Aktiviteter för nyanlända

Föreningsaktiviteter som främst riktar sig till asylsökande och nyanlända barn och ungdomar. Om du har frågor, kontakta ansvarig förening eller kontaktperson för respektive aktivitet.

Linköpings kommun har ett rikt föreningsliv och många av dem välkomnar ensamkommande flyktingbarn och familjer i sin verksamhet. Detta är ett axplock av föreningar som vill ställa upp för barn och ungdomar på flykt, men gå gärna in på kommunens föreningsregister för att söka efter någon specifik verksamhet  eller ett specifikt bostadsområde.

Vill din förening hjälpa till?

Linköpings kommun har en kontaktperson för föreningar som vill arrangera aktiviteter som riktar sig till ensamkommande barn.

Eva Nilsson

Socialsekreterare

Råd & Stöd

E-post: eva.m.nilsson@linkoping.se

Idrott

Linköpings löparklubb

Har löpning i olika former och tar gärna in nya personer i sin ordinarie verksamhet. Träning tre gånger i veckan.

Telefon:

Håkan Löfgren 070-882 67 64

E-post: hakan.lofgren.99@gmail.com

Linköping innebandy

Tar gärna emot barn och unga att testa innebandy direkt i de befintliga lagen. Klubben kommer även att tillse att skor och klubbor finns att låna. Finns intresse att komma och titta på en större match så kan de även ordna detta.

Telefon:

Kjell Selleby 070-337 63 27

E-post: kjell.selleby@linkopinginnebandy.se

Innebandy Missionskyrkan

Vi spelar innebandy tillsammans, blandade lag. Klubbor finns att låna men idrottskläder och träningsskor för inomhusbruk får varje person ta med själv. Omklädningsrum och duschmöjlighet finns.

E-post: matco273@student.liu.se

IK Östria Lambohov

Fotboll för (ensamkommande) flyktingbarn. Anmälan av ungdom görs av godman, familjehem eller boendestödjare till projektkoordinatorn (se nedan). Lag för ensamkommande tränar 2ggr/vecka.

Telefon:

Jonathan Johansson 073-697 48 85

E-post: ostrialambohov@telia.com

Linköping GIF

Friidrott

Campushallen oktober-april, Campus Valla ute maj-september

Telefon:

Mona 073-921 03 50

E-post: kansli@lgif.se

Eda Ryttarsällskap

Ridning och hästskötsel på Eda gård, strax söder om Brokind. Nyanlända är välkomna att delta i ordinarie ridgrupper men vi kan också specialarrangera gruppaktiviteter om det finns fler intresserade. Möjlighet finns också till andra friluftsaktiviteter än ridning.

Telefon:

Jessica Anderberg 070-843 03 88

E-post: eda_rs@hotmail.com

Linköpings fäktklubb

Välkommen till en global idrott med internationell atmosfär och undervisning på engelska! Hos oss trivs blivande och aktiva fäktare från världens alla hörn. Linköpings Fäktklubb står för glädje och gemenskap, hög kvalitet, respekt och en miljö där alla får utvecklas. Alla är välkomna i vår fina fäktfamilj! Vi ordnar Prova på-fäktning för skolklasser (kostnadsfritt) och erbjuder också individuellt deltagande i ordinarie fäktskola dvs våra nybörjarkurser.

Fäkthallen, Furirgatan 21 (T1) i Linköping

E-post: info@linkopingsfaktklubb.se

BK Derby

Fotbollsträning för ungdomar i åldrarna 14-18 år på Grenadjärvallen (intill Garnisonsområdet). Inga särskilda förkunskaper krävs!

E-post: kansli@derby.se

Frisksport Ljungsbro

Cirkusträning och volleybollträning på kulturarenan, Björkö Friskola, Ljungsbro.

Telefon:

Lena Berg 073-752 94 46

E-post: lenabirgittaberg@gmail.com

Linköping Volleyboll Club (Team Valla)

Volleyboll i Folkungahallen för ensamkommande flyktingbarn.

E-post: styrelsen@teamvalla.com

Linköpings handikappidrottsförbund

I dagsläget har inte föreningen någon riktad insats mot ensamkommande barn och flyktingfamiljer, men om det kommer personer med funktionsnedsättningar är de välkomna in i verksamheten.

Linköping sportcenter

Ger möjliheter och utrymme för barn och ungdomar att spela tennis, squash, bordtennis, innebandy och gymma i Linköpings sportcenter.

