KLM har efter tio år blivit en angelägenhet för hela regionen

KLM fyller tio år i Linköping. Det är ett jubileum som firas med 20 procent fler resenärer och stort kalas på förskolan Junibacken i Ryd.
– Barnen kom hit med den här, säger Camilla Lejon, VD för Linköping City Airport, och visar ett blått och vitt KLM-plan i papier-maché.

Ett KLM flygplan som är på väg att starta

KLM flyger till och från Linköping med nya flygplan som drar 22 procent mindre bränsle.

Först kalaset i Ryd. Ett av barnen flög till mormor i Brasilien från Linköping. Kärleken till KLM spred sig på Junibacken till den grad att det blev kalas med blåvit tårta och allt, vilket sammanföll med att KLM firar 10 år med förbindelsen Linköping-Amsterdam. 

Från att ha varit en linje för näringslivet är det numera ett flyg för alla. Varje vecka flyger Linköpingsborna till 150 destinationer över hela världen via Amsterdams flygplats Schiphol, den näst största i Europa.

– Vår uppgift är att hjälpa näringslivet i Östergötland att göra affärer över hela världen. Det skapar jobb i regionen men allt fler privatpersoner upptäcker att det är enklare, snabbare och inte kostar mer än att flyga från Arlanda, säger Camilla.

Förbindelsen kom till genom att Linköpings kommun och Saab, som på den tiden drev flygplatsen, uppvaktade KLM. De i sin tur letande efter nya destinationer i Sverige. Deras efterforskningar visade att det fanns ett större antal expansiva exportföretag i Östergötland och därtill ett universitet med många internationella kontakter. 

Stort upptagningsområde

I verkligheten visade sig upptagningsområdet vara ännu större. Idag kommer resenärer från Västervik i söder och Örebro i norr, Jönköping i väster och Södertälje i öster.

– Linköping City Airport och civil flygförbindelse till kontinenten är helt avgörande för vår möjlighet att kunna verka och växa i Linköping, säger Torbjörn Kronander, VD för Sectra AB.

Vad som lockar är utmärkta förbindelser med världen, närhet och enkelheten. Bilparkeringar finns på kort promenadavstånd, incheckningen går snabbt och vid hemkomsten är bagaget levererat på i snitt tolv minuter. De passagerarundersökningar som KLM och systerbolaget Air France gör visar att Linköping City Airport dessutom levererar service i världsklass.

– Att börja flyga från Linköping var ett mycket bra beslut. Vi är så stolta över alla kunder i Linköping och närliggande städer som väljer att flyga med oss och sedan 2008 har vi stadigt kunnat öka kapaciteten, säger Martin Kotte, Sales Manager på Air France KLM Sverige. 

Antal passagerare ökar

Under januari och februari tillkom ytterligare flygstolar jämfört med 2017, vilket gjorde att antalet passagerare ökade med 20 procent.

Ökningen har också skapat underlag för en fördubbling av businessloungen med direkt utgång till flyget. Det avlastar i sin tur de två gaterna och gör att det går ännu snabbare att komma ombord för alla.

För att fira 10 år med KLM införde flygplatsen gratis kaffe, te och choklad för alla resenärer. Det var tänkt att gälla i tre månader men ingår numera i flygplatsens ordinarie service.

– Det är det minsta vi kan göra för alla som väljer att flyga från Linköping med ett av världens punktligaste, säkraste och minst miljöbelastande flygbolag, avslutar flygplatschefen Camilla Lejon.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 20 april 2018