Uthängt – ett temporärt verk för flaggstängerna på Stora Torget

Finns det utrymme för något skirt, intimt och feminint i stadsrummet? En kontrast till de tunga och monumentala skulpturer som ofta kan ses på stadens torg? Den 7 oktober kl 14.00 invigs konstnären Sissi Westerbergs temporära verk ”Uthängt” som utmanar den frågan.

Under perioden 7-23 oktober visas konstnären Sissi Westerbergs temporära verk ”Uthängt” i flaggstängerna på Stora Torget i Linköping.Verket består av klädlinor med överdimensionerade underkläder i skir, aprikosfärgad brudtyll som fästs mellan de fem flaggstängerna på torget. Plaggens sömmar tecknar sin form mot himlen och böljar i vinden.

I vissa storstäder i Sydeuropa kan man se klädlinor hänga mellan husen på ett nästan dekorativt sätt, men detta är inte en vanlig syn i Sverige. Var går gränsen mellan det privata och det offentliga? Om flaggstänger är något av det mest officiella en stad har så är underkläder kanske är något av det mest intima. I detta verk får det offentliga och privata mötas i en annorlunda flaggning som riktar sig speciellt till hälften av stadens invånare.

–Vad konst under gynnsamma förutsättningar tillför är det oväntade. Konsten kan och bör aktivera det offentliga rummet och både utmana och bekräfta vår verklighetsuppfattning. Och det tycker jag att Sissi Westerbergs verk gör. I allra högsta grad! säger Lars-Ove Östensson chef för Passagen Linköpings Konsthall.

Välkommen på invigning!

För mer information kontakta Konsthallschef Lars-Ove Östensson, telefon 072-574 97 43 eller konstnär Sissi Westerberg, telefon: 070-972 03 06, e-post: sissiwesterberg@gmail.com

Senast uppdaterad den 5 oktober 2017