Passagen Linköpings Konsthall

I konsthallen arrangeras det varje år sex utställningar med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer. Vi ansvarar även för utställningarna på Galleri Vända Sida på huvudbiblioteket.

Öppettider

tisdag 11-16
onsdag - torsdag 11-18
fredag - söndag 11-16 

Fri entré!

Nuvarande utställningar

17/8 - 27/9 Split Vision

Till utställning Split Vision har tio samtida konstnärer valts ut där ena hälften är utifrån regionen och andra hälften har en anknytning genom att ha växt upp, bott eller flyttat till Östergötland. Split Vision visar upp en bredd och mix både rent materiellt som konstnärsmässigt. Utställningen ger en förutsättning för både en inblick och en utblick i en visuell blandning där oväntade och spännande möten kan uppstå sinsemellan verken samt mellan besökarna och verken.  

I Split Vision får du ta del av inzoomningar i flera världar, flera olika verkligheter. Möten med människan eller spår av människan, möten med frihet eller makt i olika former, tillstånd, händelser och miljöer. Världar av kulisser, medvetna eller omedvetna, ärliga eller förnekande. Bland de tio konstnärerna finns tematik och frågor som granskar tillvaron. Vad händer med rummet eller materialet som människan lägger sina händer på? Vad gör rummet med människan? Hur ser människan, samhället och naturens villkor ut för existens eller icke existens? Konceptuellt, associativt eller intuitivt närmar konstnärerna sig sina teman eller sina frågor, som uppenbarar sig med hjälp av ett material som ger oss en glimt av en annan vinkel av verkligheten.

Konstnärerna är Andreas Glad, Sissi Westerberg, Emmelie Widén, Jan Albert Carlsson, Kent Andersson, Mattias Hofvendahl, Nevena Cvijetic, Nina Bondeson, Peter Jeppson och Rebecka Bebben Andersson.

Kommande utställningar

5/10 - 15/11 Björn Svensk

23/11 - 10/1 Konsten att välja

Välkommen till Ateljé Skäggetorp i sommar! (mitt emot biblioteket)
måndagar, onsdagar och fredagar 14.00-16.00  26 juni - 16 augusti.
Du som vill skapa på olika sätt .ex. måla, skulptera, slöjda och syssla med olika hantverk är välkommen till Ateljé Skäggetorp i sommar.

Föranmäl dig på Skäggetorpsbibliotek veckan innan du vill vara med. Där hittar du också mer information om  vad vi kommer arbeta med de olika dagarna. Gå dit eller ring på 013-20 89 78. Om du missat att anmäla dig kom förbi Ateljén och se om det finns plats.
Vi håller på i två timmar, det är gratis och du skall vara mellan 7-15 år

Välkomna önskar Helena, Daniel, Camilla, Randi och Sama

Ettt samarbete mellan Passagen, Hemslöjden och Skäggetorpsbibliotek

Sommarlov på Passagen vecka 26 & 27
Välkommen till Passagen på sommarlovet! Vi ses och fotar, gör film, målar och skapar med lera tillsammans vecka 26 och 27. Vi jobbar både i Medieverksaden och i Ateljén men även utomhus om vädret tillåter.
OBS ! Föranmälan krävs. Kostnad 25 kroner per person och tillfälle.

Aktiviteter under vecka 26 är riktade till barn och ungdomar mellan 10-25 år. Föranmälan görs till ateljepassagen@linkoping.se

Måndag 26 juni 13.00-15.00 Foto och måleri i Trädgårdsföreningen
Samling vid fontänen. Foto och måleri utifrån ett givet tema.

Tisdag 27 juni 9.00-11.00 Foto måleri i Ateljé Passagen
Fortsättning från måndagen. Vi skapar vidare på samma tema med nya verktyg och material.

Onsdag 28 juni 9.00-11.00 Animerad film på Ateljé Passagen.
Vi skriver manus och bygger miljöer och figurer till vår film.

Torsdag 29 juni 13.00-15.00 Animerad film i Medieverksad Passagen
Fortsättning från onsdagen. Vi skapar filmen i Medieverkstaden med miljöer byggda dagen innan. I Ateljén kan du komma och måla fritt.

Under vecka 27 kan du som är i ålder 6-12 år skapa i Ateljén. Om vi är inomhus börjar vi med ett kort besök i konsthallen. Där visas en utsttällning med Helene Billgren och Stefan Uhlinder. Anmäl dig senast 30 juni till asa.nyberg-botshinda@linkoping.se

Måndag 3 juli 13.00-15.00 Måleri i Trädgårdsföreningen
Om vädret är fint målar vi ute i Trädgårdsföreningen och träffas vid fontänen. Om vädret är dåligt är vi i Ateljén. Ring eller kolla vår facebooksida www.facebook.com/passagenkonsthall  

Tisdag 4 juli 9.00-11.00 Skapa med lera i Ateljé Passagen

Onsdag 5 juli 13.00-15.00 Måleri i Trädgårdsföreningen
Samma upplägg som måndag 3 juli

Torsdag 6 juli 9.00-11.00 Skapa med lera i Ateljé Passagen
 

tisdagar 27:e juni - 8:e augusti 13.00-16.00 Atelje Passagen i samarbete med Chilla.
Du i åldern 13-16 år som vill skapa på olika sätt - måla, skulptera,slöjda med mera är välkommen till Atelje Passagen i sommar.
Föranmäl dig på Chillas hemsida  http://www.linkoping.se/chillapariktigt eller på Facebook.
Har du frågor smsa till 076 213 91 13 Dettagandet är gratis.

