Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Eldningsförbud i Linköping och hela Östergötland. Läs mer här: http://www.linkoping.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/krisorganisation/

Mentorer söks till nyanlända

Nu har du möjlighet att vidga dina vyer och engagera dig som mentor för en nyanländ ung person!

Kollage med glada personer

 

Projektet Prime står för Promoting Integration among Young Migrants. Det syftar till att minska det sociala utanförskapet bland unga nyanlända i åldern 18-24 år genom att matcha ihop dem med ”etablerade” svenskar. Vi behöver dig som kan tänka dig att dela med dig av dina aktiviteter/ intressen med en ny svensk och därigenom bli en erfarenhet rikare om världen. Dessutom får du en peng på köpet.

Ta emot en ungdom

Har du en arbetsplats som kan tänka sig att ta emot en ungdom på ”praktik” eller studiebesök, eller vill ni dela med er genom att vara mentor? Anmäl ert intresse till projektledaren nedan. Utövar du någon form av intresse/hobby/ idrott och kan tänka dig att dela med dig av denna aktivitet till en eller flera nyanlända unga så hör också av dig. Som mentor på en arbetsplats eller som mentor på en förening skriver man ett avtal med projektet om att vara aktiv ett visst antal tillfällen under fem månader. För det får man 5 000 kronor efter avslutad insats.

Språkvän

Om man ser mentorskapet som alltför betungande så finns ett alternativt engagemang, helt ideellt, som är mer ”lösligt” i konturerna. Det är att bli språkvän i Röda korsets verksamhet ”Vi ses! Språkvänner i Linköping” eller att ordna ”pop-up-café” på sin arbetsplats:

Oavsett hur du vill engagera dig så är du välkommen till en förutsättningslös träff på stödcentrum Orbis, Sturegatan 5 klockan 17.00-19.00 tisdagen den 22/5. Vi kommer att ha snacks, frågesport och annat samkväm mellan våra fina ungdomar och er potentiella mentorer/ språkvänner med mera. Alla får möjlighet att träffa alla, för att underlätta personkemin vid en fortsatt kontakt.

Individuell plan

Alla nyanlända unga som deltar i ”träningsprogrammet” kommer att få varsin ”case manager” och tillsammans med denne göra en individuell plan för att öka den sociala inkluderingen. Det kan till exempel ske genom att vidga det sociala nätverket, få språkträning i svenska och få bättre förståelse för det svenska samhället. Alla deltagare får under fem månader varsin mentor och får testa på olika föreningsaktiviteter eller hälsa på olika arbetsplatser själv, tillsammans med andra eller med mentor.

I träningsprogrammet deltar 15 nyanlända. Programmet kommer att pågå i två omgångar från maj- september och från oktober- februari. Del ett startar nu i maj, varför 15 mentorer behöver rekryteras nu. Del två startar efter sommaren och till dess behöver både ungdomar och mentorer rekryteras.

Varmt välkommen att höra av dig om detta låter som något för dig! Se även information i denna bilaga:

Ansvarig för Prime-projektet:
Johanna Palmstierna, projektledare FoU-centrum, Linköpings kommun

FoU-centrum driver projektet Prime med medel från Interregional central baltic-programmet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 18 maj 2018