Program för Globala Linköping 2019

Den 9-23 november är det åter dags för Globala veckor i Linköping. Följ med på föreläsningar, utställningar och aktiviteter från världen alla hörn. Hur påverkar vår livsstil världen och hur påverkar världen oss? Tillsammans med Sida sätter Linköpings kommun fokus på globala frågor under några veckor i november.

9 november

13.00 Mingelfika och trumgruppen Kwa Tchiwa

13.10 Borgmästare Lars Vikinge inviger utställningen och Globala Linköping

13.30 Lena Karlsson om utställningen Zambian Dads - Hur hänger jämställdhet ihop med minskad fattigdom 

14.00 Eva Lundgren Stenbom – pratar fairtrade

14.30 Trumgruppen Kwa Tschiwa framträder

Plats: I-huset, Västra Svedengatan 7
Medarrangör: I-huset

11 november

Från Linköpings universitet och Science Park Mjärdevi har innovationer inom mobil kommunikation, visualisering, Internet of Things (IoT), fordonssäkerhet, nya typer av material och livsmedelsproduktion påverkat samhällsutvecklingen på global nivå. Idag är det ofta den tekniska utvecklingen som definierar hur ett samhälle utvecklas. Genom en exposé av Linköpings långa historik och en blick in i framtiden får vi en bred introduktion till hur framtidens innovationer blir en del av vår globala utveckling och arbetet med de globala hållbarhetsmålen. Föreläsare är Fredrik Larsson, Digital Strategist & Communication Manager vid Science Park Mjärdevi

Tid: 11 november klockan 9-10
Plats: Bokhallen i Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Anmälan: nicklas.also@linkoping.se

12 november

Alicia Rysinka är en av alla föreläsare från Sida Alumni som åker runt i landet och pratar om Sida, bistånd och de globala målen. Alicia har genomfört en studie om ungdomars användning av preventivmedel i Santa Marta, Colombia och fokuserar därför särskilt på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Genom diskussion och interaktiva övningar går vi igenom varför de globala målen behövs och hur de uppnås. Syftet är att väcka tankar, engagemang och intresse kring globala frågor. Seminariet riktar sig till unga, men alla är välkomna att delta.

Tid: 12 november klockan 09-10
Plats: Bokhallen i Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Anmälan: nicklas.also@linkoping.se  

Caroline Kernen är utrikeskorrespondent vid Sveriges Radio P3 och kommer att prata om hur det är att jobba som journalist och resa runt i världen för att bevaka olika frågor. Nyligen besökte hon Hongkong, en plats där unga slåss för demokrati. Caroline kommer också ta med oss till Indien för att berätta om de som känner sig rättslösa och som tagit lagen i egna händer. Hon kommer även att prata om hur det är att jobba gentemot en ung publik som kanske inte lyssnar på radio, tittar på tv och läser tidningar som föräldragenerationen gjorde. Seminariet riktar sig till unga, men alla är välkomna att delta.

Tid: 12 november klockan 10-11 samt 11-12
Plats: Bokhallen i Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Anmälan: nicklas.also@linkoping.se

13 november

Varför finns det fattigdom? Vilka är de globala målen? Och hur ser världen egentligen ut? En personlig berättelse från Sidas alumni Joakim Kämpe om hur Nepal hämtat sig efter jordbävningen och om hur tillit och aktivt lyssnande är bland de viktigaste komponenterna för att återuppbyggnaden skall lyckas. Föreläsning blandas med interaktiva diskussionsövningar. Seminariet riktar sig till unga, men alla är välkomna att delta.

Tid: 13 november klockan 9-10
Plats: Bokhallen i Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Anmälan: nicklas.also@linkoping.se

Catarina Rolfsdotter-Jansson är författare, yogainstruktör, moderator och föreläsare med hållbar utveckling som specialområde.  Hon har en bakgrund som journalist och har skrivit tolv böcker, varav den senaste kom ut i januari och heter Handbok för en hållbar människa – ta hand om dig själv och planeten samtidigt. Catarina ska föreläsa om hur vi på bästa sätt kan ta hand om oss själva och vår planet samtidigt.

Tid: 13 november klockan 18.00
Plats: Svenska kyrkan i Johannelund, Skogslyckegatan 3
Medarrangör: Svenska kyrkan Johannelund och Sensus

14 november

I samband med Globala Linköping visas den flerfaldigt prisbelönade filmen From Nowhere. Filmen handlar om tre tonåringar från Dominikanska Republiken som kom till USA som barn och nu pluggar på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras. Filmvisningen riktar sig till elever i årkurs 8 och 9 samt gymnasieungdomar.

Tid: 14 november klockan 12.30
Plats: Filmstaden
Mer information: https://www.linkoping.se/skolbio

16 november

Välkommen till en dag för unga där du får ta del av spännande föreläsningar och lära dig mer om tre av de globala målen: hälsa och välbefinnande, minskad ojämlikhet och jämställdhet.

