Förskola

Undervisningsmaterial förskola

Lektionsmaterial och övningar - Här finns idéer och inspiration till förskolans diskussioner om etik och källkritik på nätet. Det finns övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Material från Skolverket.

Earth Hour för en hållbar utveckling Inspirationsmaterial, handledningar, tipsfrågor, korsord med mera, dvs många konkreta förslag på aktiviteter och uppgifter. Material från WWF.

Bamsetidning om återvinning Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har genom ett samarbete med Bamse/Egmont tagit fram en specialtidning om återvinning av förpackningar och tidningar. Material från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen och Bamse/Egmont.

Rädda havet med hajen Kaj Genom sagan om hajen Kaj som får sitt hem i havet nedskräpat, får barnen reflektera och fundera över nedskräpning och dess konsekvenser. Material från Håll Sverige Rent.

Syns inte - finns inte? En berättelse om några barn som upptäcker skräp i vattnet och deras funderingar kring hur det kan ha hamnat där. Material från Håll Sverige Rent.

Fånga energin i vattnet - bygg ett vattenhjul Bygg ett vattenhjul för att fånga upp vattnets energi. Till uppgiften ingår frågor och tips för att prata om vattenkraft och el. Material från Håll Sverige Rent.

Förskolan för en hållbar utveckling En handledning med information och tips på övningar för hur förskolor ska kunna arbeta för en hållbar utveckling. Material från WWF.

En glasspinnes äventyr Hitta på en saga tillsammans med barnen om ett skräps resa i naturen. Kanske om en glasspinne som hamnat fel och som fick vara med om en spännande resa genom vattnets kretslopp? Material från Håll Sverige Rent.

Lek pantdetektiver Ta reda på hur pant fungerar genom att göra ett studiebesök i en affär. Prata och undersök noga hur det går till. Material från Håll Sverige Rent.

Äta bör man, annars... blir man jättetrött Varför behöver kroppen energi för att fungera? En berättelse om när barnen i Blixpatrullen är ute på Skräpplockardagarna och fröken glömde mellanmålet. Material från Håll Sverige Rent.

Vad är energi? Tips på en mängd olika aktiviteter där barnen får utrymme att fundera kring vad energi är. Material från Håll Sverige Rent.

Vad använder vi el till? Vilket rum har flest saker som drivs av elektricitet? Barnen får fundera kring vilka saker som drivs av el och räkna dessa med hjälp av klossar. Bra övning att göra tillsammans med övningen "Vad är energi?". Material från Håll Sverige Rent.

Energi i soptunnan En berättelse om återvinning och att återvinning och energi hör ihop. Men hur går det till egentligen? Hur sparar man energi när man återvinner? Material från Håll Sverige Rent.

Upptäck potatisens kretslopp Barnen får vara med om potatisens kretslopp, från att plantera groddade potatisar till att skörda, äta dem till lunch och spara några för att sätta nästa år. Material från Håll Sverige Rent.

Vad ska bort? En rolig lek som går ut på att vara uppmärksam och se saker som placerats ut i naturen men också att fundera på vad som hör hemma i naturen och vad som inte gör det. Material från Håll Sverige Rent.

Sätt skräp på planka - Vad försvinner? Om ingen tar upp saker som hamnat på marken vad händer med dem då? Material från Håll Sverige Rent.

Burken Berta och flaskan Frans En pedagogisk saga för barn om pant och vad som händer med burkar och flaskor när de pantas. Sagan innehåller även diskussionsfrågor. Material från Håll Sverige Rent.

Varför vaknar inte nallen? En saga om batterier och återvinning. Sagan består av tre kapitel med tillhörande uppdrag och gör att barnen får batterikunskap redan i tidig ålder på ett lekfullt sätt. Material från Håll Sverige Rent.

Ali, Sara och allemansråttan I sagan får vi följa med Ali och Sara ut i skogen där de ska bygga en koja. På vägen träffar de en allemansråtta som kan allt om allemansrätten. Material från Håll Sverige Rent.

Öka fjärilbeståndet på förskolegården Antalet fjärilar och andra insekter minskar i våra landskap. Här får ni ett konkret exempel för att öka antalet fjärilar i ert område. Material från Håll Sverige Rent.

Muminlekar - Har du hittat skräpet, Lilla My? Leker ni den här leken kommer ni få höra en fantastisk kakafoni av Muminnamn! Och så får ni spring i benen och mycket skratt, samtidigt som det blir rent och fint i er närmiljö. Material från Håll Sverige Rent.

Andra hemsidors länksamlingar till undervisningsmaterial

Rafiki - Världen är full av nya kompisar Rafiki är ett sätt att komma närmare människor som bor på platser som du kanske inte visste fanns och där livet kan vara väldigt annorlunda. Men Rafiki är bra på att visa hur människor och deras vardag har likheter ändå.
Materialet är framtaget av rafiki för skolan men det finns flera delar som även fungerar för förskolan.

Tekniska verken - Barn På Tekniska verkens sida för barn kan man hitta filmer, göra experiment, läsa, pyssla och lära sig massor av spännande saker om hur vår stad fungerar. Material från Tekniska verken.

Håll Sverige Rent undervisningsmateriel Håll Sverige Rents exempelsamling med aktiviteter och uppgifter inom hållbar utveckling.

Få en kemikaliesmart förskola Här finns tips på aktiviteter och uppdrag som ni kan göra tillsammans med barnen. Material från Håll Sverige Rent.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 16 mars 2017