En genväg till rätt kompetens

Hur attraherar man rätt kompetens? Frågan står högt på dagordningen för många företag och offentliga verksamheter. En väg är att anlita studenter som konsulter.
– De får i sin tur större utbyte av sina utbildningar, säger Anna Jansson, VD för Unitalent i Linköping.

Anna Jansson, VD för Unitalent, bredvid Gustaf Lundmark, blivande civilekonom

– Anställ en student som konsult. Chansen ökar att de stannar i Linköping, säger Anna Jansson, VD för Unitalent, här med Gustaf Lundmark, blivande civilekonom som jobbar med det han studerar på Linköpings universitet.

Linköping är en av landets större universitetsstäder med 27 000 studenter. Här finns en stor del av kompetensen som framtiden kräver. En fråga som sysselsätter många är hur de kan intresseras att stanna kvar i Östergötland.

Det räcker inte att erbjuda jobb efter examen. Då har många redan skrivit på anställningskontrakt i andra delar av landet. En möjlighet till tidig kontakt är uppdrag genom universitetet, t ex exjobb, men här är det utbildningens behov och regler som styr.

Arbeta inom rätt yrke

En annan möjlighet är att anställa studenter. Jobbat under studietiden har de flesta gjort, men sällan inom det yrke som de utbildas för.

– Det bästa är att arbeta med sitt framtida yrke. Då får man dessutom möjlighet att använda de teoretiska kunskaperna i praktiken. Det ökar värdet av utbildningen, säger Anna.

Att hitta rätt student bland 27 000 är lite som att leta efter en nål i en höstack. Och det är här som Unitalent kommer in. Det är ett helägt dotterbolag till Linköpings universitet, med uppgift att vara en länk mellan universitetet och lärosätet genom att erbjuda studenter för skräddarsydda konsultuppdrag.

– För tillfället har vi 350 studenter i vår databas som söker uppdrag, berättar Anna.

Har genomfört flera uppdrag

En av dem är Gustaf Lundmark som går civilekonomprogrammet på universitetet. Han har genomfört flera uppdrag och ser stora fördelar med Unitalent.

– Det är en trygghet att arbeta genom någon som vet vad som är rimliga villkor för en insats, säger han.

Genom Unitalent får han även uppdrag under lugnare perioder och när det passar med kurserna. Som exempel fick han ett uppdrag inom marknadsföring efter att ha slutfört kursen i detta ämne.

Motiverande att stanna i Linköping

Ur ett Linköpingsperspektiv betyder jobben även att studenterna skaffar sig ett nätverk i staden och blir mer motiverade att stanna. Efter att ha stiftat bekantskap med staden kan Gustaf tänka sig att stanna kvar.

Idag är det till stor del akademikervana företag som anlitar studenter genom Unitalent. Men Anna pekar också på möjligheten för arbetsgivare utan tidigare erfarenhet att testa en akademiker.

– Det är inte självsäkra konsulter som kommer, utan nyfikna studenter som vill lära sig. Eftersom de är anställda så går det även att ställa krav på deras insats. Vid behov kompletterar vi med en erfaren projektledare, säger hon.

Mer om Unitalent finns att läsa på deras webbplats.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 20 april 2018