Fortfarande eldningsförbud i Linköping och hela Östergötland. Läs mer här: Eldningsförbud, mer information

Vill du bli röstmottagare?

Den 9 september hålls allmänna val i Sverige. Är du intresserad av att göra en samhällsinsats och jobba som röstmottagare på valdagen eller under förtidsröstningen? Nu söker vi röstmottagare inför valet 2018.

Foto: Göran Billeson

Allmänna val i Sverige

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

I din kommun är valnämnden ansvarig lokal myndighet för valen. Valnämndens uppgift är bland annat att bemanna kommunens valdistrikt och förtidsröstningslokaler.

I Sverige hålls nästa allmänna val den 9 september 2018. Linköping kommun söker nu röstmottagare samt bemanning i förtidsröstningslokal.

Tjänstgöring som röstmottagare på valdagen 2018

På valdagen i vallokal tjänstgör ett antal röstmottagare samt en ordförande och vice ordförande som leder arbetet. Arbetet som röstmottagare ställer höga krav på noggrannhet samt förmåga att vara hjälpsam och serviceinriktad. Stor vikt läggs vid lämplighet för uppdraget. Du ska medverka till att valet genomförs på ett korrekt och tryggt sätt. På valdagen tjänstgör du från ca kl. 07:30 tills dess att rösterna är räknade, vilket kan bli sent på kvällen. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna. Som ersättning får du ett skattepliktigt arvode. Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val.

Om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare i Linköpings kommun kan du göra en intresseanmälan för arbete på valdagen.

Tjänstgöring som röstmottagare vid förtidsröstningen 2018

Linköpings kommun söker också röstmottagare till förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar den 22 augusti, det vill säga 18 dagar före valdagen och arbetet innebär att röstmottagaren tar emot förtidsröster. I en förtidsröstningslokal ska det alltid tjänstgöra minst två röstmottagare samtidigt. Du kommer att få betalt per timma.

Om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare Linköpings kommun kan du göra en intresseanmälan för arbete vid förtidsröstningen:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 27 juni 2018