Fortfarande eldningsförbud i Linköping och hela Östergötland. Läs mer här: Eldningsförbud, mer information

Rekord när Industridagen arrangerades i Linköping

Det blev rekord för Industridagen 2018 i Linköping i början av februari. 650 deltagare med statsminister, industritoppar och fackliga företrädare samlades i en hangar på Saab.
– Dagen visar hur viktig industrin är för Sverige och att Linköping ligger i framkant, säger kommunens näringslivsdirektör Pia Carlgren.

Stefan Löfven inledningtalar på Industridagen 2018

 

Arrangör var Industrirådet där arbetsmarknadens parter samverkar för att skapa goda förutsättningar för industrin och deras anställda. Varje år ordnas Industridagen och nu var det Linköpings tur att vara värd. Aldrig tidigare har det blivit fullbokat så snabbt.

Deltagarna fick möta de ledande beslutsfattarna inom politik och näringsliv. En av dem var Markus Wallenberg, ordförande i SEB.

– 99,8% av jordens befolkning bor utanför Sverige och vi är oerhört beroende av vad som händer utanför våra gränser, sa han.

Kompetens är en viktig fråga

Statsminister Stefan Löfven talade om förutsättningarna för stärkt konkurrenskraft, bland annat om kompetensförsörjning, livslångt lärande och yrkesutbildning. Vikten av kompetens belystes av värdföretaget Saabs VD Håkan Buske. Saab behöver rekrytera mellan 1 500 och 1 900 medarbetare om året i Sverige. Hittills har man hittat rätt kompetens, men behöver lägga mer energi på industritekniker.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson om utvecklingen i Asien och Kina och att Sverige inte får halka efter.  På plats fanns även jämställdhetsminister Åsa Regnér som delade ut Industrins jämställdhetspris.

Självklart diskuterades även digital transformation. Den pågår sedan länge inom industri, men digitaliseringen går allt snabbare och Sverige måste öka takten för att hänga med. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 26 februari 2018