Hoppa till huvudinnehåll

Om förskolan

Välkommen till förskolan Blåeldsbågen 1. På den här sidan hittar du information om våra avdelningar, kontaktuppgifter och sidan ger dig en inblick i vårt pedagogiska arbete. I menyn hittar du undersidor med information om introduktion på Blåeldsbågen, du hittar även praktisk information om hur du gör när barnet är sjukt och om kollektiv olycksfallsförsäkring.

Målad idébild på förskolan, framtagen av arkitektbyrån. En ljus träbyggnad i enplan omgiven av gräs och träd.

 

Välkommen till förskolan Blåeldsbågen 1

"Vi får alla barn att lyckas!"

Avdelningar

Förskolan Blåeldsbågen 1 består av fyra avdelningar och ligger i ett nybyggt område i Sturefors. Avdelningarnas namn är:

  • Pysslingen med barn mellan 1-3 år
  • Killivippen med barn mellan 1-3 år
  • Hoppetossa med barn mellan 3-5 år
  • Lejonhjärta med barn mellan 3-4 år

Det pedagogiska arbetet i förskolan

Det pedagogiska arbetet grundar sig på Läroplanen för förskolan, Lpfö 18. Vi arbetar utifrån olika teman som utmanar barns nyfikenhet och förståelse för bland annat språk, matematik, naturvetenskap och hållbar utveckling.

Vi delar barnen i mindre grupper i olika aktiviteter för att möjliggöra varje barns enskilda lärande samt varje barns utrymme för lek, språk och kommunikation.

Tema

Gemensamt tema i området Sturefors, Bestorp och Brokind är Djur och natur med kopplingar till vårt prioriterade område - språkutveckling "att barnets förmåga att kunna berätta och uttrycka tankar ska öka".

Avdelningarnas pedagogiska arbete

Lejonhjärta

I mitten av januari fick Lejonhjärta välkomna sina första barn till avdelningen. Initialt riktar vi därmed vårt största fokus mot relationsskapande och gemenskap. Detta gör vi bäst och roligast genom lek. Vi utforskar våra nya lärmiljöer och skapar mötesplatser med fokus på samspel. I vårt arbete är en målsättning att implementera tecken- och bildstöd för att förstärka ett görande, en känsla eller liknande. Vi fångar upp barnens intresse och skapar förutsättningar för att vidareutveckla det - exempelvis genom musik, skapande eller rollek. Vi ska fortsättningsvis arbeta genomgående utifrån Läroplanen, i förhållande till vårt tema djur och natur, likväl som områdets prioriterade mål i matematik och språkutveckling. Varje barn ska få dela glädje, utmana sina förmågor och bli sitt bästa jag.

Vita papper på ett bord

Kuddar och nallar

Hoppetossa

På avdelningen Hoppetossa arbetar vi med vår värdegrund tillsammans med stort fokus på HUR vi är mot varandra. Hur är jag en bra kompis och hur upplever vi olika situationer under dagarna?

I vårt arbete med värdegrunden får barnen möjlighet att öva på olika scenarior och att arbeta med skapande gällande allas lika värde.

Målad bild Kompisregler

Killevippen

På avdelningen Killevippen arbetar vi utifrån temat djur och natur, som genomsyrar hela utbildningen. Vi utgår alltid från barnens intressen och nyfikenhet när vi planerar innehållet och följer upp för att skapa en god kvalitet. Genom att erbjuda olika estetiska uttrycksformer och lärmiljöer såväl inne som ute ser vi till att varje barn får bli sitt bästa jag.

Penslar och en bok

Vi arbetar för att stärka barnens självkänsla och strävar efter att varje barn ska lyckas, vilket är en viktig del i förskolans värdegrund. Till hjälp använder vi oss av olika material, bland annat Kompisböckerna som är ett material utformat från Barnkonventionen. För att skapa en förståelse och sätta ord på barnens känslor arbetar vi även med ett material som heter Friendy.

Inom temat djur och natur arbetar vi med sagan Petter och hans fyra getter. Här får barnet möta matematik och språk. Vi använder oss av tecken som stöd och bildstöd för att förstärka det verbala språket.

Pepparkakshus och pysslade tomtar

Bildstöd och färger

Pysslingen

På avdelningen Pysslingen arbetar vi genomgående utifrån vårt tema djur och natur, där vi implementerar samtliga fokusområden från Läroplanen - med särskilt fokus på matematik och språkutveckling.

Just nu får barnen vara med att utveckla vår lärmiljö, där vi återskapar naturen, med hjälp av naturen. Vi går på utforskande promenader ett par gånger i veckan och då passar vi även på att samla ihop material vi vill använda. Vi har skapat ett träd på en av våra väggar som ska inspireras av aktuell årstid och dess aktiva djur och växtlighet. Vi skapar med hjälp av estetisk verksamhet och i samband med det utforskar vi och sätter ord på de matematiska begrepp som vi möter.

Träd gjort i papper
Utifrån barngruppens intresse för Babblarna, har vi valt att använda Bobbos väska som ett verktyg i arbetet med språklighet. Babblarna har även blivit en matematisk utmaning i vår lärmiljö, där barnen får undersöka samband. Vi använder tecken- och bildstöd för att förstärka och stötta vår kommunikation och våra dokumentationer.

Bilder på babblarna

Gosedjur babblarna

Barnomsorg när du inte arbetar eller studerar

Barnomsorg erbjuds även barn 1-5 år, vars vårdnadshavare är arbetssökande eller är föräldraledig med syskon. Barnomsorg erbjuds i form av förskola 4 timmar per dag, måndag till fredag. Syftet är att ge barnet möjlighet att för sin egen utveckling, delta i en pedagogisk verksamhet.

I område Sturefors, Bestorp och Brokind är tiden förlagd klockan 08:00-12:00 och lunch ingår. 

Om ni har frågor eller är nyfikna på hur vi har det, är ni hjärtligt välkomna. Ring gärna innan så att vi har möjlighet att ta emot er på bästa sätt.

Avdelning Pysslingen 1-2 år

070-230 59 16

Avdelning Hoppetossa 3-4 år

070-236 69 18

Avdelning Killevippen 1-2 år

070-232 85 63

Avdelning Lejonhjärta 2-4 år

070-231 89 96

Rektor

Marie Sturehed 013-20 55 02

Biträdande rektor

Maria Bjerke 013-26 27 55

Biträdande rektor

Lotta Dahlqvist 013-20 55 51

Biträdande rektor

Glenn Löfström 013-20 75 62

Administrativ assistent

Maria Malmén 013-29 47 77

Bemanningsadministratör

Amanda Segerberg 013-20 51 90

Specialpedagog

Marie Petersson 013-26 27 44

Vaktmästare

Micael Sandell 013-29 40 71

Postadress: Förskolan Blåeldsbågen 1
581 81 LINKÖPING

Webbadress: https://www.linkoping.se/fskblaeldsbagen1 https://www.linkoping.se/fskblaeldsbagen1

Rektor: Marie Sturehed
Telefon:013-20 55 02

Biträdande rektor: Glenn Löfström
Telefon: 013-20 75 62

Senast uppdaterad den 17 oktober 2023