Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar kring avveckling av förskolor

Nedan är en sammanställning av vanligt förekommande frågor och svar kring avvecklingen av berörda förskolor inom Linköpings kommun.

Klicka på plustecknet för att fälla ut ett svar. 

Sök bland frågor och svar

Nej, ni har ingen förtur. Har ni andra önskemål behöver ni göra en ansökan i e-tjänsten. Barnet kommer då att erbjudas plats enligt de köregler som finns. Plats kan erbjudas först när det finns plats på den förskola ni önskat.

Om det är en förskola som ska avvecklas kommer alternativet bytas ut till hänvisande förskola. Du som är berörd får mer information via mejl. 

Vill du ändra till ett annat alternativ redan nu går det bra men det innebär att du får ett nytt ködatum för det alternativet.

Alla barn kommer att placeras på närliggande förskolor. Vi försöker så långt som möjligt hålla ihop barngrupperna. Information har gått ut till berörda via Infomentor. 

Ambitionen är att det ska finnas personal som barnen känner till på de förskolor dit barnen hänvisas. Förskolorna kommer göra på olika sätt vilket beror på flera saker. Till exempel antal barn som ska börja på förskolan, vilken behörighet personalen har och hur mycket personal som totalt behövs på den nya förskolan. Det är viktigt att det blir tryggt både för de barn som redan går på förskolan och för de barn som hänvisas dit.

Då kan du önska omplacering när som helst under året, det görs i e-tjänsten.

Att tänka på om du önskar byta från en förskola till en annan av Linköpings kommuns förskolor:

  • Du omfattas inte av platsgarantin om du redan har en förskoleplats. Det är bara om du inte har en förskoleplats än som du är garanterad en placering inom 4 månader.

Om du vill ansöka till en förskola inom samma rektorsområde

Enligt våra riktlinjer sker omplacering inom samma rektorsområde en gång per år, i augusti. Arbetet påbörjas i början av april.

Exempel:

  1. Gör du ansökan under vårterminen till en förskola inom samma rektorsområde finns möjlighet att omplaceras till augusti. Detta förutsatt att det finns en plats på ett av de alternativ du valt. Finns ingen plats på något av de önskade alternativen står du kvar i kö till augusti nästkommande år. Du behåller ditt ursprungliga ködatum. 
  2. Ansöker du under höstterminen till en förskola inom samma rektorsområde kommer du tidigast att omplaceras till augusti nästkommande år. Du behåller ditt ursprungliga ködatum. 

Om du vill ansöka till en förskola i ett annat rektorsområde eller till en fristående förskola

Gör du en ansökan till en förskola i ett annat rektorsområde eller till en fristående förskola erbjuds du placering när det finns en plats på något av de alternativ du valt. 

Senast uppdaterad den 15 februari 2024