E-post: hej@linkopingsportcenter.se

BMK Göta

Badminton i Linköping Sportcenter.

E-post: bmkgotagisela@gmail.com

Hemgårdarnas BK United

En fotbollsförening som håller till på Lycketorps IP, ligger mellan Glyttingebadet och Glyttinge campingen, mellan Ryd och Skäggetorp.

E-post: kansli@hbku.se

Hjulsbro IK

Fotboll- och innebandyverksamhet. Tar emot barn & ungdomar i den ordinarie verksamheten. Fotbollens barn och ungdomsverksamhet är från 6 år till Junior. Innebandyns barn och ungdomsverksamhet är från 7 år till 13 år.
Fotbollsverksamheten håller till på Pema Arena. Innebandyn i mindre hallar i närområdet för de yngre och i övriga hallar Linköping för de lite äldre.

Telefon:

Christian Jonsson 0708-76 83 36 (vardagar kl. 08.00-17.00)

E-post: kansli@hjulsbroik.se

Brokinds IF

Fotboll för barn och ungdomar upp till 12 år och fotboll för herrseniorer på Kindavallen i Brokind.

E-post: bif@brokind.nu

Linköping Kenty - Passa vidare

Passa vidare är ett fotbollsprojekt som vänder sig till nyanlända och ensamkommande barn som är intresserade av att börja träna och spela fotboll. Passa vidare vänder sig till pojkar och flickor i åldrarna 7-17 år.

Telefon:

Kansli telefon: 013-161072, Joe Jackson mobil: 076-895 51 95

E-post: joej22@hotmail.com

Kultur

Passagen, Linköpings konsthall: Konst och Skapande

Passagen är Linköpings konsthall. Hit kan du komma och se på spännande konst. Vi tittar tillsammans och samtalar vidare kring aktuella och vanliga frågor som rör livet. Vi kan också skriva berättelser och träna språket med utgångspunkt i konsten. I ateljén skapar vi på olika sätt; måla eller skulptera, sy eller teckna. För de som har en grupp eller bor i ett gemensamt boende finns möjlighet till uppsökande verksamhet.

Genom konsten lär vi känna varandra, det nya samhället och vi kan öppna upp för egna berättelser. När orden inte räcker till finns bilden och formen.

Telefon:

Åsa Nyberg Botshinda, konstpedagog, mobil: 072-574 98 81

E-post: asa.nyberg-botshinda@linkoping.se

Kulturhuset Elsas

Musikkvällar. Det finns kvinnliga handledare på plats, man behöver inte ha spelat något innan.
Det finns en biosalong där man kan titta på film, en scen där man kan arrangera konserter, en vägg där man kan ställa ut sin konst, danssalar som är gratis att boka för den som vill öva dans, teater eller vad man än vill hitta på. Besökare får hjälp att arrangera och att boka en sal.

E-post: elsaskylten@studieframjandet.se

Aktiv Ungdom

För kreativt skapande för alla barn och ungdomar inom bland annat dans av många olika former; breakdance, showdance, street, jazz med mera. Parkour, teater, musik, olika instrument och sång. Aktiv Ungdom bedriver en bred barn och ungdomsverksamhet men finns det önskemål om annan verksamhet är man välkommen att höra av sig. Se hemsidan för terminsaktuella kurser.

Telefon:

Susanne Karlsson 013-31 24 11

E-post: linkoping@aktivungdom.se

Linköpings balettförening

Klassisk balett för alla åldrar. Finns det barn med tidigare erfarenheter av klassisk balett försöker föreningen placera dem i rätt lektionsgrupp efter ålder och dansnivå.

Telefon:

Marlene Jacobsson 070-051 14 23

E-post: marlene.c.jacobsson@gmail.com

Språk/undervisning

Barn i väntan/Barn i start (BIV/BIS)

Verksamhet: Kurs för ungdomar som är på flykt eller har erfarenhet av flykt från ett annat land. Kursen är en pedagogisk metod som bidrar till att stärka ungdomarnas identitet och skapa självförtroende, den har terapeutiska verkan. Kursen ger ungdomarna möjlighet att bättre förstå vad som händer inombords och hjälper dem att se vilka redskap de har för att handskas med sina känslor och sin situation och vardag. Vi har alltid personer som kan toka mellan svenska och t ex dari eller/och arabiska.

