Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

I Linköping är allt möjligt


En glödhet arbetsmarknad, ett universitet bland världens främsta, attraktiva boenden och lysande utsikter för dig som vill förena karriären med livets goda. Allt det här, och mycket mer, väntar på dig i Linköping – en stad där allt är möjligt.

Linköping är en trygg, välkomnande och livsvänlig plats. Här möts unga och gamla, nyinflyttade och nyanlända, entreprenörer och över 32 000 studenter. I Linköping får människorna, fritidsintressen och kreativiteten utrymme att utvecklas.

Lokalt eller globalt drömjobb

I vårt fantastiska näringsliv har du alla möjligheter att hitta ditt drömjobb. Här finns förutsättningarna för att starta ett eget, jobba lokalt eller till och med globalt. Vi har stora, internationella företag men också en stark innovationskultur som gjort att många Linköpingsföretag har vuxit till världsledande inom sina respektive branscher.

Linköping har högteknologin i sitt DNA och därför är vi idag ledande inom exempelvis flygteknik, fordonssäkerhet, sakernas internet (s.k Internet of Things) och mobil kommunikation samt i absolut framkant när det gäller teknik för miljönytta och hållbara lösningar. Runt kärnan av teknik utvecklas kluster och ett dynamiskt och internationellt näringsliv breddas där företag växer och startas varje dag. Sammantaget kan Linköping erbjuda en varierad och spännande arbetsmarknad och en fantastisk plattform för innovation.

Den stora variationen av företag och branscher, samt de goda utbildningsmöjligheterna, gör det lätt att både byta karriär och att vidareutbilda sig. Och flyttar ni till Linköping som ett par, kan det betyda lika utmärkta möjligheter för båda – även om ni har helt olika utbildning och bakgrund.

Bo precis som du vill

Charmig lägenhet i city, nyproducerad villa eller lantlig idyll? Här finns ditt drömboende, oavsett hur det ser ut. Vi har flera moderna boendemiljöer i city, och vill du hellre bo på landet med utsikt över slätten så är alternativen många – med korta pendlingsavstånd dessutom. Kvadratmeterpriset för en villa i Linköping är betydligt lägre än i Sveriges storstadskommuner.

Linköping växer och förändras varje dag med fler invånare, företag och nya spännande stadsdelar.

Ett liv i balans

En spännande och utvecklande karriär, eller ett härligt liv med tid över för vänner och familj? I Linköping behöver du inte välja. Här finns alla möjligheter, och de korta pendlingsavstånden ger dig mer tid för allt det goda i livet. Känn pulsen i city eller lugnet i naturen – allt är lika nära. Det gör det lätt att hitta balansen i Linköping. Den där balansen som alla söker. Den finns här.

Nära till det mesta

Det är nära till världen från Linköping, och det är en av anledningarna till att det går så bra för oss. Bara några minuter från city finns nämligen Linköping City Airport, med dagliga avgångar till Amsterdam. Linköping ligger dessutom mitt emellan Sveriges två största städer – ett perfekt läge på alla sätt. Mötet, shoppingen eller släkten i Stockholm når du på bara två timmar med tåg eller bil, och Göteborg är bara tre timmar bort.

Ett av världens främsta universitet

Vill du studera? Då har du kommit rätt! Linköpings universitet är nämligen inte bara ett av Sveriges främsta universitet – det rankas dessutom internationellt som ett av de främsta universiteten i världen, och studenterna här är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden. LiUs innovativa utbildningar kännetecknas av hög kvalitet, med många tvärvetenskapliga program för att möta den nya tidens krav. Som enda svensk stad har Linköping dessutom blivit utsedd till Årets studentstad två gånger, där studentinflytande, samverkan med näringsliv, långt gången pedagogisk utveckling och hemkänsla är några av de avgörande motiveringarna till utmärkelsen.

Sveriges smartaste stad – och en av de bästa att bo i

Linköping rankas högt när det gäller de bästa städerna att bo i. I tidskriften Fokus årliga rankning ”Bäst att leva” 2019 hamnar Linköping på en andra plats bland Sveriges större städer, och i rapporten ”Samhällsbarometern” 2019 rankas Linköping som Sveriges smartaste stad. En stor anledning är det smarta näringslivet, med sitt breda affärs- och nöjesutbud samt flera kunskapskluster.

Musik- och evenemangsstaden

Vi samarbetar över gränserna för att åstadkomma kreativa events och mötesplatser för alla. Exempelvis det anrika kulturhuset Skylten, där kända artister som Lars Winnerbäck och Louise Hoffsten har börjat sina karriärer, är en del av ett evenemangsstråk från centrala Linköping till Stångebro.

Linköping är en musikstad av rang. Att hela Sveriges Lars Winnerbäck kommer härifrån har vi redan nämnt, men visste du att Ghost, det världskända rockbandet som slog igenom som förband till Metallica och belönades med Polarpriset 2018, även härstammar från vår stad?

Bland andra välkända artister från Linköping kan nämnas The Majority Says, The Pusjkins, Nine, Märvel, Le Fleur Fatale, Cloudberry Jam, Satanic Slaughter och Chickenpox. Och just det; visste du förresten att även Beyoncés röst färgats av Linköping? Detta med hjälp av ekon, kompressorer och andra effekter som utvecklats av Linköpingsföretaget Softube – mer kända i Los Angeles än på hemmaplan.