Hoppa till huvudinnehåll

Energitips för hushåll

Energianvändningen i ett hushåll kan vara smärtsam mot både miljön och plånboken, men små förändringar kan ge stora förbättringar. Kontakta energi- och klimatrådgivningen för råd om vad just du kan göra.

Det finns många förändringar och förbättringar man kan göra för att minska sin energianvändning. Det kan vara allt från att tilläggsisolera vinden till att bli mer medveten om sin elanvändning eller minska sin varmvattenförbrukning. Hos Energimyndigheten kan du läsa mer om hur du energieffektiviserar i ditt hushåll.

Elanvändningen hemma fördelas ungefär på följande vis:

  • 20 procent  tvätt och tork
  • 20 procent kyl och frys
  • 20 procent  belysning
  • 16 procent matlagning
  • 6 procent disk
  • 18 procent elektriska apparater

Energimärkning

När du behöver köpa nya apparater som kylskåp, diskmaskin och värmepump finns energimärkningen som hjälp för att du ska kunna välja en energieffektiv produkt. Märkningen vägleder dig också till annat som är viktigt att veta vid inköp, som hur högt produkten låter eller dess volym och kapacitet, vilket är relevant för exempelvis kylskåp och tvättmaskiner.

Du som konsument har rätt att se energimärkningen innan du handlar och det gäller oavsett om du handlar i butik eller på nätet. Läs mer om energimärkningen och lär dig tyda etiketten på Energimyndighetens webbplats.

Energi- och klimatrådgivare:
Linnéa Gunnarsson Knutsson, 013-20 61 56
Robert Klasson, 013-20 64 66

Senast uppdaterad den 22 december 2022