Hoppa till huvudinnehåll

21 miljoner kronor för hyresökningar och lönekostnader

9 maj 2023 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Skola, äldreomsorg och socialtjänst i Linköping ska kompenseras ekonomiskt för ökade lönekostnader och prisuppgångar. Syftet är att undvika indirekta besparingar i verksamheterna.

Årets lönerörelse och hyreshöjningar för externa fastigheter har ökat kostnaderna inom både skola, äldreomsorg och socialtjänst. De nämnder som påverkas mest föreslås därför kompenseras med totalt 21 miljoner kronor. Beslutet väntas fattas på kommunstyrelsen idag.

– I de här tuffa ekonomiska tiderna vill vi inte belasta skolan, äldreomsorgen eller socialtjänsten med extra kostnader för löneökningar och högre hyror. Redan i vintras tog vi höjd för lönerörelsen, vilket vi är ganska ensamma om i Sverige att kunna göra som kommun, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

I flera andra kommuner tvingas man skära ner i kärnverksamheterna för att kunna täcka kostnader som uppkommit till följd av prisökningar och nya kollektivavtal. I Linköpings kommun finansieras mellanskillnaden av en reserv som finns avsatt för pris och lön.

Fakta
Äldrenämnden kompenseras med 6,6 miljoner kronor.
Social- och omsorgsnämnden kompenseras med 6,7 miljoner kronor
Barn- och ungdomsnämnden kompenseras med 7,4 miljoner kronor
Bildningsnämnden kompenseras med 300 000 kronor

 

 

Senast uppdaterad den 9 maj 2023