Hoppa till huvudinnehåll

Anne hittade nytt användningsområde för DNA-tester


Anne Kihlgren i labbmiljö

När biokemisten Anne Kihlgren arbetade på Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) kom idén att föra DNA-tekniken till andra sammanhang i samhället. Där föddes Dynamic Code – bolaget som med de egenproducerade självtesterna för covid-19 under pandemin ökade sin omsättning med 1500 procent på tre månader.

Under sin nio år långa tjänst på SKL (nuvarande NFC - Nationellt forensiskt centrum) startade Anne Kihlgrens tankar att den DNA-teknik som användes i de forensiska analyserna borde kunna nyttjas i bredare syften.

– Jag kände att den DNA-teknik som möjliggjorde en avancerad brottsplatsutredning var för bra för att inte dra nytta av i andra sammanhang i vårt samhälle, säger Anne Kihlgren.

År 2000 startade biokemisten därför det egna bolaget Dynamic Code i Linköping.

– Det finns många olika användnings­­områden. Vi började med att designa och tillverka faderskaps- och släktskaps­analyser. Därefter har vi alltmer gått över till att erbjuda hälsotester för privatpersoner inom en mängd olika områden. Genom DNA-analyser går det att diagnosticera allt från könssjukdomar, till laktos- och glutenintolerans.

Det finns ett 20-tal tester som går att köpa via olika återförsäljare, framförallt apotek. Sedan tar man testet på egen hand hemma.

– Efter provtagningen skickas det till vårt laboratorium för analys. Kunden får sedan svaret digitalt och det kan användas vid eventuell medicinering/behandling av läkare. Det är väldigt smidigt och enkelt – och inte minst mycket pålitligt.

Avlastar vården

Mest anmärkningsvärt är testerna för glutenintolerans.

– Normalt sett brukar det ta ända upp till tio år innan en patient får en diagnos efter provtagningar just vad gäller glutenintolerans inom vården. Med vår DNA-teknik ges svaret inom en vecka, framhåller Anne.

Dynamic Codes tester och plattform avlastar vården genom att patienten inte behöver besöka vårdcentralen för att genomföra provtagning av ett antal olika sjukdomar.

– Patienten får ett testkit och skickar sedan in provet till oss. Därefter skickar vi resultatet till vårdgivaren, som sedan tar kontakt med patienten. Detta gör vi för att underlätta för vården. Då blir det även väldigt enkelt för den aktuella läkaren, som får resultatet via ett knapptryck på datorn till vår plattform och vid behov sedan kan sätta in lämplig behandling.

När pandemin slog till i början av 2020 fick Dynamic Code bekänna färg på allvar. Då utvecklade Anne och hennes team rekordsnabbt ett självtest för en pågående infektion av covid-19 – och blev en officiell samarbetspartner till Folkhälsomyndigheten.

– Tack vare att vi hade både tekniken och kompetensen kunde vi agera blixtsnabbt. Men jag skulle ljuga om jag inte erkände att det var kämpigt och svårt att på så kort tid öka vår personal från 19 ända till runt 100 – som krävdes för att kunna täcka det enorma behovet som plötsligt uppstod. Vi gjorde tillfälliga rekryteringar från till största delen Linköpings universitet.

Att Dynamic Code senare utsågs till Årets tillväxtbolag i Sverige och Norden är inte särskilt svårt att förstå...

Ökade omsättningen med 1500 procent

– Vi ökade vår omsättning från 19 till 278 miljoner kronor det året. Omsättningen steg med 1500 procent på bara tre månader. Det var helt sanslöst och nästan lite svårt att ta in. Utan tvekan var det företagets största utmaning hittills.

– Jag är väldigt glad och stolt över att vi lyckades skala upp så pass snabbt. Något jag verkligen vill hylla medarbetarna för och även alla de som ryckte in på kort varsel och hjälpte oss. Det här visar vilken potential vi har, säger Anne – som även fick ett personligt pris som årets viktigaste kvinnliga grundare 2020 av Dagens Industri. Dessutom fick hon och Dynamic Code priset Linköpings Näringslivsdiamant 2023, av Linköpings kommun.

Efter pandemin har Dynamic Code landat på mer normala nivåer och ligger i dag på en omsättning runt 40 miljoner kronor.

– Vi är stora i Sverige på det vi gör och även i Norge och Danmark. Visionen är att bli en ledande aktör inom självhälsotester även i andra europeiska länder.

Att Anne Kihlgren är en kompetent och skicklig företagsledare råder det inga tvivel om. Själv beskriver hon sig som väldigt envis.

– Jag har en drivkraft och brinner verkligen för vår verksamhet. Längs vägen har jag förstås fått en del lärdomar, som bland annat att det är viktigt att hela tiden ha örat mot rälsen – för att hänga med i alla svängar. Vi skaffade oss mycket erfarenhet under pandemin som blir nyttiga att ha med i framtiden, säger hon.