Ny låntagare, låneregler och avgifter

Här kan du ansöka om lånekort, läsa våra låneregler samt hitta information om våra avgifter.

Lånekort från Götabiblioteken

Lånekort för Götabiblioteken

Du kan använda ditt lånekort på alla våra bibliotek i Östergötland samt Tranås som ingår i Götabiblioteken.

Götabiblioteken är ett samarbete mellan Regionbibliotek Östergötland, de tretton östgötakommunerna samt Tranås kommun.

Med ett konto hos Götabiblioteken får du tillgång till cirka 1,5 miljoner böcker, ljudböcker, talböcker, e-medier, filmer, spel, tidningar och därtill flera databaser med miljontals musikfiler och tidningsartiklar. Med en enda gemensam katalog får alla mer av allt. Bara att reservera och hämta på sitt bibliotek!

Götabiblioteken

Regler för stiftsbibliotekets samlingar

För stiftsbibliotekets samlingar gäller att böcker som är tryckta från och med år 1900 kan lånas hem, med personalens godkännande.

Handskrifter och annat ömtåligt material får bara läsas i specialläsesalen. Det är möjligt att fota materialet, efter samråd med personalen.

Du kan ansöka om lånekort via Götabiblioteken.

Ansökan lånekort

Under 30 dagar kan du reservera alla medier på vår hemsida och ladda ner två e-böcker. För att kunna göra detta måste du logga in med ditt personnummer och din PIN-kod. För att kunna utnyttja våra tjänster fullt ut krävs dock att du inom 30 dagar besöker något av biblioteken i Östergötland eller Tranås och hämtar ut ett bibliotekskort. Ta med legitimation!

Du kan använda personnummer (utan bindestreck) som lånekortsnummer när du lånar i våra utlåningsautomater, bokar dator, lokal med mera samt när du loggar in på en publik dator. Anmäl förlorat lånekort omedelbart för att förhindra att obehörig utnyttjar kortet. Anmäl snarast ändring av namn, adress, e-postadress och telefonnummer.

Barn upp till 16 år skall ha målsmans underskrift för att få lånekort och en PIN-kod.

Det är gratis att låna på biblioteket, men om du lämnar tillbaka för sent får du betala en förseningsavgift. Du får betala en avgift från första dagen efter återlämningsdatum. Undantag för barn upp till 16 år och för barnmedier. Om du inte lämnar tillbaka i tid får du en påminnelse. Efter andra påminnelsen eller skuld på 150 kr. spärras kortet.

Senast uppdaterad den 30 november 2016