Linköpings satsning på UF-företag ger resultat

Beslutet i Linköping om att satsa mer på ungas företagande ger resultat. Det visar årets rankning från Ung Företagsamhet. Linköping är näst bäst i Östergötland och har aktiva UF-elever på flest nationella program.

Två tonårstjejer som skrattar tillsammans

 

UF riktar sig till gymnasieelever och är idag en nationell verksamhet som startade i Linköping. Det gjorde även Framtidsfrön som arbetar med entreprenörskap i grundskolan. Ändå har Linköping inte visat framfötterna på senare år. Nu har det blivit ändring på det.

– Det finns en tydlig vilja att satsa på UF och entreprenörskap. Det handlar mycket om att uppmuntra elevernas kreativitet och göra dem anställningsbara, säger Karin Nyman, utvecklingsstrateg på utbildningsförvaltningen.

Kommunen har beslutat att satsa hårdare för att alla gymnasieelever ska få möjlighet att prova på eget företagande. Bland annat har man tillsatt en referensgrupp med rektorer och lärare från friskolor och kommunens teoretiska och yrkesinriktade program samt introduktionsprogram för nyanlända. 

– UF har blivit en angelägenhet för hela skolan och inte bara för oss lärare i företagsekonomi, säger Pernilla Hörwing, medlem i gruppen och lärare på Folkungaskolan. 

Företagande är för alla

Hon drev själv UF-företag när hon gick på gymnasiet och har tagit med sig det som en positiv erfarenhet. För hennes del är det naturligt att foga in UF i ekonomiprogrammet.

– Det är inte lika lätt för andra ämneslärare, men det går om man får tips om hur entreprenörskap kan bli en del av undervisningen. En av referensgruppens uppgifter är att sprida och dela med sig erfarenheter, säger hon och berättar att Folkungaskolan satsar på att få fler elever även från samhällsprogrammet och estetprogrammet att bli UF-företagare.

En annan i gruppen är Oscar Hultqvist som är lärare på Anders Ljungstedts gymnasium och arbetar med språkintroduktion för nyanlända ungdomar.

– De får användning för sitt nya språk när de ska kontakta rådgivare, myndigheter och potentiella kunder. Även om de inte blir företagare så kommer de snabbare in i samhället, säger han. 

Iakttagelsen har stöd i forskning och gäller även svenska elever, som har stor nytta av att lära sig att ta en egen idé till något som är på riktigt och fungerar.

Betydelsen av ungt entreprenörskap

Att driva UF-företag har flera positiva effekter oavsett om man går vidare i livet som företagare eller anställd. Elever som fortsätter som företagare har i snitt fler anställda, högre omsättning och längre livslängd på företaget i jämförelese mot dem som inte har drivit UF-företag.
Går de vidare som anställda så har de i snitt högre medelinkomst och blir oftare chefer.

– Linköping behöver nya företag och företagen behöver medarbetare med erfarenhet av entreprenörskap. Därför satsar kommunen så hårt på UF, säger kommunens näringslivsdirektör Pia Carlgren.

Redan under första årets satsningar syns tydliga resultat. Varje år rankar Ung Företagsamhet hur kommunerna lyckas i sina satsningar på UF-företag. I årets rankning klättrar Linköping från plats sju till plats två i Östergötland och toppar listan över antalet nationella program med aktiva UF-elever. Totalt blev Mjölby årets UF-kommun.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 23 mars 2018