Hoppa till huvudinnehåll

2023 års Lyra-pristagare och kultur- och honnörsstipendiater

20 december 2023 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Nu har årets kultur- och honnörsstipendiater samt pristagare tillkännagivits av Linköpings kommun.
Från vänster: Helena Sjögren, Göran Littorin, Christel Valsinger, Maria Winroth,  Randi Leirnes, Rolf ”Loben” Gustavsson, Hans-Erik Johansson.

Kulturstipendiater

Helena Sjögren, Göran Littorin och Maria Winroth tilldelades varsitt kulturstipendium på 25 000 kronor. 

– Jag tyckte när jag startade upp Vårdnässpelen och tycker fortfarande att konceptet lokalhistoriskt förankrade teateruppsättningar i samklang med modern konstmusik är en intressant ansats och jag vill inget hellre än att fortsätta att utveckla och förnya arbetet, Men det görs inte på en kafferast! Jag blev oerhört glad och stolt över detta erkännande och det ger verkligen eld i baken att fortsätta. Tack, säger årets kulturstipendiat Maria Winroth.

Honnörsstipendiater

Randi Leirnes, Rolf “Loben” Gustavsson och Hans-Erik Johansson får utmärkelsen honnörsstipendiat. 

– Det känns underbart att som engagerad i idrotten få ett honnörsstipendium inom kultur. Men idrott är ju också kultur. Jag har varit i föreningslivet i snart 60 år, det har främst varit motorsport, tennis och nu fotboll, säger Rolf “ Loben” Gustavsson. 

Lyrapriset går i år till Christel Valsinger från Linköping. 

– Jag minns Sven Lyra från 90-talet när jag själv spelade i band. Han var ofta på Nykvarnsfestivalen, dansandes i sina färgglada kaftaner. Jag kände honom inte men har läst på om honom, tycker så mycket om att han utforskade så många olika områden. Han började som elitgymnast, utbildade sig till journalist och skrev om sport men han skrev också dikter och krönikor, älskande musik och bildkonst. Jag kan identifiera mig med det, att inte vilja låsa mig vid en sak. Känns väldigt fint att få ett pris i hans minne, säger Christel Valsinger.

– Det är första gången jag får möjligheten att dela ut dessa priser i min roll som kommittéordförande så det är en speciell dag. Det är viktigt att lyfta upp och fira de som bidrar till kulturlivet i Linköping, vi har en stad med fantastiska kulturaktörer. Nu får vi sätta strålkastarljuset på dessa sju lite extra,säger Lotta Bäckman, (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sedan 1963 har kulturstipendier årligen delats ut, 1985 skapades honnörsstipendiet och sedan 2016 har även Lyra-priset tillkommit. 2023 är det konstnären Stina Opitz som formgett konstverket purjolöken som delas ut till Lyra Pristagaren.

Årets pristagare och motiveringar:

Kulturstipendiater: 

Helena Sjögren
Därför att hon som en lerans bemästrare skapar keramik som ingen annan. Personligt och engagerat. Allt som oftast på den subtila gränsen mellan skulptur och konsthantverk.

Göran Littorin
Därför att han åter tagit plats på konstscenen. Förändrad men oförändrad. Oavsett konstnärlig teknik uppvisar hans verk alltid samma tekniska bravur, envisa noggrannhet och känsliga uttryck. 

Maria Winroth
Därför att hon har grundat och drivit föreningen Vårdsnässpelen. Med stort engagemang och kreativitet har föreningen fångat historiska händelser och gjort dem relevanta i vår samtid.

Honnörsstipendium:


Randi Leirnes
För sitt väldiga engagemang för konst och skapande för barn och unga. Randi Leirnes har under många år gjort ett stort intryck på skol- och förskolebarn i Linköping. Hon har förmågan att se varje individ och bemöta dem utifrån var och ens förutsättningar!

Rolf “Loben” Gustavsson
För sin förmåga att se till att allting fungerar utanför planen för varje spelare i Linköping Football Club. Som lagets hjärta ser Rolf “Loben” Gustavsson till att spelarna trivs, oavsett om de kommer från Linköping, Norrköping eller Japan! 

Hans-Erik Johansson
För att han är en eldsjäl som ser till att Grafiska museet är ett levande arbetslivsmuseum i Gamla Linköping. Hans-Erik Johansson sprider kunskap, levandegör kulturarvet och bemöter besökare från när och fjärran på ett fantastiskt sätt!

Sven Lyra-priset:

Sven Lyra-priset 2023 tilldelas Christel Valsinger. Därför att hon med sin mångkunnigt musikaliska stämma framhåller musiken som en viktig samhällsbärande funktion och verkar för ett starkt musikliv i Sverige, Östergötland och Linköping!

Information om pris och stipendium:

Kulturstipendium

Linköpings kommuns kulturstipendium delas ut:

...till den som utfört en förtjänstfull insats inom vetenskap, litteratur, konst, musik, teater, journalistik eller folkbildning, till den som efter kulturell gärning inom annat område är förtjänt av särskild belöning som hjälp till fortbildning till den som visat särskilda förutsättningar för insatser inom ovan uppräknade områden. Kutym är att kulturstipendium delas ut till den som är i början av sitt kulturutövande. Kulturstipendiaten erhåller äran, ett diplom samt ett prisstipendium. Prissumman varierar år till år, det aktuella beloppet 2023 är 25 000 kronor per person.

Honnörsstipendium

Honnörsstipendium har delats ut sedan 1985, Tage Danielsson var den första pristagaren. Det är kommunens uppskattning till personer som utfört en mångårig kulturverksamhet i Linköping.

Honnörsstipendiaterna erhåller äran, ett diplom samt en glasplakett med orden ”Mångårig kulturell gärning” ingraverat. Honnörerna är som regel lite äldre personer som under många år gjort viktiga insatser för kulturlivet i vid mening.

Lyrapriset

Sven Lyra-priset består förutom äran av en konstnärligt utförd purjolök. Priset delas ut för att levandehålla minnet av Sven Lyra. Det ska också uppmuntra kulturutövare som verkar i Sven Lyras anda, samt visa betydelsen och nödvändigheten av fri kultur. 

Kulturprofilen Sven Lyra delade ofta ut riktiga purjolökar till människor som han tyckte hade gjort sig förtjänta av det. 

Senast uppdaterad den 20 december 2023