Grundskola 4-6

Undervisningsmaterial Grundskola 4-6

Prata om konsumtion - Här finns tips på tre övningar som tar upp konsumtion och vår påverkan på miljön. Material från Håll Sverige Rent.

Lektionsmaterial och övningar - Här finns idéer och inspiration till förskolans diskussioner om etik och källkritik på nätet. Det finns övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Material från Skolverket.

Earth Hour för en hållbar utveckling Inspirationsmaterial, handledningar, tipsfrågor, korsord med mera, dvs många konkreta förslag på aktiviteter och uppgifter. Material från WWF.

Klädbytardagen Boka in lördagen den 1 april 2017 redan nu så att ni inte missar en av årets roligaste dagar, klädbytardagen! Läs mer på länken nedan hur det går till och hur ni själva kan anordna en klädbytardag. Material från Naturskyddsföreningen.

SM i fågelholk På 2017 års mässa Nordiska Trädgårdar är det dags för SM i fågelholk för nionde året. Tävlingen är öppen för alla grundskole- och gymnasieklasser. Naturskyddsföreningen anordnar tävlingen i samarbete med Stockholmsmässan.

SVT- kortfilmer SVT har gjort en serie korta filmer på 2-5 minuter om problem med plaster i natur och samhälle samt hanteringen av detta. Material från SVT.

Alla människor! Detta material för lärare och elever i åk 4-6 som vill arbeta med mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, fördjupat och med ett historiskt perspektiv. Material från Forum för levande historia.

Mormor - vad åt du som barn? Gör en tidsresa med maten som ram och få ett historiskt perspektiv på vad man åt och hur mat framställdes förr och idag. Material från KRAV.

Matens kemi Med detta skolmaterial framtaget av Skolverket får eleverna arbeta med Mat och miljö samt Mat och hälsa. Mat och miljö fokuserar på transporter av mat och hur dessa påverkar klimatet. Inriktningen Mat och hälsa handlar om matens näringsämnen och relationen mellan kost och hälsa. Material från Skolverket.

Nordiska plastloppet Nordiska Plastloppet är ett gratis undervisningskoncept som i år fokuserar på de problem som skapas av plast i naturen. För åk 6-9. Material från Norden i skolan.

Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta genom ett konkret exempel. Material från Skolverket.

Tillbaka till framtiden Diskussionsmaterial för en hållbar framtid där eleverna får diskutera vad vi behöver göra idag för att kommande generationer ska få ett gott liv. Material från Håll Sverige Rent.

Experimentbank Avfall Sverige har tagit fram förslag på hur ni i skolan kan genomföra olika enkla experiment. Material från Avfall Sverige.

Sopspelet Det här spelet lär de lite yngre barnen snabbt hur man sorterar rätt. En liten mask har huvudrollen i spelet som funkar bra i Android, iOS och webben. Framtaget av Trollhättan energi.

Under ytan i Östersjön Häfte med innehåll för barn om den fantastiska världen som finns just utanför strandkanten. Idealiskt när man ska undervisa om biologi och ekologi kopplat till havet och stranden. Material från Naturskyddsföreningen.

Upplev och lär i naturen Material från Naturskyddsföreningen.

Vattendroppen Visa med hjälp av en demonstration hur mycket färskvatten/sötvatten som finns tillgängligt för jordens människor och samtala om hur vi påverkar vattenresurserna. Material från Håll Sverige Rent.

Bygg ett vattenhjul och fånga vattnets energi Bygg ett vattenhjul och använd energin för att lyfta upp en legobit. Till uppgiften finns frågor och andra tips som kan användas för att prata om energi med eleverna. Material från Håll Sverige Rent.

Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Material från Håll Sverige Rent.

Energifallet Play På Energifallet Play hittar du filmklipp och bildspel inom hållbar utveckling. Innehåller bland annat: Handla klimatsmart i mataffären, Miljösmarta klädval, Bygg en solugn och Vad är energi? Material från Naturskyddsföreningen.

Hur många mil åt du idag? När spaghetti och köttfärssås står på matsedeln jublar barnen men fundera på var ingredienserna kommer ifrån. Använd tabellen och räkna ut hur långt din mat har färdats för att komma till din tallrik. Material från Håll Sverige Rent.

Tacka solen Nästan all energi vi ser på jorden har att göra med solen - forsande vatten, vindar som blåser, ved, kol och olja. I uppgiften får eleverna försöka fånga solens energi. Material från Håll Sverige Rent.

