Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Vad kan du göra för att förbättra luften?

Den största utsläppskällan i Linköping är trafiken. Behöver du ta bilen?

Alternativ till bilen

Fundera på om du kan ta cykeln eller promenera istället. De flesta resorna är kortare än fem kilometer och då går det oftast fortare att cykla än att köra bil. Då får du dessutom viktig vardagsmotion!

På tåget eller bussen kan du kanske arbeta? Prata med din arbetsgivare - kanske kan du förhandla in att du får förlägga delar av din arbetstid på tåget. Eller så kan du slappna av med en god bok. Tänk också på att det är en smart idé att samåka.

Val av bil

I Linköping finns det bilpool. Med bilpool får du bekymmerslös tillgång till olika storlekar av bil dygnet runt. Om du ändå överväger att köpa bil, välj då en bränslesnål bil och alternativa drivmedel. Behöver du verkligen en stor bil?

Val av färdväg

De högsta luftföroreningshalterna i Linköpings innerstad förekommer i samband med resandet till och från arbetet under morgon och eftermiddag/kväll. För att inte belasta innerstaden mer än nödvändigt kan du undvika att trafikera centrala Linköping med bil.

Behöver du dubbdäck?

Dubbdäck är en stor källa till skadliga partiklar i luften. Fundera på om du behöver dubbdäck på din bil. Trafikverket skriver att ”Om du kör en bil utrustad med antisladdsystem (ESC) och dubbfria vinterdäck av nordisk modell, har du en bra säkerhet i hela landet.”

Använd motorvärmare

Använd motorvärmaren när temperaturen sjunker ned mot nollan och sätt på den cirka 30 minuter innan du ska köra iväg. En varm motor drar mindre bränsle och släpper därmed ut mindre mängd koldioxid och andra miljö- och hälsoskadliga ämnen minskar.

Tomgångskörning högst 1 minut

I Linköpings kommun får motorn gå på tomgång i högst en minut. Enda undantaget gäller fordon som behöver hålla igång motorn för att driva en anläggning, till exempel sopbilar och lyftkranar.

Tomgångskörning sker ofta vid exempelvis skolor och förskolor samt vid järnvägsstationer. Minuterna tickar snabbt iväg och under tiden står bilen och släpper ut avgaser som är skadliga för miljö, klimat och hälsa. Genom att undvika tomgångskörning bidrar du direkt till en bättre luftkvalité i vår kommun.

Regler om tomgångskörning finns i kommunens lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö.

Om någon bryter mot enminutsregeln för tomgångskörning kan händelsen polisanmälas och utredas av allmän åklagare. Fällande dom kan ge böter. Om du ser någon stå på tomgång över en minut kan du anmäla detta till polisen på telefon 114 14.

Städa bort vintersanden!

Vår användning av sand/grus för att minska halkan på vintern skapar även mindre, inandningsbara partiklar på vägarna. Partiklarna virvlar gärna upp i det torrare vädret som kommer på vårvintern då vintersanden ska tas upp. Som fastighetsägare ansvarar du för att vintersanden städas bort från trottoaren utanför din fastighet. Sopa ner sanden på gatan innan våra entreprenörer kommer och sopar gatorna. Soppar du gatan efter det regnat eller blöter gatan minskar du risken att sprida och andas in partiklar.

Om du i din yrkesutövning eller privat använder lövblås, är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Fukta ytorna där du ska blåsa och undvik att köra på full effekt så minskar du risken att sprida och andas in partiklar. 

Senast uppdaterad den 26 januari 2021