Fortsatt eldningsförbud i Linköping och hela Östergötland: Eldningsförbud, mer information

Passagen Linköpings Konsthall

I konsthallen arrangeras utställningar med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer. Vi har från och med hösten 2017 tre olika utställningsytor på Passagen Linköpings konsthall, 1,2 och 3. I 1 och 2 kommer vi att visa större utställningar och i 3 har vi nu möjlighet att visa utställningar i det mindre formatet.

Öppettider

tisdag 11-16
onsdag 11-18
torsdag 11-20
fredag - söndag 12-16 

Under perioden 1 juni till 31 augusti har vi öppet tisdag - söndag 12-16.

Undantag vernissage den 14 juni och 23 augusti då vi har kvällsöppet.
Nationaldagen 6 juni och Midsommarhelgen 22-24 juni är konsthallen stängd.

Fri entré!

Nuvarande utställningar

Utställningstexter av Patricia Lorenzoni, idéhistoriker

En datorgenererad mullvad, en stege som pekar ut riktning i en träkonstruktion klädd i silverfärgad ventilationsisolering. Jonas Nobel har skapat en skyttegrav vi inte kan se ut ifrån, men kanske på samma gång en bild av författaren Hugh Loftings undermedvetna. Författaren hukade under kanonernas röst i skyttegraven. I en miljö där människan slutat prata med varandra skrev han berättelsen om Dolittle. Doktorn som skyr mänskliga patienter till förmån för djur, som han pratar med på deras språk.

En takstötta pressar upp en saccosäck i taket, en annan en saccosäck in i en vägg. Bestraffning eller belöning? Mattias Åkeson trycker hårt med fingret på människans behov av bekräftelse och de värderingssystem vi hittar på för att kommunicera denna bekräftelse.En jättestor klicker. En vanligtvis liten platsdosa med en knapp på som vi lär hundar – det djur vi själva skapat – mänsklig disciplin med. Här är den stor som ett bord. I ett videoverk spelar klickern en huvudroll – och vänds mot människan. 

Hur beter vi oss? Hur är vi människor? Tankar och känslor kan vara både starka och diffusa. Alltsammans får en att tänka på hur vi människor kommunicerar med varandra. Och hur den kommunikationen värderas – i en värld som vi hela tiden försöker modernisera och styra men där allt som är fast förflyktigas. På ett både lekfullt och allvarligt sätt får Mattias Åkeson och Jonas Nobel oss att tänka på själva förutsättningarna för mänsklig samexistens.

Med skilda sätt att arbeta exploderar konstnärerna i en rad gemensamma beröringspunkter – och i dialogarbeten där de utvärderat varandra. Men även i hela den gemensamma utställningsscenografin, till vilken idéhistoriker Patricia Lorenzoni också kommit att ingå med affischer som i punktform associerar till den konstnärliga processen. Det är en utställning som inte låter sig kokas ner i en presstext. Den bör upplevas på plats i rummet. Och den är värd bekräftelse.  

Niklas Östholm
Intendent på Folkrörelsernas Konstfrämjande och frilansande skribent

Nationalgalleriet

Nationalgalleriet är ett ideellt konstgalleri utan vinstintresse som drivs av en grupp konstnärer. Tidigare låg det på adressen Skomakargatan 3 i Gamla Stan, i ett hus med medeltida anor. 2016 blev de tvungna att lämna lokalen, och står i dagsläget utan utställningslokal, men konstnärsgruppen fortsätter att kalla sig för Nationalgalleriet när de ställer ut tillsammans.

Galleriet startades 1984 av konstnärerna Hasse Lindroth, Bo Rudin, Stefano Beccari, Ulf Lundkvist, Jordi Arkö, Sixten Haage, Björn Krestesen, Leif Elggren, Gunnar Larsson och Helene von Bahr. Det var Jordi Arkö som kom på namnet. Nationalgalleriet känns väldigt storslaget och pampigt som namn på en verksamhet som inhysts i en liten affärslokal. Detta galleri har dock gjort intryck på det svenska konstlivet genom att visa politisk och satirisk konst som kommenterat samtiden. De har även medverkat på den alternativa konstmässan Supermarket med sina tematiska grupputställningar och happenings som väcker uppmärksamhet.

Galleriet fick tidigt en stämpel av att vara ett aktivistiskt vänstergalleri, men genom åren har en mängd utställningar och konstnärer med olika uttryck visats. Ett exempel är grafikern Franco Leidi, som är ett välbekant namn för många här i Östergötland, inte minst på grund av hans konstbråk med politikern Sven Stolpe på 70-talet. Istället för att präglas av en politisk ideologi så har verksamheten snarare genomsyrats av ett frihetligt och stökigt sökande.

