Hoppa till huvudinnehåll

Vårdnadshavare uppmanas att följa regler kring förskola

1 februari 2024 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Under två veckor på jullovet kom knappt hälften av alla barn som anmälts till kommunens förskolor dit. För att inte personal ska nekas ledighet i onödan går kommunen ut med information till vårdnadshavare om schemaplanering och vad som gäller kring tillsynstider.

Under vecka 52 och vecka 1 kom lite mindre än 50 procent av de barn vars vårdnadshavare lämnat in schema för jullovet till förskolan. Konsekvensen blev att personal inte fick den ledighet de önskat och att för mycket mat beställdes.

– Man ska känna sig trygg med att förskolan finns där när den behövs. Samtidigt är det viktigt att vår personal får chans till återhämtning och inte nekas ledighet i onödan, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Därför riktar nu kommunen en uppmaning till alla vårdnadshavare i förskolan. I ett brev som skickades ut förra veckan understryker Linköpings kommun vikten av att lämna in sitt barns schema i så god tid som möjligt och att vara noga med att lägga in ledigheter och frånvaro. I brevet tydliggörs också att det endast är arbete och studier, samt resan till och från, som ger rätt till förskola.

– Det här handlar inte om att peka ut någon, men vi vill vara tydliga med vad som gäller. Det är barnen och personalen som kommer i kläm om vistelsetiden är längre än man har rätt till, avslutar Elias Aguirre.

Fakta
Den som arbetar eller studerar har rätt att ha sitt barn på förskolan under den tid man arbetar/studerar samt under restiden till och från arbetet/studierna.

Alla barn har rätt att gå i allmän förskola från och med höstterminen det året barnet fyller tre år. Det gäller även för barn med föräldrar som saknar sysselsättning eller arbetstillstånd. I kommunal förskola går då barnet fyra timmar per dag. 

Den som är föräldraledig eller arbetssökande har rätt att ha sitt barn på förskolan. I kommunal förskola går barnet fyra timmar per dag.

Senast uppdaterad den 1 februari 2024