Lyssna på bland annat fotbollsproffsetNilla Fischer, Magnus Bergström från Under kevlaret, som jobbar mot machokulturen och Frida Persson från Futebol dá força, som verkar för att stärka tjejers rättigheter via fotboll. Dagen avslutas med underhållning av Anton Nessvi.

Tid: Lördag 16 november klockan 12.00–23.00
Plats: Kulturhuset Skylten, Södra Oskarsgatan 3A
Målgrupp: 15–20-åringar

Gratis entré. Ingen föranmälan krävs.

Hela programmet hittar du på: www.linkoping.se/ung       

18 november

Det finns två stora hot mot framtidens generationer – förlusten av biologisk mångfald och den globala uppvärmningen av klimatet. Man skulle kunna tro att bevarandet av biologisk mångfald handlar om miljöaktivister som försöker rädda något litet okänt kryp och att detta står i vägen för den ekonomiska utvecklingen, när biologisk mångfald i själva verket är en förutsättning för en långsiktigt hållbar ekonomi. Dessutom är dessa båda frågor tätt sammankopplade via vår konsumtion. Carl-Olof Bergman, docent i naturvårdsbiologi vid Linköpings universitet ger en översikt över dessa brännande frågor.

Tid: 18 november klockan 9-10
Plats: Bokhallen i Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5

Tid: 18 november klockan 18
Plats: Linköpings Naturcentrum, Lasarettsgatan 1
Medarrangör: Calluna

19 november

Läget för klimatet är akut och effekterna börjar vi se. Redan nu finns teknik för att möta utmaningarna och lösningarna har också blivit ekonomiskt attraktiva. Det största hindret verkar vara av mental karaktär; vi är mer rädda för samhällsförändringen än för klimatförändringen. Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige föreläser inom ramen för Livsviktigt! En föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. 

Tid: 19 november klockan 18.30
Plats: Linköpings domkyrka
Arrangör: Svenska kyrkan, Linköpings domkyrkopastorat

20 november

Per Gyberg har tillsammans med Carl-Johan Rundgren skrivit boken ”Tio skäl att strunta i miljön”. Boken handlar om varför det är så svårt att förändra vardagligt beteende som påverkar miljön.

Per Gyberg är prefekt vid Linköpings universitet och intresserar sig främst för frågor som rör samtidens miljöutmaningar som energi, ändliga resurser, klimat och hållbar utveckling och hur dessa utmaningar presenteras och behandlas, speciellt i skolundervisningen.

Tid: 20 november klockan 9-10
Plats: Bokhallen i Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Anmälan: nicklas.also@linkoping.se

På senare tid har en våldsam debatt förts kring de utmaningar som följer av växande segregation. I fokus för denna debatt har förorten stått, och inte minst dess unga. Magnus Dahlstedt är professor i socialt arbete vid Linköpings universitet. Han har i sin forskning bland annat ägnat sig åt välfärd och uppväxtvillkor i den segregerade stadens kontext, i en tid präglad av internationell migration. Han menar att istället för att se förorten och dess unga som orsaken till de problem som diskuteras bör fokus riktas mot det som verkligen skapar dessa problem: växande klyftor och städer som allt mer faller isär.   

Tid: 20 november klockan 10-11
Plats: Bokhallen i Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Anmälan: nicklas.also@linkoping.se

Välkommen till en helkväll om hur maten kan bidra till bättre hälsa och klimat.

Kvällens huvudföreläsare är Fredrik Paulún, Sveriges mest kände näringsfysiolog som arbetat med kost och hälsa sedan mitten av 90-talet. Han håller sig ständigt uppdaterad kring den senaste forskningen och försöker förklara för konsumenterna hur enkelt det är att äta nyttigt. Fredrik har skrivit ett 20-tal böcker och den senaste heter "Biohack - maten som gör ditt liv bättre".

På plats finns även Östgötamat och Hagdahlsakademien som visar upp sin verksamhet.

18.00–19.00 Maten som gör din hälsa och världen lite bättre – Fredrik Paulún

19.00–19.20 Lättare tilltugg serveras av Café Drivbänk

19.20–19.30 Efter säsong, från oss och våra grannar – Hermelins gårdsbutik

19.30–19.45 Naturbeteskött i Sverige – Ann Sellbrink

19.45–19.55 Proteinskola med Svenska Ägg – Svenska Marie Lönneskog Hogstadius

19.45–20.00 Frågestund

Tid: 20 november klockan 18.00
Plats:
Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Medarrangörer: Vreta Kluster, Östgötamat, Hagdahlsakademien

21 november

”Alla stora samhällsförändringar som vi har i samhället kommer ifrån att människor engagerat sig genom civil olydnad. Alltifrån slutet på apartheid, till kvinnlig rösträtt och HBTQ-rättigheter”. Kommunikatör Lina Burnelius ger oss en bild av Greenpeace och deras arbetsmetoder med fokus på civil olydnad som ett sätt att förändra.

