Eldningsförbud i Linköping och hela Östergötland. Läs mer här: Eldningsförbud, mer information

Passagen Linköpings Konsthall

I konsthallen arrangeras utställningar med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer. Vi har från och med hösten 2017 tre olika utställningsytor på Passagen Linköpings konsthall, 1,2 och 3. i 1 och 2 kommer vi att visa större utställningar och i 3 har vi nu möjlighet att visa utställningar i det mindre formatet.

Öppettider

tisdag 11-16
onsdag 11-18
torsdag 11-20
fredag - söndag 12-16 

Under perioden 1 juni till 31 augusti har vi öppet tisdag - söndag 12-16.

Undantag vernissage den 14 juni och 23 augusti då vi har kvällsöppet.
Nationaldagen 6 juni och Midsommarhelgen 22-24 juni är konsthallen stängd.

 

Fri entré!

Nuvarande utställningar

Välkommen på vernissage av utställningen 17 maj kl 17.00-20.00. 

Carsten Hellström hävdade sturigt att konstnären ensam måste vara verkets allsmäktige och alltiallo.

För honom var konsten enbart en sak mellan konstnärens vision och sökande och hans eget sätt att gestalta. Han påpekade ständigt att sammanträden och kontakter nog kunde vara bra för karriärkonstnärerna (han kallade dom ”föreningsfisar”, med glimten i sitt skarpa öga), men för konsten var de snarare till skada.

Han lade ribban högt för sig genom att kritiskt granska och skruva upp kraven på sin egen konst och andras. Han kämpade fram sina bilder i en mognadsprocess som måste få gå sina egna kringelikrokar och ta sin tid. Hellre än att kompromissa avstod han.

Det är säkert därför hans verk har ett så personligt uttryck och en så egensinnig konstnärlig lyskraft…

Utställningstext av Bo Borg/ kritiker och författare.

Nationalgalleriet

Nationalgalleriet är ett ideellt konstgalleri utan vinstintresse som drivs av en grupp konstnärer. Tidigare låg det på adressen Skomakargatan 3 i Gamla Stan, i ett hus med medeltida anor. 2016 blev de tvungna att lämna lokalen, och står i dagsläget utan utställningslokal, men konstnärsgruppen fortsätter att kalla sig för Nationalgalleriet när de ställer ut tillsammans.

Galleriet startades 1984 av konstnärerna Hasse Lindroth, Bo Rudin, Stefano Beccari, Ulf Lundkvist, Jordi Arkö, Sixten Haage, Björn Krestesen, Leif Elggren, Gunnar Larsson och Helene von Bahr. Det var Jordi Arkö som kom på namnet. Nationalgalleriet känns väldigt storslaget och pampigt som namn på en verksamhet som inhysts i en liten affärslokal. Detta galleri har dock gjort intryck på det svenska konstlivet genom att visa politisk och satirisk konst som kommenterat samtiden. De har även medverkat på den alternativa konstmässan Supermarket med sina tematiska grupputställningar och happenings som väcker uppmärksamhet.

Galleriet fick tidigt en stämpel av att vara ett aktivistiskt vänstergalleri, men genom åren har en mängd utställningar och konstnärer med olika uttryck visats. Ett exempel är grafikern Franco Leidi, som är ett välbekant namn för många här i Östergötland, inte minst på grund av hans konstbråk med politikern Sven Stolpe på 70-talet. Istället för att präglas av en politisk ideologi så har verksamheten snarare genomsyrats av ett frihetligt och stökigt sökande.

När Moderna museets chef Daniel Birnbaum ombads lista 2007 års tio viktigaste utställningar tog han med Nationalgalleriets temautställning om tidskriften Puss som nummer fyra på sin lista. Puss var en undergroundtidning som utkom mellan åren 1968-1974. Flera av de konstnärer som var med och gav ut tidningen var också involverade i galleriet, till exempel Ulf Ramberg och Lars Hillersberg.     

