Därför borde du bli coach för en ung Sommarföretagare

För Jakob Moroz var det ingen uppoffring att ställa upp som coach för en Sommarföretagare i Linköping. Tvärtom.
– Jag lärde mig massor och vi har fortfarande kontakt, säger han.

Ung hoppfull kille i sommarväder

 

Sommarföretagaren drivs av Linköpings kommun. Här får gymnasieungdomar chansen att driva företag under en sommar med utbildning, startkapital och stöd av en coach med erfarenhet av företagande.

Tidigare coach berättar

Jakob har tidigare varit UF-coach på gymnasiet. När han blev tillfrågad om Sommarföretagaren, konstaterade han att tidsåtgången var begränsad men att utbytet troligen skulle bli stort.

– Tycker man att det är roligt att hjälpa andra och träffa ungdomar som brinner för sina idéer så är det väl använd tid, säger Jakob.

Hans adepter blev två gymnasister som utvecklat en app som hjälper studenter att söka vidare till högre studier. Arbetet kom att handla om att finslipa affärsidén, vilket även var lärorikt för coachen. När sommaren var slut bestämde sig en av ungdomarna, Rikard Alm, att bli företagare på riktigt. Appen heter Gradera och alla som tagit del av den gör tummen upp.

– Rikard och jag har fortsatt kontakt. Det var inte bara lärorikt, jag fick också en vän och är idag med på en spännande entreprenörsresa, säger Jakob.

Jobbet har fört honom till Stockholm och därför blir det inget coachande i Linköping 2018. Men han rekommenderar företagare med intresse för ungdomar med driv och idéer att söka.

Att vara coach

Coacherna arbetar ideellt. Tre schemalagda möten ingår, det första är en informationsträff, sedan blir det en samlad träff med årets Sommarföretagare och tillslut en avslutning. Coachen är tillgänglig som stöd för ungdomarna under hela sommaren och kommer själv överens med sina adepter om hur och när de ska höras av.

Coachen behöver inte vara företagare, men ska gärna ha erfarenhet av företagande på något sätt. Jakob Moroz arbetar på FramtidsFrön med entreprenöriellt lärande i förskola och grundskola.

Anmäl ditt intresse via kommunens anmälningssida, senast 27 april.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 26 mars 2018