Sommartips för unga

Tips på berättelser om svåra beslut, relationer och mörka hemligheter! (P.S. Är du under 16 år? Glöm inte att fylla i Sommarboksbladet så får du en bok i present av oss! Gäller augusti ut.)

 

Som jag vill vara av Katarina von Bredow

Jessica är 15 år och är jättekär Arvid. En dag i skolan får hon reda på att han vill att hon ska komma på en fest på kvällen. Jessica och hennes bästa kompis går dit och Jessica blir världens lyckligaste när hon förstår att Arvid är kär i henne med och när de har sex samma kväll känns det inte alls fel utan hur rätt och naturligt som helst. Men Jessica blir gravid och hela hennes liv förändras när alla hon litat på tycker att hon ska göra abort. Hon vet inte själv vad hon vill och måste snabbt bli vuxen och ta ett beslut. Boken är väldigt bra, jag läste hela på en kväll för jag kunde inte sluta. Jag fick väldigt mycket sympati och förståelse hur jobbigt det måste vara att ta ett sådant beslut när man bara är 15. Katarina von Bredow skriver väldigt bra och hennes ungdomsböcker är väldigt läsvärda tycker jag.

I was here/Jag var här av Gayle Forman

Codys bästa vän Meg har åkt iväg för att studera på universitet och tagit sig vidare i livet, medan Cody blivit kvar i hålan de växte upp i. Chocken blir stor när Meg hittas död, ensam på ett hotellrum med ett självmordsbrev. Cody förstår inte hur Meg kunde ha gjort något sånt utan att Cody ens fått en förvarning – de pratade ju om allt. Cody vill tänka på det så lite som möjligt, men när hon blir tvungen att resa till Megs universitetsstad för att packa ihop hennes tillhörigheter upptäcker hon att det är mycket Meg inte har berättat. Mot sin vilja blir hon misstänksam kring omständigheterna kring Megs död och börjar nysta vidare i det. Vems fel var det egentligen att hon tog sitt liv – om det ens var det som hände? Det här är en perfekt blandning av relationsbok och deckare. Jag läser engagerat vidare, nyfiken på vad som hänt Meg medan allt fler ledtrådar dyker upp, och indragen i Codys tankar och sorgeprocess medan hon möter människorna i Megs liv. Cody är också en riktigt cool karaktär och jag gillar hennes attityd, hur hon tänker och pratar. Trots att bokens tema är tungt, så gör Codys humor att det blir härlig läsning. En stor nackdel är att historien innehåller en missförstådd blåögd kille som så klart ska vara kärleksintresset för annars väldigt coola Cody, vilket känns rätt forcerat. Men i övrigt är det en riktigt bra bok, som får en att fundera en del över meningen med livet och psykisk ohälsa.

Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart

”Välkommen, än en gång, till den förträffliga familjen Sinclair. Vi tror på utomhusaktiviteter. Vi tror att tiden läker alla sår. Vi tror, även om vi inte säger det högt, på receptbelagda mediciner och coctailstunder.”

Sjuttonåriga Cadence Sinclair Eastmans berättelse tar sin början före den femtonde sommaren. Somrarna tillbringar den förmögna familjen Sinclair på sin privatägda ö utanför kusten vid Massachusetts. Cadence älskar tillvaron på ön och framförallt älskar hon Lögnarna, som familjen kallar den sammansvetsade kvartetten bestående av Cadence, hennes kusiner Johnny och Mirren och Gat. Gat, Cadences stora kärlek. Den femtonde sommaren händer något. Något som hon absolut inte kan minnas och som ingen vill berätta för henne…

Å, läs den här! Den är så himla spännande och klurig och man håller andan nästan hela tiden!!!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 11 augusti 2016