Träffa en fokusbibliotekarie

Hur är det att arbeta som fokusbibliotekarie i Linköpings kommun egentligen?
Nedan kan du läsa tre korta intervjuer med fokusbibliotekarierna Mikael, Kerstin och Liselott.

Mikael Varenius

Varför ville du bli bibliotekarie?

- För att jag gillar böcker och att läsa. Jag hade egentligen inte jättekoll på vad bibliotekarieyrket innebar mer än att man jobbar med böcker men har blivit positivt överraskad.

Vilken är din favoritsyssla på jobbet?

- Yrket är mer varierat än vad jag föreställde mig innan jag började. Det finns många olika arbetsuppgifter att göra. Att hjälpa till med att hitta böcker är såklart en självklar arbetsuppgift. Som bibliotekarie inom skolan jobbar jag också utanför biblioteket och är i klassrummen och har lektioner i källkritik.
Det tycker jag är kul! På min skola börjar vi redan med förskoleklass och jobbar med källkritik och att få det till en nivå som blir begriplig för så små barn är en utmaning.

Vilket är ditt bästa boktips?

- Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson gillar jag... och de flesta andra som också har lite övernaturliga inslag. Det finns många duktiga barnboksförfattare inom den genren, t ex Ingelin Angerborn och Katarina Genar, båda från Linköping.

Kerstin Sivebrand

Varför ville du bli bibliotekarie?

- Jag har alltid älskat böcker och bibliotek, så jag föreställde mig att det måste vara väldigt roligt att vara bibliotekarie. Och det är det.

Vilken är din favoritsyssla på jobbet?

- Det bästa jag vet är att ha boksamtal. Det är ett sätt för eleverna att redovisa vad de läst, som är tusen gånger mer meningsfullt än det traditionella recensionsskrivandet. Jag får lära känna eleverna och veta vad de verkligen tycker och tänker. Det bästa är att eleverna också uppskattar samtalen, och frågar efter dem när de gått för länge utan.

Vilket är ditt bästa boktips?

- The Raven Cycle av Maggie Stiefwater. Det är en kvadrologi med mycket magi, ockultism, svart humor, drama och romantik. Jag lever i den fortfarande.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 18 oktober 2016