Verktygsknappar/symboler

Här beskrivs Episervers redaktörsgränssnitt översiktligt. En mer komplett beskrivning av Episervers gränssnitt och standardfunktioner ges i Episervers redaktörshandbok (se länk nedan).

För att redigera en sida på linkoping.se söker du upp den sida du vill redigera och klickar sedan på Episervermenyn som visas i övre högra hörnet.

Du kommer då till redaktörsläget. Redaktörsläget kan anpassas per redaktör och kan därför se ut på olika sätt beroende på vilka anpassningar som har gjorts. Längst upp visas alltid det övre verktygsfältet.

 

Knappar för att visa/dölja sidopaneler

De två mörka knapparna används för att fälla fram den vänstra panelen (navigeringsfönstret) respektive den högra panelen (resursfönstret). Panelerna fälls bort om man klickar utanför dem. Om man vill att panelerna alltid ska vara synliga så kan man nåla fast dem.

Skapa innehåll

Plusknappen används för att skapa en ny sida eller ett nytt block.Du kan skapa nya sidor och block i den del av webbplatsen där du har tilldelats behörighet att arbeta med innehåll..

 

Visningslägen

Knappen med ögat används för att växla mellan innehållskanaler. Det är ett stöd för dig som redaktör för att enkelt se hur innehållet kommer att se ut på t.ex. en mobiltelefon eller en surfplatta. Här finns också möjlighet att se hur innehållet ser ut för en viss besökargrupp eller för ett visst språk, men dessa funktioner används inte på linkoping.se.

När nya sidor skapas så måste de fungera bra för mobila enheter såväl som för enheter med stora skärmar (majoriteten av besökarna använder en mobil enhet). Sidorna kommer att anpassa sig automatiskt efter tillgängligt utrymme men som redaktör måste man vara medveten om att webbplatsen används på olika enheter och t.ex. undvika att göra hänvisningar till "bildpuffen som ligger nedan till vänster" etc. eftersom layouten ändras beroende på skärmstorlek.

Mediekanaler är ett inbyggt stöd i Episerver för att göra det enkelt att snabbt granska den aktuella sidan utseende för olika enheter. Nedan visas ett exempel där en sida visas på en mobil i porträttläge.

 

Knappen med förstoringsglaset är mycket användbar, den gör det möjligt att förhandsgranska sidan som om den vore publicerad.

 

För en mer komplett beskrivning av Episervers gränssnitt och standardfunktioner se Episervers redaktörshandbok.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 10 juni 2016