Passagen Linköpings Konsthall

I konsthallen arrangeras utställningar med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer. Vi har från och med hösten 2017 tre olika utställningsytor på Passagen Linköpings konsthall, 1,2 och 3. i 1 och 2 kommer vi att visa större utställningar och i 3 har vi nu möjlighet att visa utställningar i det mindre formatet.

Öppettider

tisdag 11-16
onsdag - torsdag 11-18
fredag - söndag 11-16 

Fri entré!

Nuvarande utställningar

5/10 - 15/11 Björn Svensk Under tiden. Visas i 1 & 2
”Det finns inget riktigt bra svenskt ord som ringer in det speciella med Björn Svensks bilder”, skriver Bo Borg i sin katalogtext. ”Kanske bildnovellist, men det för tankarna för mycket till litteraturen. Bäst passar nog en amerikansk term som storyteller […]Bilderna är existentiella berättelser, direkta och rättframma. Han har något att berätta och det viktiga blir att det blir sagt på ett tydligt, tillgängligt, intressant och minnesvärt sätt”.
I utställningen visas måleri och teckningar från 1990-talets början och framåt!

7/10 - 23/10 Sissi Westerberg Uthängt. Visas på Stora torget
Finns det utrymme för något skirt, intimt och feminint i stadsrummet? En kontrast till de tunga och monumentala skulpturer som ofta kan ses på stadens torg?

Sissi Westerberg har skapat ett temporärt verk för flaggstängerna på Stora Torget i Linköping. Verket består av klädlinor med överdimensionerade underkläder i skir, aprikosfärgad brudtyll som fästs mellan de fem flaggstängerna på torget. Plaggens sömmar tecknar sin form mot himlen och böljar i vinden.

I vissa storstäder i Sydeuropa kan man se klädlinor hänga mellan husen på ett nästan dekorativt sätt, men detta är inte en vanlig syn i Sverige. Var går gränsen mellan det privata och det offentliga? Om flaggstänger är något av det mest officiella en stad har så är underkläder kanske är något av det mest intima. I detta verk får det offentliga och privata mötas i en annorlunda flaggning som riktar sig speciellt till hälften av stadens innevånare.

12/10-10/1 Samot Nosslin Hopplösa fall från höga höjder. Visas i 3

Kommande utställningar

23/11 - 10/1 Konsten att välja. Visas i 1 & 2

18/1 - 4/3 Simon Anund.Skulptur Visas i 1

23/1  - 7/3 Jimmy Gustavsson. Måleri. Visas i 2

30/1 - 7/3 Pia Alfredsson och Titti Knutsson. Barnboksillustrationer. Visas i 3

5 oktober 18.00-20.00 Vernissage Björn Svensk. Under tiden

7 oktober 14.00 Vernissage Sissi Westerberg. Uthängt.
På Stora Torget utanför Passagen.

12 oktober 18.00 Vernissage Samot Nosslin. Hopplösa fall från höga höjder

19 oktober 18.30 Universitetslektor fil dr Jakob Nilsson, Örebro universitet, Film som tänkande och film som filosofi

Jakob Nilsson är universitetslektor och forskare i filmvetenskap vid Örebro Universitet. Han har sedan disputationen arbetat vidare med forskningsprojekt som rör film som medel att tänka och som medel att filosofera.

   Kan man tänka och filosofera i och genom film? Vad menar vi i så fall med ”tänka” och med ”filosofi”? Kan filmer göra mer än att illustrera existerande filosofi (såsom The Matrix gör med den antika grekiske filosofen Platon och den moderne franska filosofen Baudrillard) eller kan film också fungera som medel att formulera ny filosofi (något som filmaren Jean-Luc Godard delvis gör i några av sina videoverk)? Jakob kommer i sin föreläsning att diskutera dessa till synes invecklade frågor på ett lättbegripligt sätt.

Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och  Passagen Linköpings konsthall

26 oktober 18.00-19.30 Kroki i konsthallen. medtag eget arbetsmaterial.
Pris 50 kronor

2 november 18.00 Åsa Christoffersson (Fd. kulturchef på Corren).Allt om min mamma.
Åsa Christafferssons mamma Elisabeth Kugelberg Christoffersson ilustrerade Kulla-Gulla, veckotidningsnoveller och modereportage
Föreläsning. Samarbete med Skådebanan

9 november 18.30  Docent Magnus Berg, Göteborgs universitet, Orienten och orientalen i västerländsk film

Etnologen Magnus Berg var åren 2005-2010 professor vid Tema Etnicitet i Norrköping. Sedan sju år tillbaka arbetar han vid Globala studier, Göteborgs universitet. I slutet av 1990-talet skrev han boken ”Hudud”, som handlar om hur Orienten behandlas i populärkulturen. Bland annat tog han upp boken och filmen ”Inte utan min dotter”, som handlar om en amerikansk kvinnas möte med Iran och de föreställningar hon bär med sig när hon försöker förstå den främmande kulturen.

   I sitt föredrag kommer Magnus med exempel från den västerländska filmens värld visa hur vi bär på ett kulturellt filter – i form av fördomar – när vi ser på Orienten.

Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och  Passagen Linköpings konsthall

23 novemver 18.00-20.00 Vernissage Konsten att välja

10 december 11.00-16.00 Formbazar
lokala designer och företagare presenterar sina produkter.

18 januari 18.00-20.00 Vermissage Simon Anund

23 januari 18.00-20.00 Vernissagen Jimmy Gustavsson

30 januari 18.00-20.00 Vernissage Pia Alfredsson och Titti Knutsson

 

 

 

 

 

 

 

  

Passagen Linköpings Konsthall planerar självständigt sitt programinnehåll och bjuder in sina utställande konstnärer. Utställningsprogrammet planeras för cirka två år i förväg.

Vi följer aktivt vad som händer på bildkonstområdet och tar också emot utställningsförslag på adressen passagen@linkoping.se (endast per e-post). Förslaget ska innehålla en skriftlig beskrivning av projektet (cirka 1 sida) och högst 6 bifogade bilder (.jpeg, 300 dpi, max 1 MB). I fråga om videoverk bör en länk till videofilen bifogas till projektbeskrivningen.

Eftersom vårt utställningsprogram inte grundar sig på ansökningsförfarande ger vi ingen respons om de förslag vi får tillhanda, utan vi kontaktar avsändaren om vi vill ha mer information om projektet.

Passagen Linköpings konsthall

Öppettider:
tisdag 11-16
onsdag - torsdag 11-18
fredag - söndag 11-16

Telefon: 013-20 57 32

E-post: Skicka e-post till Passagen Linköpings konsthall

E-post: zzzpassagen@linkoping.se

Besöksadress: Stora Torget 2
Stora Torget 2 på karta

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 11 oktober 2017