17 augusti 17.00-20.00 Vernissage Splitvision

17 augusti 17.00 Östergötlands musikdagar,Musik vid vernissage. Musik av Musikdagarnas festivaltonsättare Mikael Karlsson och Xenakis.
Medverkande: Niklas Brommare, marimba och slagverk; Jon Dahlkvist, viola; Hanna Dahlkvist,cello.

14 september 18.30  Universitetslektor fil dr Dagmar Brunow, Linnéuniversitetet, Filmarv för alla?

Dagmar Brunow är universitetslektor i filmvetenskap vid Linnéuniversitetet. 2014 doktorerade hon på avhandlingen ”Remediating Transcultural Memory”, som handlar om dokumentärfilm och kulturella minnen. Just nu arbetar hon med ett forskningsprojekt ”Den rörliga bildens kulturarv”, som är finansierat av Vetenskapsrådet och handlar om hur europeiska filmarkiv gör sina filmarv tillgängliga online.

   I föredraget tar hon med aktuella historiska exempel upp hur Svenska Filminstitutet och Brittiska Filminstitutet arbetar med att göra sina nationella filmarkiv tillgängliga digitalt, för att på så sätt skapa levande kulturarv. På så sätt blir allt ifrån dokumentära bilder från suffragetterna till punk eller spelfilmer som Ådalen 31 eller Bröderna Mozart tillgängliga för en större publik. Därmed blir dessa filmer viktiga pusselbitar i landets kulturella minne.

Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och  Passagen Linköpings konsthall

5 oktober 18.00-20.00 Vernissage Björn Svensk.

19 oktober 18.30 Universitetslektor fil dr Jakob Nilsson, Örebro universitet, Film som tänkande och film som filosofi

Jakob Nilsson är universitetslektor och forskare i filmvetenskap vid Örebro Universitet. Han har sedan disputationen arbetat vidare med forskningsprojekt som rör film som medel att tänka och som medel att filosofera.

   Kan man tänka och filosofera i och genom film? Vad menar vi i så fall med ”tänka” och med ”filosofi”? Kan filmer göra mer än att illustrera existerande filosofi (såsom The Matrix gör med den antika grekiske filosofen Platon och den moderne franska filosofen Baudrillard) eller kan film också fungera som medel att formulera ny filosofi (något som filmaren Jean-Luc Godard delvis gör i några av sina videoverk)? Jakob kommer i sin föreläsning att diskutera dessa till synes invecklade frågor på ett lättbegripligt sätt.

Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och  Passagen Linköpings konsthall

9 november 18.30  Docent Magnus Berg, Göteborgs universitet, Orienten och orientalen i västerländsk film

Etnologen Magnus Berg var åren 2005-2010 professor vid Tema Etnicitet i Norrköping. Sedan sju år tillbaka arbetar han vid Globala studier, Göteborgs universitet. I slutet av 1990-talet skrev han boken ”Hudud”, som handlar om hur Orienten behandlas i populärkulturen. Bland annat tog han upp boken och filmen ”Inte utan min dotter”, som handlar om en amerikansk kvinnas möte med Iran och de föreställningar hon bär med sig när hon försöker förstå den främmande kulturen.

   I sitt föredrag kommer Magnus med exempel från den västerländska filmens värld visa hur vi bär på ett kulturellt filter – i form av fördomar – när vi ser på Orienten.

Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och  Passagen Linköpings konsthall

23 novemver 18.00-20.00 Vernissage Konsten att välja

 

 

 

 

 

 

 

  

Passagen Linköpings Konsthall planerar självständigt sitt programinnehåll och bjuder in sina utställande konstnärer. Utställningsprogrammet planeras för cirka två år i förväg.

Vi följer aktivt vad som händer på bildkonstområdet och tar också emot utställningsförslag på adressen passagen@linkoping.se (endast per e-post). Förslaget ska innehålla en skriftlig beskrivning av projektet (cirka 1 sida) och högst 6 bifogade bilder (.jpeg, 300 dpi, max 1 MB). I fråga om videoverk bör en länk till videofilen bifogas till projektbeskrivningen.

Eftersom vårt utställningsprogram inte grundar sig på ansökningsförfarande ger vi ingen respons om de förslag vi får tillhanda, utan vi kontaktar avsändaren om vi vill ha mer information om projektet.

Passagen Linköpings konsthall

Öppettider:
tisdag 11-16
onsdag - torsdag 11-18
fredag - söndag 11-16

Telefon: 013-20 57 32

E-post: Skicka e-post till Passagen Linköpings konsthall

E-post: zzzpassagen@linkoping.se

Besöksadress: Stora Torget 2
Stora Torget 2 på karta

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 15 augusti 2017