Fortfarande eldningsförbud i Linköping och hela Östergötland. Läs mer här: Eldningsförbud, mer information

Linköping ska underlätta för företagen

Linköping har aldrig växt som snabbt som idag. Nästa växel är Ostlänken. Men blir höghastighetsjärnvägen av?
– Riksdagsbeslutet är fattat och planeringen av anslutningen till Linköping pågår. Den ska gå genom staden, inte utanför, rapporterade kommundirektör Paul Håkansson på Näringslivsdagen 2018.

Bortåt 300 personer, till stora delar från näringslivet, samlades till en inspirerande och klargörande dag den 15 februari. Många kom med frågor som kretsade kring tillväxten och järnvägen.

Ostlänken är bara en del av en utveckling som i det korta perspektivet orsakar störningar för näringslivet. Det grävs snart sagt överallt och det kommunala tillståndsmaskineriet hinner inte med. Kommunalrådet Kristina Edlund gjorde inget för att släta över problemen, utan presenterade vad som görs.

– Vi ska underlätta för företagen och inte vara ett hinder, förklarade hon.

Företagen i fokus

En viktig åtgärd är nystartade Företagsservice, en dörr in för företag till kommunen. Organisationen ska göra livet enklare för företagen och samtidigt avlasta handläggarna så att tillstånd och beslut kommer fram snabbare.

– Vi finns för att stötta företagen på ett prestigelöst sätt, lovade Anna Boholm, nytillträdd chef för Företagsservice.

Andra åtgärder är att företagen sätts i centrum genom att Linköping för första gången har en näringslivsdirektör på heltid. Hon heter Pia Carlgren och sa bland annat så här:

– Det finns ett fantastiskt driv och engagemang i Linköping. Samtidigt har vi många utmaningar som vi bara löser tillsammans, näringslivet och staden. Om vi lyckas kan Linköping bli en kraft för hela landets tillväxt.

En växande stad

Kommunen närmar sig 160 000 invånare och växer med 2 500 om året. 2025 vidare prognoserna på 175 000 invånare. Det behövs om näringslivet ska kunna täcka sitt kompetensbehov. Alisa Basic, chef för kommunens plankontor, visade vad som planeras att byggas. Det som nu planeras är en kommun med 200 000 invånare, med det långsiktiga målet på mellan 250 000 och 300 000.

Trendspaning av Kairos Future

Men det räcker inte med jobb och bra bostäder för att attrahera morgondagens medarbetare. Mats Olsson, framtidsstrateg på Kairos Future, blickade in i framtiden och gick igenom bland annat välfärdsutmaningarna, Kinas framtida roll och artificiell intelligens. Men den viktigaste trenden kallade han för Raplex, utvecklingen går snabbt, är komplex och är svårt att förutsäga. Företag måste ha örat mot marken och snabbt kunna anpassa sig.

Men den kanske största framtidsfrågan ör millenniegenerationen som nu kommer ut på arbetsmarknaden. De studeras nu av Kairos Future och resultatet är kanske inte vad arbetsgivare vill höra.

– De är legoknektar som självförverkligar sig utanför arbetet, spetsade han till det.

Mer nyanserat så söker de ett utvecklande liv, inte bara ett arbete och en bostad. Hela paketet måste finnas på plats för att förverkliga de personliga drömmarna. Helt plötsligt blir replokal för rockbandet, gym, utrymme för uteaktiviteter, möjlighet att vara uppkopplad överallt och mycket annat viktiga delar av Linköpings konkurrenskraft.

Företagare i framkant

Under Näringslivsdagen fick även några framgångsrika unga företagare chansen att presentera sig. Det var Giovanna Hilke, superentreprenör med showroom i Linköping och snabbt växande webbhandel, Niklas Söör med snabbt växande Open Space, som erbjuder framtidens flexibla arbetsplatser, och Johan Hägg från Niva Dynamics med mjukvara i framkant som omvandlar signaler från bilarnas elektronik till detaljerade prognoser om väglag och annat som redan gör nytta och är ett krav för självkörande bilar.

Som avslutning ombads ett antal beslutsfattare sammanfatta Linköping i tre ord. I sammanfattning blev det närhet, nätverk och tillväxt.   

– En jättebra och inspirerande dag med många nya kontakter, lyder omdömet om Näringslivsdagen 2018 från två av företagarna, Marcus Sandberg och Sofia Falkenteg på Stjärnkliniken i Linköping.

Film från dagen

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 27 februari 2018