tillsatsen natriumglutamat (E621), att vi lagar stora delar av vår mat från grunden och försöker erbjuda ekologiskt och närproducerat i den mån vi har möjlighet. Vi använder MSC märkt fisk och när vi köper in livsmedel av kött och fågel, använder vi som minimum Upphandlingsmyndighetens olika hållbarhetskriterier för animaliska livsmedel, som utgår ifrån dne svenska djuskydddslagen.

Ekologiskt och etiskt

Vi serverar ekologisk lättmjölk och mellanmjölk i våra restauranger varje dag. Totalt 30% av våra livsmedelsinköp ska vara ekolgiska. Vi serverar även etiskt märkta bananer och apelsiner.

Både stora och små leverantörer

Exempel på leverantörer som vi har avtal med för leverans av livsmedel:

- Östgöta trädgårdshall i Linköping

- Gyllen bageri i Linköping

- Menigo

- Martin & Servera

- Kulls chark (Charkman) i Norrköping

Mat lagad från grunden

Vi har under många år valt att satsa på att laga mat från grunden. Vi har duktiga kockar med ett stort engagemang som vill bjuda sina gäster på så mycket hemlagat som möjligt. Ungefär 75 % av allt vi tillagar är lagat från grunden. Det innebär att vi lagar alla grytor, gratänger, såser, pastasåser och potatismos från grunden. Vi har märkt ut dessa rätter med fetstil i menyn.

Vi jobbar även på att försöka utöka andelen hemlagat. Vi har exempelvis köpt in köttbullemaskiner till flera av våra kök. Färsformarna, som de egentligen heter, blandar en köttbullesmet av t ex. nötfärs, kokt potatis, lök och kryddor samt formar köttbullarna som vi sedan tillagar i ugn.

MSC-certifierad fisk

Kost & Restaurang är MSC-certifierade. Det innebär att vi serverar MSC-märkt fisk. Märkningen är en garanti på att fisken är fångad på ett sätt som inte skadar havets ekosystem eller kommer från ett överfiskat bestånd, enligt MSC:s kontrollsystem. Som certifierade förbinder vi oss att arbeta efter MSC:s standard för restauarnger och i gengäld får vi använda den blå MSC-logotypen på menyer och i våra restauranger.

Nyfiken på hur vi lagar mat?

I filmerna kan du se hur det går till när vi använder våra köttbullemaskiner och när vi panerar fisk.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 7 december 2017