Fortfarande eldningsförbud i Linköping och hela Östergötland. Läs mer här: Eldningsförbud, mer information

Besök Gamla Linköping i sommar

Sommarprogrammet har mycket att bjuda på. I Valla kan du till exempel hälsa på djuren, berättar djurvårdaren Maria Persson.

Maria Persson arbetar som djurvårdare på Friluftsmuseet Gamla Linköping. Foto: Emmilie Engström

Friluftsmuseet är en välbesökt attraktion, inte minst under sommarperioden. Vid smådjuranläggningen får djurvårdaren Maria Persson ofta stanna till och svara på frågor från besökarna.

– Många, särskilt barnen, är nyfikna på djuren och brukar vilja veta vad de heter. En del äldre besökare brukar berätta att de haft liknande djur under sin uppväxt, och så finns det de som har höns, kaniner eller getter idag och som vill rådfråga om foder eller sjukdomar. Det är roligt att kunna hjälpa till. 

Maria har arbetat som djurvårdare på Friluftsmuseet Gamla Linköping sedan ett och ett halvt år tillbaka. Getter, höns och kaniner är några av hennes närmaste arbetskamrater.

– Jag älskar att jobba med djur, natur och barn. Som djurvårdare får jag arbeta med olika slags djur under hela deras livstid. Det är härligt att få följa dem redan från födseln till vuxna djur och se dem utvecklas till trygga individer.

På smådjursanläggningen finns söta kaninungar att titta på. Foto: Emmilie Engström

Arbetsdagen startar klockan 8. Efter en kort samling med övriga medarbetare på friluftsmuseet tar Maria elbilen till smådjursanläggningen och gethagarna.

– Jag matar djuren, mockar och pratar lite med dem och ser till att de mår bra. Därefter går jag en soprunda i lekparken, Lill-Valla, för att plocka upp och tömma soptunnorna. Jag har ofta praktikanter från djurvårdarprogram och lantbruksskolor med mig som jag instruerar och hjälper till en bättre förståelse för yrket och djurhantering. Vid 15.30 går jag runt till djuren igen för att ge dem mat och se att alla mår bra innan hemgång. Däremellan görs andra sysslor så som exempelvis sågning av sly till getterna, kloklippning, helrengöring av burar, miljöberikning och djurhantering.

I hagen går getterna och betar. Foto: Emmilie Engström

Sedan några år tillbaka arbetar Friluftsmuseet Gamla Linköping med att övergå till enbart svenska lantraser i genbank. Här finns till exempel Gotlandskaniner, Mellerudskaniner, Lappgetter, Kindahöns och Bjurholmshöns som man avlar på.

– De är en del av vårt levande kulturarv. Jag tycker det är viktigt och roligt att se hur man kan bevara djurens kvaliteter på bästa sätt.

Sommaren på Friluftsmuseet Gamla Linköping bjuder på mer än bara ett besök hos djuren i Valla. Prova på-hantverk, luffarskola, gatuteater, dagliga visningar och ponnyridning är några av de aktiviteter som du kan ta del av mellan den 25 juni till 19 augusti. Hela programmet för Tidernas sommar hittar du via länken nedan.

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 20 juni 2018