Kontakt: Kjerstin Petrelius Allard 013 – 20 50 92 (mobil) 0767 92 66 22 (sms), Jan G Persson 070 – 211 68 62

Gemenskapstorget

Verksamhet: Ett projekt i samarbete med Vi ses! Språkvänner där studenter från Linköpings Universitet tillsammans med nyanlända, föreningar och företag kommer att anordna interaktiva workshops. Alla är välkomna!

Kontakt: Jennifer Gast, gemenskapstorget@stuff.liu.se, www.gemenskapstorget.se

Internationella Vänskapsföreningen

Verksamhet: Svenskundervisning tolkar finns på arabiska, persiska. Läxhjälp, samhällskontakter, barnaktiviter.

Kontakt: Dinka Salagic  013/313155, eller Birgitta Carlsson 0705/171328 eller i.v.f@comhem.se

Johanneskyrkan

Verksamhet: Språkcafé

Kontakt: Susanne Gustafsson, susgus61@gmail.com, 0766-238209

Nygårdskyrkan Skäggetorp

Verksamhet: Öppet Vardagsrum med Språkcafé och Läxhjälp. Tanken med ett Öppet vardagsrum är skapa en välkomnande mötesplats där det finns stort utrymme för gemenskap, fika och samtal. Hit kan du komma om du vill öva på att prata svenska. Till vardagsrummet är du också välkommen om du vill ha hjälp med att fylla i någon blankett eller om har någon läxa från t.ex. komvux. Barn är  välkomna till vardagsrummet men vi önskar att ni kommer tillsammans med föräldrar. 

Plats:  Skäggetorp centrum 14 på baksidan (mitt emot Skäggetorpsskolan)

Kontakt: www.skaggetorp.nt, johannes@skaggetorp.net eller 070-4901181

Röda korsets ungdomsförbund

Röda korsets lokaler på Repslagaregatan 8. 

SPRÅK

Verksamhet: Språkverkstad för ungdomar. Vi pratar, spelar spel och fikar. Vi träffas i Röda Korsets lokaler på Repslagaregatan 8.

Kontaktperson: sprakverkstan@rkuf.se eller https://www.facebook.com/sprakverkstan/?ref=ts&fref=ts

 

LÄXHJÄLP

Verksamhet: Läxhjälp för ungdomar.  Vi träffas i Röda korsets lokaler på Repslagaregatan 8. 

Kontaktperson: sprakverkstan@rkuf.se eller https://m.facebook.com/RKUFLaxhjalpLinkoping/

Språkcafé Ryttargårdskyrkan

Verksamhet: Språkcafé i Ryttargårdskyrkan. I cafét finns, förutom svensktalande, även arabisktalande personer.

Var: Ryttargårdskyrkan, Djurgårdsgatan 97.

Kontakt:  Bitten Hillberg-Carlsson 013-314190 eller maria.landalv@ryttargardskyrkan.se 

Svenska Kyrkan i Ryd (Mikaelskyrkan)      

Verksamhet: Språkcafé med SFI läroböcker svenska på arabiska. Finns en undervisande del och en cafédel, där man också gärna bjuder in svenskar för att samtala på svenska. Om någon frivillig har pedagogisk utbildning så är man varmt välkommen. Mässorna på söndagarna (kl 11) översätts i stora delar till arabiska.            

Kontakt: Paul Forssander, diakon, telnr 013-205186 eller sms 070-7412788, paul.forssander@svenskakyrkan.se

Svenska kyrkan i Skäggetorp

Verksamhet: Språkcafé på söndagar efter kyrkfikat. Svenskundervisning för kvinnor som inte har tillgång till SFI på förmiddagstid tisdagar. Kvinnor och prat, varierande program där vi tränar svenska och delar erfarenheter på torsdagskvällar. Bokcafé med tillgång till SFI material, böcker på lättläst svenska och fika. Möjlighet att starta upp bokcirklar etc. efter önskemål.

Kontakt: Pernilla Janson, 013-205096 för sms 070-3293398, pernilla.janson@svenskakyrkan.se

Vi Ses! Språkvänner i Linköping

Verksamhet: Många personer nya i Sverige önskar få en svensk vän för att snabbare lära sig svenska och förstå det svenska samhället. Personer etablerade i Sverige vill ofta få möjligheten att umgås med en person med en annan bakgrund och kultur. Genom att skapa vänskapsrelationer ges förutsättningar för ett väl fungerande och mångkulturellt samhälle med bättre förståelse för andras kultur. Människor önskar ett ömsesidigt utbyte. Bakom projektet står Röda korset i Linköping, Linköpings kristna råd, Linköpings kommun, Lika rättigheter för integration och Språkvän Eskilstuna.