Lina Burnelius, som även jobbar som talesperson för skogsfrågor, berättar om vad det egentligen innebär med global uppvärmning och det som kallas klimatkrisen. Vad innebär biologisk mångfald? Och varför är skyddet av natur så viktigt? Lina kommer binda samman mänsklig påverkan på naturen till varför vi hamnat i det som vi kallar klimatkris idag.

Tid: 21 november klockan 10-11
Plats: Bokhallen i Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Anmälan: nicklas.also@linkoping.se   

Spelar det någon roll vad vi lägger på tallriken? Det är leg. dietist och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark övertygad om. Inte bara utifrån vilken påverkan det har på vår planet utan också på oss själva utifrån saker som ekonomi och hälsa. Hannas sidekick Johanna Jonsson föreläser på temat: ”Portionen Under Tian - bra mat för dig, din plånbok och planeten”!  

Tid: 21 november klockan 16.00
Plats: Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5

I snart tio år har Samir Abu Eid varit korrespondent i världens mest konfliktfyllda region. Han rapporterade intensivt om den ”arabiska våren” och dess efterverkningar. Han har också skildrat terrororganisationen IS uppgång och fall. Under denna föreläsning berättar Samir Abu Eid om det senaste decenniet, om dagens situation och om hur framtiden kan komma att se ut. 

Tid: 21 november klockan 18.30
Plats: Forumteatern, Kårhuset Kollektivet
Medarrangör: Utrikespolitiska föreningen

PK (Pradynmna) Mahanandia är född och uppvuxen som kastlös i Indien. Som barn blev han spådd att han skulle gifta sig med en utländsk flicka som var musikalisk, vara född i oxens tecken och äga skog. Kom och hör PK berätta om mötet med svenska Ann-Charlotte von Schedvin, hur han cyklade från Indien till Sverige och om kärleken som bygger broar över gränser och bryter igenom rasismens murar.

Tid: 21 november klockan 19.00
Plats: Skäggetorp kyrka
Medarrangör: Svenska kyrkan i Skäggetorp

22 november

Katja Magnusson är utrikesreporter på Sveriges Radio och har varit korrespondent i Mellanöstern 2011-2016. Katja kommer att fokusera på hur konflikter och krig slår mot unga. Hon beskriver hur barnäktenskap ökat i Syrienkrigets spår, hur unga killar rekryterats till väpnade grupper men ger också berättelser om hopp och framtidsdrömmar i krigs- och konfliktzoner.

Katja kommer från Linköping men har också bott i Egypten, Syrien och Turkiet och pratar arabiska.

Tid: 22 november klockan 11-12
Plats: Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5
Anmälan: nicklas.also@linkoping.se   

Välkommen till en dag på Agora  med miljö och återbruk i fokus

12.00–16.00 – Workshop: Lappa och laga kläder.
Ta gärna med det ni vill laga/lappa hemifrån
Ledare Ellen Wiström

12.00–15.00 – Workshop: Lär dig reparera och pimpa din cykel.
Vi lär oss bl.a. att laga punktering och vi gör våra cyklar lite härligare.
Ta gärna med er egen cykel!
Ledare: Tobias Starborg och Hanna Julinder

15.30 – 16.00 Höstens böcker
Bibblans personal presenterar höstens nya böcker på Biblioteket
Ledare: Bibblans personal

16.00–16.30 Dansa en bok för barn år 4 – 7 samt medföljande förälder.
Vi läser en bok och dansar vad som händer i boken!
Ledare: Kerstin Sivebrand 

16.30  - 17.00 Dansuppvisning av  den lokala dansgruppen The Next step 

17.00–19.00 Co-design workshop: Hur skapar vi Sveriges bästa cykelstad? Nu är Cykellänken Skäggetorp klar men hur får vi fler att börja cykla mer både i vardagen och på fritiden? Hjälp oss förstå just dina behov, hinder och möjligheter. På den här Co-design workshopen hittar och utvecklar vi lösningar tillsammans!
Ledare: Sandra Viktor 

Plats: Agora, Skäggetorp centrum 18

23 november

Välkommen till en eftermiddag i Skäggetorps centrum där kultur, jämlikhet och hållbar mat står i fokus. Kom och träffa TV-kocken Lisa Lemke, känd från bland annat matlagningsprogrammet Timjan, tupp och tårta.

12.00 Himna musikkapell

12.30 Det bjuds på mat från trakten

13.00 Så blir du en superhjälte i köket – Hållbart, gott, billigt och enkelt med tv-kocken Lisa Lemke 

13.40 Diskriminering - ett hinder för jämlik hälsa och vård? Byrån mot diskriminering föreläser

14.00 Dansgruppen The Next step uppträder

14.30–15.00 Så blir du en superhjälte i köket – Hållbart, gott, billigt och enkelt med tv-kocken Lisa Lemke

14.30 Kaffe Nygårdskyrkan

Tid: 23 november klockan 12.00
Plats: Skäggetorp centrum

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 21 oktober 2019