Ekomellis Enkelt och roligt gratismaterial om nyttan med eko!
Material från Naturskyddsföreningen.

Bli eko-detektiver och undersök skolmaten Låt skolmaten bli ert läromedel! Undersök hur mycket ekologiska varor som används i skolrestaurangen och varifrån livsmedlen kommer. Material från Håll Sverige Rent.

Hur många mil åt du idag? När spaghetti och köttfärssås står på matsedeln jublar barnen men fundera på var ingredienserna kommer ifrån. Använd tabellen och räkna ut hur långt din mat har färdats för att komma till din tallrik. Material från Håll Sverige Rent.

Bygg en egen kompost För att minska det skräp som slängs och skickas till förbränning kan man kompostera delar av avfallet. Börja med att lära er hur komposter och nedbrytning fungerar genom att göra er egen kompost i litet format. Material från Håll Sverige Rent.

Jaga värmetjuvar och spara energi En uppgift där eleverna får fundera på vad de själva kan göra för att spara energi. Material från Håll Sverige Rent.

Tillverka en ficklampa Ge eleverna i uppdrag att tillverka ficklampor genom att söka information, planera, göra ritningar och experimentera. Material från Håll Sverige Rent.

Sopskolan Skolmaterial från Svenskt Avfall om avfall och återvinning. Innehåller bl a frågesport och värderingsfrågor. Material från Sopskolan.

Undersök attityder kring batteriåtervinning Enligt Naturvårdsverket samlas cirka 65 procent av alla mindre batterier in. Vad händer med resten? Ta reda på människors vanor och attityder kring återvinning av batterier. Material från Håll Sverige Rent.

Lokalisera inlämningsplatser - återvinn batterier Varför ska batterier återvinnas och var kan batterier lämnas in? Ta reda på det och hitta inlämningsplatserna nära er. Material från Håll Sverige Rent.

Batterispaning på skolan Låt eleverna gå på batterispaning på skolan. Gruppvis gör eleverna en enkel undersökning, sammanställer och redovisar muntligt för varandra. Material från Håll Sverige Rent.

Bygg en egen kompost För att minska det skräp som slängs och skickas till förbränning kan man kompostera delar av avfallet. Börja med att lära er hur komposter och nedbrytning fungerar genom att göra er egen kompost i litet format. Material från Håll Sverige Rent.

Klimatpimpa din livsstil Ett roligt seriemagasin med berättelser och frågor som rör klimatet. Material från Malmö stad.

Undersök attityder kring batteriåtervinning Enligt Naturvårdsverket samlas cirka 65 procent av alla mindre batterier in. Vad händer med resten? Ta reda på människors vanor och attityder kring återvinning av batterier. Material från Håll Sverige Rent.

Tacka solen Nästan all energi vi ser på jorden har att göra med solen - forsande vatten, vindar som blåser, ved, kol och olja. I uppgiften får eleverna försöka fånga solens energi. Material från Håll Sverige Rent.

Prata om konsumtion En hel del av vår energianvändning och miljöpåverkan har att göra med vår konsumtion av prylar. Här finns tre förslag på övningar som tar upp konsumtion. Material från Håll Sverige Rent.

Frågesport om energi och miljö Använd en rolig frågesport för att repetera, väcka intresse eller följa upp vad eleverna har fått med sig från lektionerna. Material från Håll Sverige Rent.

Värderingsövning om allemansrätten I denna övning får eleverna aktivt förhålla sig till och ifrågasätta egna värderingar och beteenden och träna på att uttrycka sig och bli medveten om sina egna tankar och känslor. Material från Håll Sverige Rent.

Unga röster om eko I denna broschyr får eleverna möta unga personer från Brasilien, Filippinerna, Kenya och Etiopien som alla lärt sig att odla ekologiskt. Syftet med materialet är att skapa förståelse och kunskap hos eleverna om småodlarnas viktiga roll och den ekologiska odlingens betydelse för miljön. Material från Naturskyddsföreningen.

Livets lotteri Dra en lott och berätta för barnen om hur de skulle kunna ha det om de hade föds i ett annat land. Material från Rädda Barnen.