Kontakt: www.visessprakvanner.se/

Övrigt

Newcomers Café

Verksamhet: RFSL Newcomers är ett nätverk för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer i Sverige. Medlemmarna kommer från alla delar av världen och har ofta flytt förföljelse i sitt hemland på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Verksamhetens mål är att stärka medlemmarnas identiteter och röster genom att skapa mötesplatser för att dela erfarenheter, knyta kontakter och träffa vänner. I viss mån erbjuds även stöd i kontakt med olika myndigheter.
Med Newcomers Café i Linköping erbjuds en trygg samlingspunkt och plattform där medlemmarna får träffas, ta plats och komma till tals. RFSL Newcomers är till för att få stöd, information om rättigheter i Sverige, social och juridisk rådgivning samt en plats att träffa andra hbtq-personer.

Kontakt: Nero F Enquist newcomers@linkoping.rfsl.se

Röda Korset (Linköpings södra Rödakorskrets)

Verksamhet: Röda korset har en mängd olika verksamheter så som träna svenska, läxhjälp, flyktingstöd (söka efter anhöriga).

Kontakt: linkoping.sodra@redcross.se  http://kommun.redcross.se/linkoping/

Linköpings Kristna Råd 

Verksamhet: Vänfamiljsprojektet, sammanför svenska familjer/enskilda som vill bli vänfamilj med en invandrarfamilj. Detta sker i samarbete med bl.a. Arbetsförmedlingen.

När och var: Träffas en första gång enligt överenskommelse med vänfamiljerna för en presentation för varandra, oftast på ett café i stan. 

Kontaktpersoner:

Rolf Malmberg rolf.malmberg@tele2.se tel: 013-144323

Lena Gyllebro lena.gyllebro@gmail.com tel: 0705-322959

Lillemor Eriksson lileri.manda@hotmail.com tel: 013-156176

Louise Collryd  louisecollryd@gmail.com tel: 0722-256702

BHKF ”Mesa Selimovic” Linköping

Verksamhet: Har olika aktiviteter för målgruppen så som studiecirklar, sportaktiviteter, träffar, bosnisk skola på lördagar.

Var: Badhusgatan 8, plan 5

Kontakta: Nesib Karisik 073-987 78 56

St. Georgis syriskortodoxa kyrkan

Verksamhet: Barnaktiviteter, kyrkoverksamhet, undervisning, söndagsskola, samhällsinformation, stöd och råd.

Var: Ryds församling Mikaelskyrkan, Mårdtorpsgatan 61

Kontakta: Chadi Lahdo 070-736 59 80

Pratar syrianska, arabiska och svenska! Ibland vissa kurdiska dialekter och turkiska.

Ett Linköping för alla

Verksamhet: Ett Linköping för alla är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som verkar för sammanhållning och gemenskap. Alla som vill är välkomna som medlemmar (kostnadsfritt).

Under "Tillsammanscafét" bjuds på fika (betala om man vill) och man har samtal och umgås. Föreningen ordnar även pyssel för barn samt kan hjälpa till med körkortsteori eller läxor. Sportaktiviteter arrangeras också (främst innebandy), samt andra aktiviteter som föreläsningar, utflykter mm.

När och var: Oftast i ABFs lokaler i Skäggetorp (tex Tillsammanscafét är där)Varje söndag kl 15-17 anordnas ”Tillsammanscafé”. 

Kontakt: E-post: Info(at)ettlinkopingforalla org Hemsida: ettlinkopingforalla.org

Johannelunds Scoutkår

Verksamhet: scoutverksamhet för alla åldrar! Verksamheten bedrivs på Vivelvägen 8, Linköping.

Hemsida: www.johannelundsscout.se eller info@johannelundsscout.se

Valla scoutkår

Verksamhet: scoutverksamhet för alla åldrar från 8 år och uppåt

Kontaktperson: Margareta Ådegren ko@vallascout.se  070-945 40 04www.vallascout.se

Hanekinds scoutkår

Verksamhet: scoutverksamhet för alla åldrar från 8 år och uppåt. Vi surrar och bygger!

