Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Föräldraaktiv introduktion

På förskolorna i Askeby, Bankekind, Vårdsberg och Örtomta har vi valt att använda oss av en introduktionsform som kallas föräldraaktiv introduktion.

Introduktionsperioden är totalt två veckor. De fem första dagarna mellan klockan 9.00–14.00 finns du med ditt barn i alla situationer. Tiden för de resterande dagarna anpassar vi efter barnet. Första dagen bjuder vi dig på mat och därefter får du ta med egen mat.

Vi vill skapa trygghet genom att du som förälder tar hand om ditt barn, exempelvis byter blöjor, klär på och av ditt barn osv, men pedagogerna finns i er närhet och tar kontakt med barnet då tillfälle ges. Barnet behöver inte tränas på att lämnas, utan att vara tillsammans med oss. Du ses som en tillgång där du i första hand hjälper ditt barn men du får gärna vara aktiv med andra barn. När barnet på eget initiativ tar kontakt med en pedagog är det bra om du som förälder håller dig i bakgrunden. Du och pedagogen avgör tillsammans när det är dags att ta adjö. Vi har gemensamt skapat goda förutsättningar för ett kort och tydligt avsked.

Metoden innebär att barnet inte behöver oroa sig för att bli lämnad, utan i lugn och ro kan vänja sig vid förskolans rutiner och miljö.

Ni som förälder tillsammans med ert barn får en god inblick i hela verksamheten och får tid att lära känna oss på förskolan.

Ibland kan det bli många barn och föräldrar på samma gång men genom föräldraaktiv introduktion lär ni känna varandra. Vi vill sträva efter att introducera både barn och föräldrar, inte sära er åt. Vår förhoppning är att du har en positiv inställning och vill ställa frågor om verksamheten.

Med denna introduktionsform vill vi utifrån målen i Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 reviderad 2016, uppnå ett nära förtroendefullt samarbete med hemmet samt arbeta med att varje barn tillsammans med sina föräldrar får en god introduktion i förskolan och att ge er föräldrar möjlighet till delaktighet i verksamheten.

Vi ser fram emot att lära känna er.

VARMT VÄLKOMNA !

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 5 januari 2017