Hoppa till huvudinnehåll

Odlingsmiss blev starten för hyllat startup-företag


Det började med att Erik Söderby skulle ta hand om Josefin Perssons odlingar av kryddor och grönsaker när hon var bortrest.

– Jag tog ihjäl alltihop, erkänner Erik

Det blev starten för företaget Vissheim som fick Skapa-priset 2018.

Paret lever ihop och en sådan fadäs brukar få konsekvenser. Men de båda är civilingenjörer med inriktningen design och produktutveckling, så istället skapade de ett Erik-säkert system för automatiserad odling.

– Många blev intresserade och undrade om vi tillverkade på beställning, minns Josefin.

Vid den tiden pluggade båda på Linköpings universitet. Nästa steg blev en kontakt med LiU Innovation som hjälpte dem vidare. Almi, Linköping Science Park och Vreta Kluster är andra viktiga bollplank, men riktig fart blev det när affärsidén presenterades på Venture Arena, där affärsidéer möter potentiella investerare.

– Intresset för vår idé gjorde att vi kunde bilda ett advisory board. Två av medlemmarna gick sedan in som delägare och i företagets styrelse, berättar Erik.

Största investerare hittills är Mannersons fastigheter som gör det möjligt för entreprenörerna att satsa fullt ut på sitt företag.

Näringslivet största kunden

Första produkten Fjorgyn riktade sig till privatpersoner och levererades i 13 exemplar. Men den stora marknaden visade sig vara offentliga miljöer, restauranger, fastighetsbolag och liknande. Behovet av dekorativa odlingar av grönsaker och kryddor med minimal arbetsinsats visade sig vara stort.

Utifrån analysen utvecklades nästa generation, det modulära odlingssystemet Vimur. Följden blev också att man bytte metod från jord till hydroponisk odling i vatten, vilket är renare och ger större möjligheter till styrning. Tobias Hultqvist gick in som medgrundare och ansvarar för utveckling av elektronik och programmering.

– Tobias har läst in sig på rapporterna om odlingsförsöken vid den internationella rymdstationen ISS. Nu bygger vi vidare på deras resultat, säger Josefin.

Vimur presenterades på möbelmässan i Stockholm i februari 2019 och möttes av stort intresse, särskilt från arkitekter som uppskattade idén med ätbara odlingar. Beställningarna rullar in och tillverkningen startar andra kvartalet 2019.

Även restauranger ser möjligheterna i att erbjuda gästerna möjlighet att plocka kryddor och grönsaker direkt från odlingen, vilket är bakgrunden till nästa utvecklingssteg.

– Vi tar fram ett mer produktionsinriktat system som restaurangerna kan ha bakom kulissen och snabbt fylla på med nya krukor, säger Erik.

Visionen för Visshem är mer långtgående än dagens produkter. Den är att förvandla städer till grönskande upplevelser, vilket öppnar dörren för många spännande produkter inne och ute.

Slutligen en förklaring till företags- och produktnamnet. Alla har fornnordiska rötter. Vissheim är en modern konstruktion med betydelsen smart hem. Fjorgyn var gudinnan som tillbads för goda skördar och Vimur den största av älvar.