När Moderna museets chef Daniel Birnbaum ombads lista 2007 års tio viktigaste utställningar tog han med Nationalgalleriets temautställning om tidskriften Puss som nummer fyra på sin lista. Puss var en undergroundtidning som utkom mellan åren 1968-1974. Flera av de konstnärer som var med och gav ut tidningen var också involverade i galleriet, till exempel Ulf Ramberg och Lars Hillersberg.     

Text av: Matilda Karlsson Konsthallsvärd

Källa: Vända kappan efter vinden Nationalgalleriet 25 år

Linköpingsfödda Kerstin Hansson påbörjade sin konstnärliga utbildning på Lunnevads folkhögskola under åren 1973-75 och fortsatte sedan på Konsthögskolan i Stockholm. Hon kom senare att utveckla ett mycket originellt och personligt konstnärskap. Hennes debututställning skedde på det smått legendariska Galleri Källsprång, på Östgötagatan 26 i Linköping, i februari 1978.

Verken som visas i utställningen på Passagen – i huvudsak skulpturer föreställande gåtfulla och kanske lite otäcka figurer och kvinnogestalter – är skapade under Kerstin Hansson fem sista levnadsår. Gunilla Sköld Feiler, mångårig vän och kollega till Kerstin Hansson, har varit initiativtagare till utställningen. Tillsammans med sina vänner Mikael Pauli och Anna Ekwall gör hon följande beskrivning i förordet till den nyproducerade utställningskatalogen:

Utställningen ”Det är ju jag” visar valda delar av Kerstin Hanssons konstnärliga kvarlåtenskap, som vi tre, vänner, kollegor till Kerstin sammanställt med en tonvikt på de senare årens intensiva produktion – en period då Kerstin verkligen blommade som konstnär: egensinnigt och fritt, upproriskt och lekfullt, på trots mot svåra personliga prövningar.

Program i Konsthallen

23 augusti 17.00-20.00 Vernissage KLICKER DOLITTLE. Jonas Nobel och Mattias Åkeson

25 augusti 13.00-15.00 Bok-release Thomas Edetun.
Arrangör DIBB förlag

30 augusti 17.00-20.00 Vernissage Patrick Nilsson

13 september 18.00-20.00 Panelsamtal. Passagens historia och framtid.
Samtalsledare Anders Lundgren Panel Lars-Ove Östensson konsthallschef, Christer Fällman fd. konsthallschef, Carin Olanders kultur- och fritidsdirektör  Catarina Thuning fd Kultur- och fritidschef. 

27 september 18.30-20.00 FD Mats Rohdin, filmvetare, Stockholm samtalar om reklamfilm.
Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall

4 oktober 17.00 - 20.00 Vernissage Lars Hoffsten

 11 oktober 18.30-20.00 FD Cecilia Trenter, historiker, Linneuniversitetet, Växjö talar om sex och våld i filmer om antiken
Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall

13 oktober 13.00 Vernissage Passagen 20 år

18 oktober 18.00-20.00 Föreläsning av Maria Taube

25 oktober 18.00-20.00 Performance. Guds söner. Leif Elggren och Kent Trankred
https://www.youtube.com/watch?v=sponv7tfkUM 

8 november 18.00-20.00 Föreläsning Marie Bendroth Karlsson

 22 november 18.30-20.00 Professor Eva Blomberg, historiker, Södertörn, talar om film och folkuppfostran
Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall

29 november 17.00-20.00 Vernissagen Mattias Löw. Burning Man  

6 december 17.00-20.00 Vernissagen Kristina Thun 

 

 

 

 

 

Passagen Linköpings Konsthall planerar självständigt sitt programinnehåll och bjuder in sina utställande konstnärer. Utställningsprogrammet planeras för cirka två år i förväg.

Vi följer aktivt vad som händer på bildkonstområdet och tar också emot utställningsförslag på adressen passagen@linkoping.se (endast per e-post). Förslaget ska innehålla en skriftlig beskrivning av projektet (cirka 1 sida) och högst 6 bifogade bilder (.jpeg, 300 dpi, max 1 MB). I fråga om videoverk bör en länk till videofilen bifogas till projektbeskrivningen.

Eftersom vårt utställningsprogram inte grundar sig på ansökningsförfarande ger vi ingen respons om de förslag vi får tillhanda, utan vi kontaktar avsändaren om vi vill ha mer information om projektet.

Passagen Linköpings konsthall

Skicka e-post till Passagen Linköpings konsthall

E-post: zzzpassagen@linkoping.se

Telefon: 013-20 57 32

Besöksadress: Stora Torget 2 (se karta) Öppettider: tisdag 11-16
onsdag 11-18
torsdag 11-20
fredag - söndag 12-16

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 14 augusti 2018