Sommartips

Här är några sensommartips! Om att våga göra det som är läskigt, om att växa upp och om monster och robotar! Trevlig läsning. (P.S. Kom ihåg att fylla i Sommarboksbladet så får du en bok i present av oss! Gäller augusti ut.)

 

Bara jag vågar av Siri Spont

Tilda har bestämt sig för att just denna sommaren ska hon göra saker som hon egentligen inte vågar. Gå till spökladan och spela anden i glaset kanske, säga ifrån när den jobbigaste killen på hela jorden är elak mot henne, hon vill också våga fråga sin bästa kompis Thea varför hon bara vill vara med dom coola i klassen hela tiden och aldrig med henne. Men kommer hon våga? Författaren Siri Spont har skrivit sammanlagt 5 böcker om Tilda som bor på landet och älskar djur. Bara jag vågar är den andre boken men man behöver inte läsa dom i ordning. Jag tycker alla böcker om Tilda och hennes kompisar är bra och roliga och tar upp saker som vänskap föräldrar och kärlek.

Jättehemligt, Världshemligt & Bladen brinner av Barbro Lindgren

I Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner skildrar Barbro Lindgren sin egen uppväxt, vid 10, 13 och 15 års ålder under 1940- och 50-talet genom bearbetning av sina egna dagböcker. Det är en fin skildring av flickas första möten med livets realiteter, sorgen, döden och kärleken. Böckerna är skrivna utifrån barnets perspektiv med mycket humor. En trilogi som jag läst flera gånger om genom åren. Även om mycket har förändrats sedan 40- och 50-talet är mycket trots allt detsamma än idag.

Jakten på WondLa av Tony DiTerlizzi

Eva Nio är en 12-årig människa som bor ensam i ett högteknologiskt hem under jorden och uppfostras av en robot vid namn Modr. Hon har fått lära sig allt om alla faror hon kan möta om hon tar sig upp till ytan, allt från ormar till giftiga växter, men aldrig faktiskt fått gå upp dit. Men så en dag attackeras deras gömställe av ett monster, och Modr säger åt henne att fly. Det finns bara ett problem – när Eva Nio kommer upp till ytan så är ingenting som i simulationerna hon gått igenom! Det är fullt med underliga varelser som talar språk hon aldrig hört, och stora plantor som äter vad som ser ut som fåglar. I det här sammanhanget är det hon som är en ovanlig art, faktum är att ingen verkar ha sett någon som henne, och det finns de som skulle göra vad som helst för att fånga henne och visa upp henne. Evas resa och jakt på andra människor är farlig, spännande och engagerande. Hela tiden finns mysteriet där – vad är det som har hänt? Finns det över huvud taget andra människor, eller är de alla döda? Var kommer all information hon fått under sin uppväxt ifrån, och varför stämmer den inte? Finns det någonstans hon hör hemma? Ett ovanligt äventyr att ryckas med i, skriven av en av författarna till Spiderwick. Första delen av tre.

 

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 11 augusti 2016