Kontaktperson: Henrik Lindståhl, se www.hanekind.scout.se

Rädda Barnen

Verksamhet: Utdelning av leksaker i samarbete med IKEA När: Till att börja med före Jul Kontakt: Anders Lindkvist, tel: 0705 89 05 16, mail: anders.lindkvist.idea@hotmail.se

Hemslöjden Östergötland Verksamhet: Slöjdklubbar för vuxna och barn (samarbete med Folkuniversitetet)  Plats: Flexibelt, kan vara på plats på ett boende eller på hemslöjden När: Beräknad början före Jul Kontakt: Anders Lindkvist, tel: 0705 89 05 16, mail: anders.lindkvist.idea@hotmail.se

Religiös verksamhet (mässa/gudstjänst/bönestund)

Baptistkyrkan                   

Verksamhet: Gudstjänster på söndagar tolkas till engelska

Kontakt: Frida Blomberg frida.blomberg@baptistkyrkanlinkoping.se

Svenska kyrkan i Skäggetorp

Verksamhet: Högmässa, där det finns människor som kan tolka på arabiska för en inkluderande gemenskap. Under söndagens mässa läses evangeliet och man ber på svenska, arabiska och armeniska. Agendan är både på svenska och arabiska. Det finns alltid någon som kan tolka vid frågor och funderingar.

Kontaktperson: Kjerstin Petrelius Allard 013 - 20 50 92, kjerstin.petrelius-allard@svenskakyrkan.se 

Nygårdskyrkan Skäggetorp

Verksamhet: Mångkulturella gudstjänster. Våra gudstjänster är avslappnade och innehållet varierar från gång till gång men våra samlingar innehåller alltid: sång & musik på flera språk, bön och undervisning. Efter samlingen bjuder vi alltid på fika.

Undervisningen är oftast på svenska men tolkas till engelska. Undervisningen kan ha olika teman men grunden är alltid Bibelns ord. Under undervisningen får man gärna avbryta för frågor.

Plats: Skäggetorp centrum 14 på baksidan (mitt emot Skäggetorpsskolan)

Kontakt: www.skaggetorp.nt, johannes@skaggetorp.net eller 070-4901181

Svenska Kyrkan i Ryd (Mikaelskyrkan)

Verksamhet: Gudstjänst på engelska med gratis fika efterråt.

Plats: Mikaelskyrkan i Ryd.

Kontakt: Paul Forssander, diakon, telnr 013-205186 eller sms 070-7412788, paul.forssander@svenskakyrkan.se

Missionskyrkan

Verksamhet: Gudstjänst på arabiska

Kontaktperson: Eva Altemar 070-999 13 27, eva@linkoping.missionskyrkan.se

Ryttargårdskyrkan

Verksamhet: Gudstjänst med tolkning till engelska samt gudstjänst på arabiska.. Då finns även gudstjänst på arabiska.

Kontakt: 013- 314190 exp. kyrkan

Studieförbund

ABF

ABF har språkgrupper i Skäggetorp och Berga.
Kontakt: Tomas Lindgren tomas.lindgren@abf.se 

Bilda

Bilda har språkcirklar på Glyttinge camping.
Kontakt: Maria Lundgren maria.lundgren@bilda.nu

 

Folkuniversitetet har öppna kurser i svenska för asylsökande i egna lokaler. Alla som har LMA nummer kan anmäla sig.
Kontakt: Åsa Forsman asa.forsman@folkuniversitetet.se telefon 013 - 10 20 69.

 

NBV har språkcirklar, samhällsintroduktion, språkcafé.
Kontakt: Liban Mohamud liban.mohamud@nbv.se. 

Sensus har teaterverksamhet för asylsökande och cirklar på KFUM Regnen.
Kontakt: Aster Boberg Aster.Boberg@sensus.se och Kristina Roland Kristina.Roland@sensus.se.

Studiefrämjandet har  språkcirklar tillsammans med Internationella Kvinnoföreningen både i City och Skäggetorp.
Är du intresserad av att vara delaktig i vår verksamhet (antingen som deltagare eller volontär) eller vill ha stöd att starta verksamhet, kontakta oss gärna!
Kontakt: Helin Ljungberg helin.ljungberg@studieframjandet.se

Medborgarskolan startar i januari 2016 ett integrationsprojekt med målgrupp ensamkommande flyktingbarn. Olika ledarledda aktiviteter med svenska jämnåriga kommer att erbjudas.
Kontakt: Amin Baledi  amin.baledi@medborgarskolan.se www.medborgarskolan.se 

SV har språkkafé i egna lokaler.
Kontakt: Anna Eriksson anna.eriksson@sv.se.

Kontakt

Vill din förening stå med på den här listan? Hör av dig till Johanna Lensell Rebillon.

Johanna Lensell Rebillon

E-post: johanna.lensell-rebillon@linkoping.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 27 juni 2017