Hoppa till huvudinnehåll

Ansökan och antagning

För att avgöra om en elev tillhör målgruppen för anpassad gymnasieskola gör hemkommunen en utredning med en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning. Den här utredningen ligger till grund för kommunens beslut om eleven tillhör målgruppen eller inte. Här hittar du information om hur ansökan och antagning till den anpassade gymnasieskolan fungerar.

Du som ska göra ett val till årskurs 1 för anpassad gymnasieskola, gör din ansökan på gymnasiestudera.se.

Ansökningswebben är öppen 15 januari - 15 februari 2024. Det är under den perioden du gör din ansökan till anpassad gymnasieskola.

15 april – 3 maj 2024 är det omvalsperiod i Östergötland. Om du söker utanför Östergötlands län är det inte säkert att man tillåter om- och nyval. Du kan kontrollera detta med din studie- och yrkesvägledare på skolan.

Mer information om antagning till gymnasiet hittar du på Skolverket.

Om du har sökt en utbildning utanför Östergötland får du även ett antagningsbesked via dem. På antagningsbeskedet ska det alltid stå hur och vilket datum man senast ska svara. Det är mycket viktigt att du svarar på alla besked du har blivit antagen till så snart du kan. Du kan bara tacka ja till en av platserna.

Vilka gymnasieutbildningar finns att söka?

I katalogen Gymnasievalet/programväljaren kan du läsa vilka program och skolor som finns i Linköping. Katalogen finns att hämta digitalt.

Ansökan till gymnasie- och anpassad gymnasieskola görs via webbplatsen gymnasiestudera.se. Där finns även information om samtliga utbildningar i Östergötland och Tranås.

Om en utbildning inte startar lägger gymnasieantagningen ut det på sin hemsida gymnasiestudera.se under fliken Information-Förändring i programutbud.

Frisök

Elever som söker till årskurs 1 har rätt att söka nationella program i hela landet även om utbildningen finns i hemkommunen, så kallat frisök. Man kan då bli antagen om det finns lediga platser, det kallas andrahandsmottagning. Om utbildningen är riksrekryterande eller är på en fristående gymnasieskola söker eleven och konkurrerar på lika villkor som elever folkbokförda i hemkommunen.

Mer information via webben

Här hittar du länkpuff till webbplats där det finns information om samtliga gymnasieutbildningar i Sverige. Om du söker utbildning utanför Östergötland får du själv kontakta respektive skola eller kommun.

Senast uppdaterad den 22 februari 2024