Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Earth Hour 2021

Earth hour är förknippat med att släcka lamporna, men det är så mycket mer än bara det. Det är världens största miljömanifestation. Var med du också – lördagen den 27 mars 20.30 – 21.30. Här har vi samlat tips på hur du kan minska din klimatpåverkan och göra skillnad för vår planet.

Earth hour 2021 – Är du med och bidrar?

Du kan göra stor skillnad för planeten genom flera små och stora handlingar och förändringar i din vardag. Förutom att släcka ner den 27 mars och försöka minska ditt matsvinn med Pelles tips i vår video nedan, har vi samlat ytterligare några tips som är enkla att ta till i vardagen och som gör skillnad för klimatet i det långa loppet.

  • Bygg eller köp ett insektshotell – Av de 300 olika slags bin som finns i Sverige är 46 av dem hotade och riskerar att försvinna från landet. Anledningen är många gånger bristen på bra boplatser, hjälp därför bina med ett insektshotell.
  • Välj bort det som flygs hit – Att välja mer vego är bra, men håll koll på hur det kommit hit. Försök att undvika sådant som behöver flygas hit.
  • Minska din konsumtion – Tänk på att konsumera mer hållbart. Försök handla begagnat eller på second hand när du behöver nya kläder, möbler eller andra prylar. Du får mer unika varor, och gör samtidigt en god gärning för klimatet.
  • Take away locket – Strunta i lock, sugrör eller annan plast när du tar en take away kaffe, läsk eller lunch så minskas användningen av plast och påverkan på miljön. 
  • Köp bara den mat du tänker äta – En tredjedel av all mat slängs. Börja med att planera dina matinköp och handla bara det du kommer äta upp. Om maten hemma ändå håller på att bli gammal så försök att ta tillvara på den. Restaurangchefen Pelle har i videon nedan tagit fram några enkla och snabba tips på vad du kan göra med matvaror som ofta slängs, så som bröd, ost och sallad. Recepten hittar du längre ner på sidan. 

Mål om minskat matsvinn även inom de Globala målen

Linköpings kommun har ställt sig bakom Agenda 2030 och de Globala målen. Under mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion finns ett delmål om att till 2030 ska det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet och att minska matsvinnet längs hela värdekedjan, även förlusterna efter skörd.

Den svenska livsmedelshanteringen står för ca 50 % av vår totala övergödning och 20 – 25 % av vår totala klimatpåverkan. Dessutom kommer 1/3 av all mat som produceras aldrig till våra magar utan slängs. Kom ihåg att även det vi häller ut i avloppet blir svinn, många koppar kaffe och/eller te som hälls ut varje år. 

Här är några tips på hur du kan minska ditt matsvinn:

  • Planera dina inköp. Kolla vad du har hemma innan du åker och handlar
  • Köp inte mer än vad du behöver. Köper du storpack kan det vara bra att kunna dela upp och frysa in vissa delar
  • Lägg uppskuren isbergssallad i kallt vatten så håller den sig krispig och fräsch längre
  • Drick upp ditt kaffe och/eller te. Kanske går det att värma på igen?
  • Gör matlådor
  • Använd grönsaker som håller på att bli lite gamla i grytor och soppor

Läs om hur du kan skapa planetsäkta måltider med WWF's One Planet Plate, en guide för att skapa måltider för en levande planet. I Matkalkylatorn kan du beräkna din måltids klimatpåverkan och få bättre förståelse för vad som påverkar mycket eller lite. 

Läs mer om Earth Hour och fler klimatsmarta tips 

På WWFs hemsidan kan du läsa mer om Earth Hour och om ytterligare tips på enkla förändringar du kan göra för att minska din klimatpåverkan.

Är du nyfiken på Pelles klimatsmarta recept? 

Här har vi samlat de matsvinnssmarta recepten som Pelle bjuder på i videon. Ta tillvara på de matvaror du redan har hemma och våga prova med olika kombinationer. 

  • Skal av rotfrukter 200 g
  • Havredryck 2 dl
  • Kikärtsmjöl 1 dl
  • Paprikapulver 1 msk
  • Chilipulver 1 msk
  • Lökpulver 1 msk
  • Salt & Peppar
  • Hemmagjort ströbröd 2 dl

Spara grovt skuret skal av valfria rotfrukter. Blanda havredryck med kikärtsmjöl och kryddor. Doppa skalen i den blöta paneringen och sedan i det hemmagjorda ströbrödet av överblivet bröd. In i ugn på 185 grader i ca 20 min eller tills kärnan på skalet känns mjukt.

  • Överbliven ost 100 g
  • Mjölk standard 1 dl
  • Vispgrädde 1 dl
  • Timjan 1 nypa
  • Salt & Peppar

Spara alla ostkanter ni får över i hushållet, det går bra att frysa in. Koka upp gräddmjölken och häll över den tärnade osten och krydda. Mixa smeten slät med mixerstav medan kastrullen halvt är på plattan. Låt smeten sätta sig en stund, om smeten blir för hård så kan ni vispa upp den med lite rapsolja.

  • Babyspenat 100 g
  • Ruccola/Morotsblast 50 g
  • Krasse/örter 30 g
  • Valfri överbliven ost 20 g
  • Rostade solrosfrön 30 g
  • Kallpressad rapsolja 1 dl
  • Salt & Peppar

Byt gärna ut spenat och ruccola mot valfria skott, örter, eller överbliven blast som finns över i kylen. Testa gärna med späda och förvällda nässlor! Mixa allt, gärna så pass länge att det blir en smet. Krydda upp med salt och peppar efter smak.

Senast uppdaterad den 25 mars 2021