Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Inför förskoleklass – vanliga frågor

Här hittar du information om vad du som vårdnadshavare behöver tänka på när ditt barn slutar förskolan och börjar i förskoleklass.

Mitt barn ska börja i förskoleklass och behöver gå på fritidshem. Vad behöver jag göra?

När barnet har fått en placering på en grundskola har hen automatiskt rätt till en plats på det fritidshem som är knutet till skolan om tillsynsbehov finns. Med tillsynsbehov menas att du som förälder arbetar eller studerar. Barnet får då vara på fritidshemmet den tiden du arbetar eller studerar. Du ska då ansöka om plats på fritidshem.

Du behöver:

  • Säga upp er förskoleplats via e-tjänst. Uppsägningstiden är två månader.
    Om du inte säger upp ditt barns förskoleplats, upphör förskoleplatsen den 31 juli 2021 för de barn som ska börja förskoleklass. Juli är då den sista månaden du betalar förskoleplats för.

  • Ansöka om fritidshemsplacering via e-tjänst (samma e-tjänst du använder för att säga upp ditt barns förskoleplats, länk längre ner på sidan). När ansökan är godkänd får du en köbekräftelse per post. Skolan meddelar när allt är klart och barnet kan börja på fritidshemmet.

  • Fylla i blanketten Överenskommelse om barnomsorg, som finns under Självservice (och via länk nedan). Blanketten ska lämnas på skolan för rektors underskrift.

Hur får jag reda på när mitt barn har fått en fritidshemsplats?

Skolan meddelar när allt är klart och barnet kan börja på fritidshemmet.
Har du frågor kring din fritidshemsplacering, kontakta den skola där ditt barn ska börja.

Senast uppdaterad den 23 juni 2021