Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Träffa en fokusbibliotekarie

Hur är det att arbeta som fokusbibliotekarie i Linköpings kommun egentligen?
Nedan kan du läsa tre korta intervjuer med fokusbibliotekarierna Mikael, Kerstin och Liselott.

Mikael Varenius

Varför ville du bli bibliotekarie?

- För att jag gillar böcker och att läsa. Jag hade egentligen inte jättekoll på vad bibliotekarieyrket innebar mer än att man jobbar med böcker men har blivit positivt överraskad.

Vilken är din favoritsyssla på jobbet?

- Yrket är mer varierat än vad jag föreställde mig innan jag började. Det finns många olika arbetsuppgifter att göra. Att hjälpa till med att hitta böcker är såklart en självklar arbetsuppgift. Som bibliotekarie inom skolan jobbar jag också utanför biblioteket och är i klassrummen och har lektioner i källkritik.
Det tycker jag är kul! På min skola börjar vi redan med förskoleklass och jobbar med källkritik och att få det till en nivå som blir begriplig för så små barn är en utmaning.

Vilket är ditt bästa boktips?

- Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson gillar jag... och de flesta andra som också har lite övernaturliga inslag. Det finns många duktiga barnboksförfattare inom den genren, t ex Ingelin Angerborn och Katarina Genar, båda från Linköping.

Kerstin Sivebrand

Varför ville du bli bibliotekarie?

- Jag har alltid älskat böcker och bibliotek, så jag föreställde mig att det måste vara väldigt roligt att vara bibliotekarie. Och det är det.

Vilken är din favoritsyssla på jobbet?

- Det bästa jag vet är att ha boksamtal. Det är ett sätt för eleverna att redovisa vad de läst, som är tusen gånger mer meningsfullt än det traditionella recensionsskrivandet. Jag får lära känna eleverna och veta vad de verkligen tycker och tänker. Det bästa är att eleverna också uppskattar samtalen, och frågar efter dem när de gått för länge utan.

Vilket är ditt bästa boktips?

- The Raven Cycle av Maggie Stiefwater. Det är en kvadrologi med mycket magi, ockultism, svart humor, drama och romantik. Jag lever i den fortfarande.

Liselott Drejstam

Varför ville du bli bibliotekarie?

- Jag har alltid tyckt om att sortera och strukturera, men tanken att utbilda mig till bibliotekarie föddes efter en praktik på Boxholms bibliotek. Jag hade kommit tillbaka efter ett år som au-pair i London och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Då fick jag tre månaders praktik i Boxholm och efter det var mitt yrkesval givet.

Vilken är din favoritsyssla på jobbet?

- Att möta eleverna och få samtala om texter tillsammans med dem. Att få möta dem i förskoleklass och sedan få se dem utvecklas under deras år här upp till sexan är fantastiskt.

Vilket är ditt bästa boktips?

- Det finns många bra böcker men om jag ska plocka ut en barnbok som jag gillar så blir det Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen. Jag läser mycket barn- och ungdomslitteratur men om jag bara ska läsa för mitt eget nöjes skull så läser jag gärna böcker av Haruki Murakami.

Fokusbibliotek

Telefon: 013-26 32 02

E-post: Skicka e-post till Fokusbibliotek

E-post: Katarina.Tollback-Ericson@linkoping.se

Postadress: Klostergatan 24
581 81 Linköping

Besöksadress: Klostergatan 24
Klostergatan 24 på karta

Skolbibliotekschef
Katarina Tollbäck Ericson

Instagram
@fokusbiblioteken

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 18 september 2017