Andra hemsidors länksamlingar till undervisningsmaterial 

Gilla naturen - läromedel Gilla naturen är ett läromedel som handlar om att upptäcka naturen, uppskatta naturen och att uppmärksamma att barnens natur är viktig och behöver skyddas. Material från Gilla naturen.

Faktablad om energi och klimat Faktabladen behandlar allt ifrån energins kretslopp och transporter till mat, växthuseffekten och fakta om djur och växter. De kan användas som stöd till pedagoger och underlag för äldre elever. Material från Naturskyddsföreningen.

Forum för levande historiaFör klassrummet Här finns material till undervisningen. Övningar, workshops, handledningar och mycket annat. Material från Forum för Levande Historia.

Rafiki - Världen är full av nya kompisar Rafiki är ett sätt att komma närmare människor som bor på platser som du kanske inte visste fanns och där livet kan vara väldigt annorlunda. Men Rafiki är bra på att visa hur människor och deras vardag har likheter ändå. Materialet från rafiki.

ICAs studiematerial - kompis med kroppen Varje år går det att som åk 2 och 5 anmäla studiebesök på Ica. Här finner ni deras skolmaterial kopplat till studiebesöket. Material från ICA.

FN:s skolmaterial FN har skapat lärarhandledningar, filmer, simuleringar och interaktiva övningar anpassade för olika årskurser. Materialet berör på olika sätt FN, mänskliga rättigheter samt fred och utveckling både lokalt och globalt. Material från FN.

Tekniska verken - Barn På tekniska verkens sida för barn kan man hitta filmer, göra experiment, läsa, pyssla och lära sig massor av spännande saker om hur vår stad fungerar. Material från Tekniska verken.

Sveriges Radio Sveriges Radio har gjort en rad inslag om sophistoria. Material från Sveriges Radio.

Pantresan Pantresan är det enkla och roliga sättet för hela klassen att lära sig med om pant och återvinning. Returpack, som ansvarar för pantsystemen för burkar och PET-flaskor, har skolmaterial och tävlingar på sin webbsida pantamera. Material från pantamera.

Batteriåtervinningen Skolmaterial om batterier och återvinning som kan beställas kostnadsfritt genom batteriåtervinningens hemsida.

Håll Sverige Rents undervisningsmateriel Håll Sverige Rents exempelsamling med aktiviteter och uppgifter inom hållbar utveckling.

Världsnaturfondens undervisningsmaterial  Här finns allt undervisningsmaterial från WWF samlat. Lärande för hållbar utveckling, energi och klimat, tropik, Östersjön och vattnet, konsumtion, djur och natur, En levande planet m.m.

På hållbar väg Ett utbildningsmaterial kring temat hållbar utveckling. Innehåller separata delar på tema: mat, energi, vatten, konsumtion, fotavtryck på hållbar väg och lärande på hållbar väg. Material från WWF.

Den globala skolan – pedagogiskt material som förverkligar de globala hållbarhetsmålen i utbildning Presentation av utställare vid seminariet Skolan möter världen 2016. En samling länkar till både undervisningsmaterial samt källor att hämta kunskap ur. Utgivare: Den globala skolan, Universitets- och högskolerådet.

Miljömål En serie nya lektionsupplägg om Sveriges miljömål. Bland annat finns här en matris med en sammanställning över kopplingarna mellan miljökvalitetsmålen och läroplanen. Material från Miljömål.

Energifallet Lektionspaket och lärarhandledning till undervisning kopplat till energiområdet, som ligger på Naturskyddsföreningens sida. Material från Naturskyddsföreningen.

Energiutmaningen Ett komplett undervisningsmateriel som laddas ned utan kostnad. Omfattar områdena Vad är energi, Energikällor, Klimat och miljö, Transporter, Konsumtion och resurser, Mat och hälsa. Material från energiutmaningen.

Naturfag En norsk resurssida för lärare som undervisar i naturvetenskap. Material från Naturfagsenteret.

ENO Programme Environment Online - ENO is a global virtual school and network for sustainable development. Environmental themes are studied throughout the school year and campaigns arranged simultaneously around the world. Over 10 000 schools from 150 countries have taken part since 2000. The ENO programme is coordinated and maintained by ENO Programme Association based in the city of Joensuu, Finland. Material från ENO.

Eko i klassrummet KRAV har tagit fram lektionsförslag för att göra lektionerna roliga och eleverna engagerade i temat mat, miljö och hälsa. Material från KRAV.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 29 mars 2017