Grundskola F-3

Undervisningsmaterial Grundskola F-3

Prata om konsumtion - Här finns tips på tre övningar som tar upp konsumtion och vår påverkan på miljön. Material från Håll Sverige Rent.

Lektionsmaterial och övningar - Här finns idéer och inspiration till förskolans diskussioner om etik och källkritik på nätet. Det finns övningar, kurser, filmer, källkritiska exempel och annat material som du kan prova tillsammans med eleverna. Material från Skolverket.

Earth Hour för en hållbar utveckling Inspirationsmaterial, handledningar, tipsfrågor, korsord med mera, dvs många konkreta förslag på aktiviteter och uppgifter. Material från WWF.

SM i fågelholk På 2017 års mässa Nordiska Trädgårdar är det dags för SM i fågelholk för nionde året i rad. Tävlingen är öppen för alla grundskole- och gymnasieklasser. Naturskyddsföreningen anordnar tävligen i samarbete med Stockholmsmässan.

Banankontakt I det här lektionsupplägget utgår man från bananen. Ta reda på var de växer, hur de växer och hur de smakar. Undersök vilka skillnader det finns mellan vanliga bananer och ekologiska och rättvisemärkta bananer. Material från KRAV.  

Matens kemi Med detta material framtaget av Skolverket får barnen arbeta med mat och hälsa och fundera över vad maten betyder för oss, vad vi äter för olika typer av mat och vad kroppen använder maten till. Material från Skolverket.

Experimentbank Avfall Sverige har tagit fram förslag på hur ni i skolan kan genomföra olika enkla experiment. Material från Avfall Sverige.

Sopspelet Det här spelet lär de lite yngre barnen snabbt hur man sorterar rätt. En liten mask har huvudrollen i spelet som funkar bra i Android, iOS och webben. Framtaget av Trollhättan energi.

Under ytan i Östersjön Häfte med innehåll för barn om den fantastiska världen som finns just utanför strandkanten. Idealiskt när man ska undervisa om biologi och ekologi kopplat till havet och stranden. Från Naturskyddsföreningen. Material från Naturskyddsföreningen.

Bygg ett vattenhjul och fånga vattnets energi Bygg ett vattenhjul och använd energin för att lyfta upp en legobit. Till uppgiften finns frågor och andra tips som kan användas för att prata om energi med eleverna. Material från Håll Sverige Rent.

Vad finns i sjön? Gå ut och upptäck mångfalden i en sjö, bäck eller å. Här finns tips på förberedelser, genomförande och avslut. Uppgiften kan kopplas till miljömålet Levande sjöar och vattendrag. Material från Håll Sverige Rent.

Klassen skriver en rädda havet saga Klassen läser en text om nedskräpning av våra hav och författar sedan en gemensam ”stafett-saga” om kampen mot ett nedskräpat hav. Material från Håll Sverige Rent.

Energifallet Play På Energifallet Play hittar du filmklipp och bildspel inom hållbar utveckling. Innehåller bland annat: Handla klimatsmart i mataffären, Miljösmarta klädval, Bygg en solugn och Vad är energi? Material från Naturskyddsföreningen.

Energi i soptunnan En berättelse om återvinning och att återvinning och energi hör ihop. Men hur går det till egentligen? Hur sparar man energi när man återvinner? Material från Håll Sverige Rent.

Ekomellis Enkelt och roligt gratismaterial om nyttan med eko! Material från Naturskyddsföreningen.

Lek pantdetektiver Ta reda på hur pant fungerar genom att göra ett studiebesök i en affär. Prata och undersök noga hur det går till. Material från Håll Sverige Rent.

Gör en pantinsamling Gör en gemensam pantinsamling och skicka pengar till någon hjälporganisation som ni ömmar för. Material från Håll Sverige Rent.

Räkna skräpet tillsammans! Gå ut och gör er egen skräpmätning vid er skola eller i er närmiljö. Material från Håll Sverige Rent.

Värderingsövning om allemansrätten I denna övning får eleverna aktivt förhålla sig till och ifrågasätta egna värderingar och beteenden och träna på att uttrycka sig och bli medveten om sina egna tankar och känslor. Material från Håll Sverige Rent.

Hjälp bina - bygg vildbihotell och fixa bivattnare! Vi kan tacka våra bin för maten! Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är beroende av att bin pollinerar växter. Bin ger alltså inte bara honung utan gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Material från WWF.

Livets lotteri Dra en lott och berätta för barnen om hur de skulle kunna ha det om de hade föds i ett annat land. Material från Rädda Barnen.

 Andra hemsidors länksamlingar till undervisningsmaterial

 

Rafiki - Världen är full av nya kompisar Rafiki är ett sätt att komma närmare människor som bor på platser som du kanske inte visste fanns och där livet kan vara väldigt annorlunda. Men Rafiki är bra på att visa hur människor och deras vardag har likheter ändå. Materialet från rafiki.

ICAs studiematerial - kompis med kroppen Varje år går det att som åk 2 och 5 anmäla studiebesök på Ica. Här finner ni deras skolmaterial kopplat till studiebesöket. Material från ICA.

Tekniska verken - Barn På tekniska verkens sida för barn kan man hitta filmer, göra experiment, läsa, pyssla och lära sig massor av spännande saker om hur vår stad fungerar. Material från Tekniska verken.

Pantresan Pantresan är det enkla och roliga sättet för hela klassen att lära sig med om pant och återvinning. Returpack, som ansvarar för pantsystemen för burkar och PET-flaskor, har skolmaterial och tävlingar på sin webbsida pantamera. Material från pantamera.

Batteriåtervinningen Skolmaterial om batterier och återvinning som kan beställas kostnadsfritt genom batteriåtervinningens hemsida. Material Batteriåtervinningen.

Undervisningsmateriel Håll Sverige Rent
Exempelsamling med aktiviteter och uppgifter inom hållbar utveckling. Material från Håll Sverige Rent.

Världsnaturfondens undervisningsmaterial Lärande för hållbar utveckling, energi och klimat, tropik, Östersjön och vattnet, konsumtion, djur och natur, En levande planet m.m. Material från WWF.

På hållbar väg Ett utbildningsmaterial kring temat hållbar utveckling. Innehåller separata delar på tema: mat, energi, vatten, konsumtion, fotavtryck på hållbar väg och lärande på hållbar väg. Material från WWF.

WWFs undervisningsmaterial Världsnaturfonden WWF engagerar varje år förskolor och skolor i Earth Hour. Här får du som lärare inspirationsmaterial, fakta och övningar för undervisning kring temat klimat  med fokus på Earth Hour. Material från WWF.

Den globala skolan – pedagogiskt material som förverkligar de globala hållbarhetsmålen i utbildning Presentation av utställare vid seminariet Skolan möter världen 2016. En samling länkar till både undervisningsmaterial samt källor att hämta kunskap ur. Utgivare: Den globala skolan, Universitets- ochc högskolerådet.

Energifallet Lektionspaket och lärarhandledning till undervisning kopplat till energiområdet, som ligger på Naturskyddsföreningens sida. Material från Naturskyddsföreningen.

Energiutmaningen Ett komplett undervisningsmaterial som laddas ned utan kostnad. Omfattar områdena Vad är energi, Energikällor, Klimat och miljö, Transporter, Konsumtion och resurser, Mat och hälsa. Material från Energiutmaningen.

Miljömål En serie nya lektionsupplägg om Sveriges miljömål. Bland annat finns här en matris med en sammanställning över kopplingarna mellan miljökvalitetsmålen och läroplanen. Material från Miljömål.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 29 mars 2017