Text av: Matilda Karlsson Konsthallsvärd

Källa: Vända kappan efter vinden Nationalgalleriet 25 år

Linköpingsfödda Kerstin Hansson påbörjade sin konstnärliga utbildning på Lunnevads folkhögskola under åren 1973-75 och fortsatte sedan på Konsthögskolan i Stockholm. Hon kom senare att utveckla ett mycket originellt och personligt konstnärskap. Hennes debututställning skedde på det smått legendariska Galleri Källsprång, på Östgötagatan 26 i Linköping, i februari 1978.

Verken som visas i utställningen på Passagen – i huvudsak skulpturer föreställande gåtfulla och kanske lite otäcka figurer och kvinnogestalter – är skapade under Kerstin Hansson fem sista levnadsår. Gunilla Sköld Feiler, mångårig vän och kollega till Kerstin Hansson, har varit initiativtagare till utställningen. Tillsammans med sina vänner Mikael Pauli och Anna Ekwall gör hon följande beskrivning i förordet till den nyproducerade utställningskatalogen:

Utställningen ”Det är ju jag” visar valda delar av Kerstin Hanssons konstnärliga kvarlåtenskap, som vi tre, vänner, kollegor till Kerstin sammanställt med en tonvikt på de senare årens intensiva produktion – en period då Kerstin verkligen blommade som konstnär: egensinnigt och fritt, upproriskt och lekfullt, på trots mot svåra personliga prövningar.

Program i Konsthallen

11 juni 19.00 Den lilla pojken och papperslappen...
I ett flöde av sång, ord, rytm och rörelse får vi ta del av skådespelarnas berätteser och minnen. En föreställning som improviserats fram av en internationell teatergrupp som mötts under våren 2018.

Föreställningen är ca 30 minuter, vi bjuder på fika efteråt.
Fri entré

Arrangör Kultur- och fritidsnämnden, passagen Linköpings konsthall i samarbete med Teater Laikos.

14 juni 17.00-20.00 Vernissage Kerstin Hansson

18 - 20 juni 13.00-16.00 Sommarkurs på Passagen.
Måleri med Olle Schmidt. För dig med stort intresse och en viss vana.
-Detta ingår: Akrylfärg, pannå, målarduk.
-Olika målningsuppgifter.
-Personlig vägledning av en erfaren konstnär.

Pris 150 kronor för tre tillfällen.
Föranmälan och vid eventuella frågor ring Randi Leirnes , 0725-82 80 56

23 augusti 17.00-20.00 Vernissagen Mattias Åkesson

27 septtember  FD Mats Rohdin, filmvetare, Stockholm samtalar om reklamfilm.
Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall

4 oktober 17.00 - 20.00 Vernissage Lars Hoffsten

 11 oktober FD Cecilia Trenter, historiker, Linneuniversitetet, Växjö talar om sex och våld i filmer om antiken
Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall

 22 november  Professor Eva Blomberg, historiker, Södertörn, talar om film och folkuppfostran
Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall

 

Passagen Linköpings Konsthall planerar självständigt sitt programinnehåll och bjuder in sina utställande konstnärer. Utställningsprogrammet planeras för cirka två år i förväg.

Vi följer aktivt vad som händer på bildkonstområdet och tar också emot utställningsförslag på adressen passagen@linkoping.se (endast per e-post). Förslaget ska innehålla en skriftlig beskrivning av projektet (cirka 1 sida) och högst 6 bifogade bilder (.jpeg, 300 dpi, max 1 MB). I fråga om videoverk bör en länk till videofilen bifogas till projektbeskrivningen.

Eftersom vårt utställningsprogram inte grundar sig på ansökningsförfarande ger vi ingen respons om de förslag vi får tillhanda, utan vi kontaktar avsändaren om vi vill ha mer information om projektet.

Passagen Linköpings konsthall

Skicka e-post till Passagen Linköpings konsthall

E-post: zzzpassagen@linkoping.se

Telefon: 013-20 57 32

Besöksadress: Stora Torget 2 (se karta) Öppettider: tisdag 11-16
onsdag 11-18
torsdag 11-20
fredag - söndag 12-16

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 8 juni 2018