Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Att göra i Tinnerö

Tinnerö eklandskap är ett utmärkt område för rekreation i ett vackert böljande beteslandskap. I reservatet finns ett finmaskigt grusvägnät med vägvisning ypperligt för långa promenader och cykelturer. För den som hellre vill vandra i naturen finns det drygt 20 kilometer leder och markerade stigar.

Reservatsfolder med information om vandringsleder, naturen och kulturhistoria

Guidning

Guidningarna i Tinnerö eklandskap samt guidningar bland Linköpings övriga naturpärlor finns samlade i "Guideprogram till Linköpings natur". Guidningarna är ett samarbete mellan Linköpings kommun och det lokala föreningslivet med föreningen Linköpings Ekopark i spetsen. Du hittar även guideprogrammet och mer information om Linköpings natur i vår webbsida/app "Linköpings Naturkarta" som finns tillgäng till både Android och iPhone. 

Betesdjuren

I Tinnerö eklandskap betar 200 kor med kalvar och 300 tackar med lamm. Kom ihåg att betesdjuren inte får störas. För dig som har hund med dig i reservatet gäller att hunden ska vara kopplad under perioden 1 mars till 15 november. Betesdjuren är vana vid människor, men håll avstånd till dem. Det gäller särskilt kor med små kalvar. Har du hund med dig på besöket bör du hålla ett extra stort avstånd till betesdjuren, särskilt om du har en stor hund. Om du skulle hamna i en trängd situation som du upplever som farlig släpp hunden lös och ta dig sedan snabbt ur hagen och kalla därefter in hunden.

Fågelskådning

Tinnerö eklandskap erbjuder bra fågelskådning. Den mest självklara platsen att utgå ifrån är Rosenkällasjön där det finns flera fågeltorn och naturliga utsiktsplatser. Vid Dämmet finns också ett gömsle. Även Edhaga våtmark och Frökärret har fågeltorn. Många fågelarter häckar i våtmarkerna och under vår- och höststräcket rastar ännu fler. Reservats ekhagar, öppna betes-och slåttermarker och löv- och barrskogar erbjuda omväxlande trevliga fågelupplevelser.

Fågelarter

Tillgänglighet

På flera platser i reservatet har tillgänglighetsåtgärder genomförts. De mest anpassade platserna är Rosenkällasjöns Dämme och Smedstads dammar. Även våtmarken Frökärret är lättillgängligt.

Rosenkällasjöns dämme

Vid Rosenkällasjöns dämme finns en av tre parkeringsplatser vid sjön. Anläggningarna vid dämmet är tillgänglighetsanpassade. Från parkeringsplatsen leder en grusväg med stenmjöl som ytbeläggning fram till en 42 meter lång rullstolsanpassad brygga. Från bryggan kan stora delar av sjön ses. På vägen till bryggan finns ett gömsle. Inifrån gömslet kommer man nära sjöns fågelliv. Vid dämmet finns även flera rastplatser, grillkåta samt torrklosett.

Smedstads dammar

Vid Smedstads dammar finns en kort vandringsled (850 m) med flera broar anpassade för rullstolar och rullatorer. Längs leden finns rastplatser, grillkåta och torrklosett. 

Vid frågor ber vi dig kontakta Kontakt Linköping.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter.

Chatt: Vardagar mellan 8.00-16.00.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag 07.30-17.00. (juni - augusti, 07:30-16:00)

Postadress:
Linköpings kommun
Ange den verksamhet det gäller
581 81 Linköping

Senast uppdaterad den 4 maj 2020